sobota 29. augusta 2015

Kam zmizla

Názov: Kam zmizla

Autor: Gayle Forman

Vydavateľstvo: iKAR

Edícia: YOLi

Rok vydania: 2015

Počet strán: 231


Od tragickej autonehody prešli tri roky... Mia prežila, stratila však najbližšiu rodinu aj chuť žiť. Pomohli jej lekári, kamaráti, a najmä jej priateľ, gitarista Adam Wilde. Trpkú životnú skúšku však ich mladá láska neprežila a cesty dvojice sa rozišli... Celé tri roky už uplynuli aj odvtedy, čo Mia náhle zmizla z Adamovho života.
Teraz obaja žijú na opačných koncoch krajiny. Nadaná violončelistka Mia je vychádzajúcou hviezdou newyorského konzervatória Juilliard. Adam žije v Los Angeles a ako slávny rocker kŕmi nenávidený bulvár búrlivým vzťahom so slávnou herečkou. Keď počas turné zostane sám trčať v New Yorku, náhoda ich znovu zvedie dokopy. V tú osudnú spoločnú noc sa túlajú po meste, ktoré sa stalo Miiným domovom, spomínajú na minulosť a nesmelo otvárajú srdcia budúcnosti – a azda aj jeden druhému. Dá sa však vrátiť stratený čas, odpustiť chyby a nesplnené sľuby? (ZDROJ)



Celkové hodnotenie:
Ak zostanem je maličká knižočka, ktorá sa ku mne dostala pár rokov predtým, ako sa u nás začal okolo nej veľký boom. Mám ju ešte v tej úplne pôvodnej verzii a ako 14-15- ročnej sa mi páčila, aj keď ma až tak neohúrila. Keď som si dala re-reading predtým, ako vyšiel film, páčila sa mi viac, preto som neváhala a kúpila si aj jej pokračovanie ;)

Obálka: je absolútne dokonalá. Neviem, či mi budete veriť, ale keď som si knihu konečne kúpila , strávila som asi dobrých 5 minút len tým, že som obálku dopodrobna študovala a kochala sa pohľadom, ktorý mi poskytla. ♥

Autorkin štýl: je rozoznateľný. Už po pár stranách som si spomenula, aký štýl autorka využíva, lebo je výnimočný. Má veľmi dobrý talent na to, ako sa pohrať s opisom : povie ním veľa, aj keď vás ním priveľmi neunudí. Celkovo je kniha skôr takou Adamovou výpoveďou a teda sa asi do polovice knihy stretávame s Adamovými pocitmi a myšlienkami. Nesú sa vo veľmi ponurej a dusnej atmosfére a až postupne sa dozvedáme, ako na tom vlastne je. Kapitoly sa striedajú, niektoré sú z prítomnosti , v iných sa Adam vracia do minulosti a predostiera nám udalosti, ktoré sa za tie tri roky stali v jeho živote. Nezostane však len pri tom, vracia sa aj do obdobia Miinej nehody a predostiera nám tak aj jeho pohľad na celú udalosť, čo vnímam ako veľmi kladnú vlastnosť.

Adam sa po Miinej nehode zmenil, tak ako vlastne všetci, čo prežijú niečo , čo otrasie vaším životom. Ubehli už tri roky, odkedy Miu videl posledný krát... má novú priateľku, ktorá sa pohybuje v podobnej branži ako on, so svojou kapelou momentálne nastupuje na turné, ktoré má trvať neuveriteľných 67 dní, jednoducho je asi skoro na vrchole svojej slávy, a predsa sa necíti šťastný. Práve naopak. Žije si životom, ktorý by s ním veľa ľudí menilo, on sám o ňom niekedy sníval, no nie je šťastný, tak ako by mal. Snaží sa prežiť každý jeden deň, no zakaždým je to ťažšie a ťažšie.
Vďaka náhode, sa stretne s osobou, na ktorú sa tak snaží zabudnúť... Pri jednej prechádzke mestom zbadá plagát, ktorý oznamuje verejnosti, že Mia má dnes koncert. Ani sám nevie ako sa na ňom ocitne, no je tam.
Po jej koncerte, chce nepozorovane zmiznúť, no prekvapí ho chlapík, ktorý mu oznámi, že by sa s ním Mia rada stretla. Je v šoku, no jeho zvedavosť a otázky, ktoré ho od jej odchodu sprevádzajú, ho dovedú až do jej šatne a ocitne sa jej zoči - voči.

