pondelok 28. septembra 2015

Putovanie večnou nocou

Názov: Putovanie večnou nocou

Autor: Veronica Rossi

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2013

Počet strán: 256


Aria sa vracia do sveta divochov, smrtiaceho éteru a tisícky ďalších nebezpečenstiev. Na príkaz konzula Hessa má vymámiť z drsného náčelníka severského kmeňa Rohov Soboľa polohu Modrej tíšiny – miesta, na ktoré éter neútočí. Nemá na výber. Hess drží ako rukojemníka Sokolovho synovca Pazúrika a prepustí ho, až keď obyvatelia mesta Blaženosť získajú nové útočisko.
Éter vonku je čoraz nebezpečnejší. Ničí územia aj ľudí, vyháňa kmene z dedín, takže bojujú medzi sebou o biedne možnosti obživy. Zdá sa, že jedinou šancou pre všetkých je nájsť nové miesto na život.
Aria sa ocitne v dedine kmeňa Brehárov. Jej priateľ Soky zariadi, aby dostala „značky“ – tetovanie na ramená, označujúce jej mimoriadnu schopnosť, ostrý sluch. Pri tetovaní sa ju však pokúsia otráviť. Kmeň sa rozdelí na dva tábory a tí, ktorí Ariu nenávidia, musia dedinu opustiť.
Aria sa potajomky vyberie na púť za Soboľom, ktorý údajne pozná polohu Modrej tíšiny a drží v zajatí Sokyho sestru Živenu. Sprevádza ju priateľ Rev. Ich misia má šancu na úspech, nerátajú však so zákernosťou Hessa a Soboľa. Modrá tíšina má zachrániť len vyvolených! Ria s Revom však nečakane získajú mocného spojenca a kmeň i obyvatelia Blaženosti tak nestrácajú nádej na prežitie. (ZDROJ)




Celkové hodnotenie:
Na toto pokračovanie som sa strašne tešila, lebo z jednotky som bola naozaj úprimne nadšená. Ak sa chcete dozvedieť viac o prvej časti tejto trilógie, kliknite TU. Bola som veľmi rada, že ju naša knižnica má a že je dokonca nepožičaná!

Obálka: je super. Na tejto už nie je tá baba, ktorá mi v jednotke nesedela ale tento cool chalanisko + tie farby sú dokonalé!

Autorkin štýl: si opäť udržal svoju latku a priniesol mi krásny zážitok. Veronica nám prináša jednoduchý príbeh, v ktorom nezabúda na nič: dialógy sú plné citov a akcie, opis vytvára nádherné prostredie a temná atmosféra posúva príbeh dopredu. V tejto časti sa čitateľovi dostane ešte viac zápletky a množstva zvratov, takže o zábavu bude mať postarané. Postavy dostanú väčší priestor a naplno sa rozvinú ich povahy. Veľa nových dobrodružstiev čaká za rohom a strach sa vlečie hneď za nimi.
Príbeh je opäť písaný z pohľadu oboch hlavných postáv: Arie a Sokyho, čo naozaj dopomáha celkovému obrazu.

Aria sa nachádza v situácií, kedy jej nie je čo závidieť. Stretáva sa so Sokym po ich dlhej odluke, no namiesto toho, aby mohli tráviť všetok čas spolu, sa musia tváriť, že medzi nimi nič nie je , a to všetko len kvôli Brehárom, ktorí by Ariu ako krticu pravdepodobne medzi seba neprijali.
Po ich príchode sa ich obavy naplnia: kmeň ju odmieta, berie ju ako votrelca a len veľmi málo ľudí s ňou dokáže viesť normálny rozhovor. Jej úloha je však jasná: chce tu prečkať pár dní, nanajvýš týždňov, aby mohli spolu so Sokym a Revom odísť za Soboľom, ktorý vie , kde je Modrá tíšina- miesto, kde by ľudia žili bez éterových búrok, ktoré im ničia obydlia a úrodu.
Keď sa Aria odhodlá vytetovať značky, ktoré by označovali jej schopnosť, teda jasnočujstvo, pri obrade sa stane niečo, čo zmení ich plány. Do krvi sa jej dostane jed, ktorý do tetovacej zmesi pridal jeden člen kmeňa a Aria zápasí o holý život. Len čo sa zotaví, odchádza z kmeňa spolu s Revom, aby sami našli Soboľa i Sokyho sestru, Živu.
Sokymu tým zlomí srdce, no chápe, prečo to spravila. Jeho vlastný kmeň ju vyhnal a on tu musel zostať, pretože búrky už začali byť neznesiteľné a on sa musel postarať o svojich ľudí.


