utorok 21. júla 2015

Northangerské opátstvo

Názov: Northangerské opátstvo

Autor: Jane Austen

Vydavateľstvo: Media Klub

Rok vydania: 1998

Počet strán: 175


Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip. (ZDROJ)


Celkové hodnotenie:
A leto plné klasiky práve začína :D ;) Povedala som si, že musím trošku ubrať s fantasy a pustiť sa aj do tých klasickejších diel, pretože inak sa moja slovná zásoba bude zameriavať len na fantasy termíny a to nie je práve môj cieľ ;)
Ako inak, keď som sa rozhodla ponoriť do klasiky, nemôžem sa vyhnúť mojej obľúbenej Jane Austen. Zatiaľ som prečítala len 2 jej diela, čo ma dosť mrzelo, tak som využila príležitosť a skočila aj po Northangerskom opátstve ;)

Obálka: ja som čítala vydanie z roku 1998, čo malo inú obálku, akú som vám ukázala vyššie . Moja nebola až taká pekná ale dala sa zniesť :)

Autorkin štýl: je veľmi ľahko rozpoznateľný a každý kto už nejakú Austenovku čítal, asi vie o čom hovorím ;) Čo je však prekvapivé, v tejto knihe sa autorka trošku odklonila od svojej obvyklej šablóny. Počula som, že toto dielo je u čitateľov asi najmenej obľúbené a myslím, že to celkom chápem. Kniha sa vyznačuje všetkým, čím Austen tak vyniká: skvelým opisom, či už prostredia ale aj charakterov postáv, skvostnými dialógmi, ktorými čitateľa pobaví aj rozcitlivie i malebnou zápletkou, ktorá knihe nesmie chýbať. Čo však beriem ako zmenu je autorkina osoba, ktorá priamo vstupuje do deja. Nestáva sa to často, sú to len malé vsuvky, ale je tam.

Catherine, hlavná hrdinka príbehu, je šablónové 19 ročné dievča so svojimi pozitívnymi myšlienkami, dievčenskou naivitou a lenivou povahou ( na obdobie, v ktorom žili). Nie je to žiadna výnimočne odvážna hrdinka či skvostne sa správajúca dáma. Je to obyčajné dievča, ktoré rado trávi čas so svojou rodinou a chcelo by navštíviť krásne miesta. Učenie jej ktovieako nejde, vždy ju to po chvíľke omrzí. Ani pri iných činnostiach dlho nevydrží, no nemôžme o nej povedať, že je arogantná alebo drzá.
Rodinný známi sa rozhodnú odcestovať do mestečka Bath a pozvú na svoj pobyt aj Catherine. Jej šťastie sa skoro slovami ani nedá opísať. Ešte nikdy nebola na takejto vzrušujúcej ceste a myšlienka na nové tváre a nové prostredie jej berie dych zakaždým, keď si na to spomenie.
Po príjazde sa hneď zoznámi s jednou milou rodinou, ktorá má aj dcéru v jej veku a za pár dní sa z nich stanú nerozlučné priateľky.
Do mesta však zavíta aj mládenec, ktorý mladú Catherine hneď očarí a vzbudí v nej záujem. Ďalší týždeň sa však neukáže a ona sa neutápa v slzách len kvôli pomoci svojej drahej priateľky Isabelle.

Navštívi ešte muž, ktorý Catherine tak zaujal mestečko Bath alebo na neho má radšej nadobro zabudnúť?
Môže Catherine považovať milé správanie jej najbližších za pravdivé alebo je to len hra, ktorú jej naivná duša prehliadne?

Môj názor?
A konečne prišiel čas na ďalšiu Austenovku. Stále si hovorím, že musím prečítať všetky dostupné diela, aby som sa o nej dozvedela , čo najviac, no stále mi do toho niečo príde a nakoniec siahnem po niečom úplne inom :(

Northangerské opátstvo mi spočiatku prišlo ako veľmi úzka kniha a celkom som sa bála, či ma vôbec upúta. Nevravím, že mám radšej hrubšie knihy, ale nejako zastávam názor, že tie hrubšie sa mi dostanú pod kožu viac ako tie útlejšie, lebo mi na to dajú viac času. Moje obavy však boli neopodstatnené, pretože Austen patrí medzi autorov, ktorí dokážu aj na zdanlivo malom počte strán vytvoriť skvelý  a jedinečný príbeh ;)

Veľmi ma zaujal začiatok, v ktorom sa autorka zamerala na naozaj dôkladný opis hlavnej postavy. Vďaka tomu som vedela, čo od nej môžem očakávať a ako sa asi bude v konkrétnych situáciách chovať. Svojimi vlastnosťami ma neohúrila no páčilo sa mi, že ju autorka vykreslila ako normálne 19 ročné dievča so svojimi prednosťami aj nedokonalosťami. Trošku ma prekvapilo, že ju vykreslila tak, ako keby tie nedostatky máličko prevyšovali tie dobré vlastnosti, no neskôr som tento jej zámer asi pochopila ;)

Catherine sa po príchode do Bath chovala asi tak ako by sa na jej mieste chovalo každé jedno mladé dievča. Obdivovalo nové tváre a malebné miesta tohto mesta. Jej detská naivita s ktorou reagovala na vydarené aj menej vydarené komplimenty ma občas prekvapila, no dosť k nej sedela. Postupne sme spoznávali aj ľudí, s ktorými prišla do styku počas svojho pobytu a mohli sme vidieť aká bola priateľská a komunikatívna. Pri pohľade na prvého pohľadného mládenca sa jej rozbúchalo srdce a mohli sme vidieť počiatok prvej lásky.