Ako Adam prežije stretnutie s osobou, ktorá len tak zmizla a jeho zanechala  napospas osudu? Odpovie mu na jeho nevypovedané otázky a bude mať vôbec on odvahu položiť jej ich?


Môj názor?
Priznám sa vám, že knihu som si kúpila najmä kvôli tomu, že jednotka sa mi páčila, no aj pre tú krásnu obálku ( som hrozná). Doslova som z nej cítila, že tento príbeh bude mať nezabudnuteľné pokračovanie a ja si ho jednoducho musím prečítať!

Kvôli celkom dosť veľkým očakávaniam som preto bola začiatkom trošičku sklamaná. Adamove myšlienky ma neskutočne prekvapili a bola som z nich mimo. Vedela som, že je to pokračovanie, no nečakala som, že Adam bude z ich odlúčenia až natoľko zlomený. Nepredpokladala som, že by ho to mohlo až tak zasiahnuť, netušila som, že bude až v takom zlom stave a vážne som sa vyľakala  toho, čo bude nasledovať.
Prvá polovica knihy mi teda nepriniesla ten uspokojivý zážitok, pre ktorý som si knihu kúpila. Nedostala som odpovede na moje otázky, práve naopak. Otázky pribúdali a ja som vážne nevedela, kam tým Adam smeruje.

Po ich osudnom stretnutí som už čítala s väčším elánom, pretože som očakávala odhalenia, no títo dvaja sa na to rozhodli ísť veľmi pomaly, čo ma však prekvapivo nerozhodilo. Naopak, páčilo sa mi, že to takto naťahujú a najprv prechádzajú prvotnými zdvorilostnými fázami, ktoré sú oveľa reálnejšie ako keby na seba hneď vybehli a jeden druhému trhali vlasy a pod. :D

Kapitoly, v ktorých sa Adam vracal do svojej minulosti sa mi v podstate páčili, aj keď sa niesli v takej tej pochmúrnejšej atmosfére, no poskytovali mi aspoň nejaké súvislosti, po ktorých som tak túžila. Konečne som sa na celú vec mohla pozrieť aj z jeho pohľadu a úprimne ma zasiahlo, ako to celé prežíval on. Jeho úprimnosť a city ma chytili aj keď nerozplakali. Zatiaľ. 

Zlom nastal doslova jednou vetou, ktorá ma tak neskutočne zasiahla, až som zalapala po dychu a v tej istej chvíli mi vyhŕkli slzy. Aby ste ma pochopili, od kedy som čítala jednotku, ubehol už nejaký ten rok, a nepamätala som si všetky detaily. Po prečítaní tej osudovej vety som sa dostala do reálneho sekundového šoku, pri ktorom sa mi v mysli zjavil záblesk a ja som si spomenula...a to ma dostalo ešte viac. Vážne som nepredpokladala, že niečo takéto zažijem, no zrazu mi všetky kúsky skladačky začali zapadať jedna do druhej a už som sa v čítaní nevedela zastaviť.
Tie pocity, ktoré Adam zažíval som prežívala s ním. Každučký jeden pocit, každá jedna fáza jeho nálady, každý jeden nádych... sama som bola prekvapená, ako som sa mohla takto ponoriť do príbehu po prečítaní jednej vety, no stalo sa tak.

Potom už moje srdce zažívalo naozaj veľké šoky, lebo autorka sa s ním nepekne hrala. Príbeh smeroval jedným smerom, o stranu už zase úplne iným a ja som z toho bola doslova na mraky! V duchu som kričala, nech prestane, nech im dá zaslúžený pokoj...