Podarí sa Arii a Revovi nájsť Živu i Soboľa? Dokážu z neho vymámiť informácie o tom,kde je tá slávna Modrá tíšina a či je vôbec skutočná?


Môj názor?
Moje nadšenie z tejto knihy ste už isto postrehli, tak vás ním už nebudem ďalej trápiť a začnime pekne od začiatku.

Keď som čítala prvé kapitoly, veľmi sa mi páčilo, že som si na celý príbeh, s ktorým som sa oboznámila v jednotke, začala spomínať. Bolo tam pár náznakov a informácií, ktoré mi pomohli spomenúť si, ako to vlastne skončilo, takže som už neplávala v neznámych vodách ale pevne sa držala vesiel. ;)

Aria sa nachádza v období, kedy by bola najradšej so Sokym, no pre jeho kmeň bude najlepšie, keď sa budú tváriť, že spolu nie sú, čo obom prekáža. Nachádzajú sa vo veľkých problémoch, dedinu sužujú éterové búrky, Bess, veliteľ Blaženosti, uniesol Pazúrika a oni sa nemajú ku komu uchýliť. Aria je však veľmi statočná a týmto mi dosť imponuje, pretože sa nesťažuje a neponosuje, čo je u väčšiny hrdiniek dosť bežné. Prijíma svoj osud bez nejakých drzých narážok, dokonca vidí dopredu a rozhodne sa "zachrániť" Sokyho. Nedôjde jej však, akú bolesť mu tým spôsobí, no obaja chápu, prečo to spravila a v konečnom dôsledku to aj prinesie úžitok, takže by som ju nezaškatuľkovala ako náladovú alebo zbabelú.

Rev dostane väčší priestor a svojou húževnatosťou, s ktorou hľadá svoju lásku, Živu, si získa moje srdce. Je statočný, odvážny, veľmi vtipný a láskavý ..jednoducho taký váš najlepší priateľ, ktorý vás vždy vyseká z problému už len tým, že vás dokáže rozosmiať ;) Nezávidela som mu jeho citové problémy a to odlúčenie od lásky jeho života, no on bol statočný a verný svojím zásadám.

Soky...myslím, že on si ma získal o trošku viac ako Aria a nie som si veľmi istá, prečo. Miloval Ariu s hĺbky svojho srdca a keď videl, že odišla po tom, čo sa ju jeho vlastní ľudia snažili otráviť, bol sám zo seba veľmi sklamaný. Snažil sa však na to príliš nemyslieť a o svoju bolesť sa s nikým nedelil, ani so svojou vernou družinou, ktorá ho chránila ako oko v hlave. Bol skvelým veliteľom Brehárov, nebál sa riskovať vlastný život aj v situáciách, v ktorých by iní vodcovia už dávno odišli. Týmto si získal ich úctu a rešpekt.
Jeho bolesť bola taká reálna a skutočná, že som sa vždy pristihla, ako istým spôsobom trpím spolu s ním. Často bol na vážkach a niekedy už nevedel ako ďalej, kvôli čomu spravil pár volovín, no vždy prišiel na to, čo je správne. Aj keď to bolo občas trošku šialené.