Po dočítaní som to chvíľku predýchavala a utrieďovala si myšlienky, pretože vo mne príbeh zanechal silný zážitok. Zatiaľ čo z prvej polovice som bola zmätená, tá druhá mi vytrhla srdce z hrude, čo sa mi už naozaj dlho nestalo. Autorka opísala Adamove pocity tak...reálne? Dokonale? Nadpozemsky? Odpovede, na ktoré som tak čakala, boli pre mňa oveľa silnejšie a hlbšie, ako som očakávala.  Gayle Forman ma dostala a ja jej musím poďakovať za tento príbeh, ktorý ma svojou hĺbou šokoval a príjemne prekvapil. Obávala som sa, že kniha je príliš krátka na to, aby ma zasiahla, no veľmi som sa mýlila, lebo ten najsilnejší zážitok som prežívala asi na 10 stranách? Autorkin talent sa nezaprie!

Ak sa vám páčila kniha Ak zostanem, verím, že pokračovanie vás nesklame, len sa budete musieť prelúskať tou prvou polovicou. Ten záver, však bude stáť za to ;)


"Takže takto je to? Toto sa zo mňa stalo? Chodiaci protiklad? Obklopujú ma ľudia, a predsa si pripadám sám.Tvrdím, že túžim po normálnom živote, a keď sa ho dočkám, neviem, čo mám robiť. Už neviem, ako byť zasa normálny."(str. 32-33)




Zdroj obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/192/l192601.jpg
                      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgId8x12CEkaghmwCN2OsSIhTsUVU3q2MQ_N52YFknZDjFTQFZatg1FIYCjm3gexHRd3FpKyxYPznBx8eR_KLa2PINHADf3d_GMp8FDBPSXpaGyLFcdfafEukeS0Zey2f1h9wpCWaN1hll_/s1600/WHERE+SHE.jpg
                      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/cd/4f/08/cd4f08a2a647b99e6105594bd58bd3fc.jpg
                      http://36.media.tumblr.com/tumblr_lu1s5qLmiA1r5chc5o1_500.png

4 komentáre:

  1. Ani jednu z týchto kníh som nečítala, len som videla film, ale tvoja recenzia... doslova ma prekvapilo, ako si ju (alebo teda tú druhú polovicu knihy) vychválila a ako ťa zasiahla, vyzerá to fakt na niečo. Plus tie obrázky s citátmi, čo si tu dala, tak tie citáty sa mi strašne páčia (ty máš talent na také, ešte som ti to asi nepovedala, ale veľmi sa mi páči, jak svoje recenzie obohacuješ o obrázky s citátmi :D :)). Vôbec som nemala v pláne prečítať si ktorúkoľvek z kníh, ale teraz som to normálne začala zvažovať :D Skvelá recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A čo hovoríš na film? Lebo väčšine sa nepáčil v porovnaní s knihou :)
      Jééééj, vrela vďaka! Snažím sa pridávať obrázky, jednak pre lepší prehľad, aby to nebol len hustý text a jednak z lenivosti, lebo sa mi nechce prepisovať všetky pekné citáty z knihy :D a ešte...v angličtine sú zvyčajne lepšie! :)
      Ďakujem!!!! ♥♥♥ Skús si prečítať jednotku ( ak chceš, rada ti ju požičiam :))) a uvidíš, ako sa ti zapáči :))

      Odstrániť
    2. Tak mne sa dosť páčil :) Nemám ho s čím porovnať, ale bol dobrý.
      Tak, v angličtine znejú lepšie :D
      Nie je vôbec za čo :) Uvidím, možno ti cez školský rok príde žiadosť o požičanie knihy :D :)

      Odstrániť
    3. Tak to som rada, že aj tebe sa páčil :))
      Ja sa na ňu už teraz teším! :D :)

      Odstrániť