Jednotka bola super, ale toľko akcie a zvratov, ktoré som dostala v tejto časti , som naozaj nepredpokladala a predčili moje očakávania. Autorka využili svoju brilantú predstavivosť a dokázala sa venovať rôznym oblastiam, vďaka čomu ma čítanie nikdy neomrzelo. Postavy si ma svojou reálnosťou úplne získali a svet v ktorom žili bol opísaný veľmi pekne. Nič mi neprišlo príliš presladené, navyše, všetko do seba pekne zapadalo a každá stránka prinášala nové dobrodružstvo, nový dôvod na strach.

Konca som sa trošku obávala, už sa tam totižto rysovalo niečo mojim očiam nemilé, akcia sa tam doslova vylievala zo stránok , až to dospelo do bodu, ktorý beriem ako plus a  zároveň ako veľmi vydarený koniec, keďže priniesol celkom slušný námet na poslednú časť, aj keď nebol zase až tak prelomový. Tretia časť však u nás opäť nevyšla a jej vydanie sa zatiaľ ani neplánuje, takže si ju môžeme užiť asi najskôr v angličtine.

Ak ste čítali jednotku a váhate, či sa máte pustiť aj do dvojky, môžem vás uistiť, že nebudete sklamaný a rozhodne do nej choďte. Ak ste sériu ešte nečítali a chceli by ste si prečítať nejakú lepšiu fantasy, aj vám túto sériu len odporúčam, pretože po mnohých priemerných fantasy, ktorými som sa toto leto musela prelúskať, bolo toto zaslúženým vyslobodením ;)


"Uvedomila si, že teraz už domov nemá. Nepatrili jej žiadne veci ako tie vyrezávané sokoly na podobločnici. Nič, čo by dokazovalo, že vôbec existovala. Všetok jej majetok bol virtuálny, uložený v doménach. Nebol skutočný. Už nemala nič, ani mamu."(str.25)




Zdroje obrázkov: http://data.bux.sk/book/020/146/0201467/large-putovanie_vecnou_nocou.jpg
                       http://41.media.tumblr.com/73d3d26d6bcb28193e994a0c61d7f551/tumblr_n06a2u4kN31qbtj9po1_500.png
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cd/07/4b/cd074ba52cfd57afd463b7e651ae5c50.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/7d/db/f4/7ddbf44794edf225a91dee3f36efe79d.jpg

4 komentáre:

  1. Ja som taká rada, že sa ti páčila aj táto dvojka :)) Mne sa viac páčila jednotka, ale dvojkou určite Veronica nesklamala. Ona má skutočne perfektnú predstavivosť a vie kde treba dať city, akciu, zápletku, napätie...no skrátka je skvelá! :D Aj podľa mňa je to jedna z tých lepších dystopií a ja by som ju v mojom osobnom zozname takýchto kníh radila na druhé miesto hneď za Hry o život. Táto séria je vážne úchvatná a hnevá ma, že trojku nevydajú, pretože tým ochudobnia čitateľov o skvelý zážitok a dobrú knihu. S angličtinou si teraz moc netykám, ale rozmýšľam, že si knihu radšej prečítam v tomto jazyku ako v češtine...som zvedavá ako to Veronica celé vymyslela a čím nás ešte prekvapí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja sa teším, že ma pokračovanie neklamalo! :)))) A súhlasím, autorka vie všetko pekne namiešať tak, aby to spolu sedelo a čitateľ sa nenudil.
      Ja s angličtinou nemám problém, len neviem, či na to budem mať čas, ale určite si plánujem prečítať aj pokračovanie a tiež najskôr v angličtine ;)
      Ono to malo celkom pekný koniec, ktorý by som si však ešte vedela pekne rozvinúť, takže... ;)

      Odstrániť
  2. Výborná recenze :) Zatím jsem četla jen první díl- Pod nekonečnou oblohou a docela se mi líbil. Tak snad ani druhý díl mě nezklame :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne! :)) Verím, že sa ti aj pokračovanie bude páčiť :))

      Odstrániť