Isabella mi od začiatku prišla až priveľmi dokonalá a hoci som rozumela, čo na nej mladá Catherine videla, ja som jej na to neskočila. Jej brat bol snáď ešte viac priehľadný a jeho reči boli dosť otravné a suché. Catherine sa snažila správať slušne a nikdy o nich nezmýšľala v zlom. ( čo sa jej nevyplatilo). Na druhej strane sme mohli pozorovať taký kontrast, a to v podobe Henryho a Eleanor, ktorí boli zdanlivo mlčanlivejšie typy, no zároveň oplývali láskavosťou a dobrotou, kvôli čomu mi hneď prirástlí k srdcu ;)

Samotný mužský hrdina, Henry, dostal v tomto románe menej priestoru, v porovnaní s predošlými dielami, čo beriem ako menší nedostatok. Dokázala som si ho obľúbiť, no nezapísal sa mi do srdca ako napr,. taký pán Darcy ♥.

Celkovo môžem povedať, že dielo bolo zamerané na premenu mladej naivnej ženy, ktorá videla svet ešte cez ružové okuliare a nikde nehľadala lesť či nekalé úmysly, na rozumnejšiu dámu, ktorá už len tak hocikomu nenaletí na tie jeho rečičky.
Čítala som, že toto dielo je považované za  menej vydarené Austenovej diela, čo na jednej strane asi chápem, no myslím, že celkom sa k tomuto názoru neprikláňam.
Čo ma trochu prekvapilo, bola autorkina zainteresovanosť v konkrétnych pasážach. Nielenže ste ju tam cítili, ona sa tam sama ukázala ako nemý pozorovateľ či rozprávač.

Za jednu z najzaujímavejších pasáži považujem tú, v ktorej akokeby potrebovala vyjadriť svoj názor na to, ako ľudia opovrhujú románmi. Táto pasáž bola istou autorkinou výpoveďou , ktorú chcela vyjadriť a preto ju zasadila do príbehu. Bola trošku pobúrená a svoje milované romány, ktoré tak s obľubou písala, nezabudla všemožne obhajovať. Na jednej strane ma to trošku prekvapilo, predsa len odklonila sa od hlavnej línie, ale bolo to pre mňa zaujímavé osvieženie a neskôr sa mi to aj zapáčilo :)

Už som sa zase raz rozpísala, preto na koniec dodám len to, že táto Austenovka nebola najlepšia , akú som doposiaľ čítala ( na Pýchu a predsudok predsa len zatiaľ nič nemá :D), ale mne sa páčila. Ak máte chuť zažiť príbeh plný priateľstva, lásky, krivdy a ponoriť sa do tajov Austenovho pera , skúste siahnuť po Northangerskom opátstve ;)

"Teraz prenechám svoju hrdinku bezsennej noci, lebo taký je údel pravej hrdinky - skloniť hlavu na tŕne a skropiť vankúš slzami. A môže si blahoželať, ak sa niekedy v troch nasledujúcich mesiacoch stane, že sa dobre vyspí." (str. 60)


A ak máte záujem pozrieť si skôr film, mám tu pre vás menší trailer ;)



Zdroj obrázkov a viidea: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiImv5QeIZbmz5sxITfDQBdnV_RIwrRS4Id1CkoOfnCzrCgi2Oets3Llcu_Jo5C731RFh2abavQZSEXFIMrTZlGK7QiOxSAVdL0lHa6Gbl1UXolaEuAjPSyRXIO2LGOzoYP0kH-3Ap0yQ2o/s1600/northangersk%C3%A9+op%C3%A1tstvo.jpg
                                  http://images.rapgenius.com/a4d12831d3db7dadde4d55800913fc6a.758x657x1.jpg
                                  http://asset-6.soupcdn.com/asset/3044/0127_6f6f.png
                                  https://annarcandf.files.wordpress.com/2012/01/northanger-abbey-2007-period-films-2998400-1024-768.jpg

                                  https://www.youtube.com/watch?v=PHShW9SO5uU

7 komentárov:

  1. Jeeej, Andrejka si dáva leto plné klasiky?? No výborne! :) Mne sa toto dielo od Austenovej náramne páčilo, ale bolo to ovplyvnené tým, že som paralelne čítala "výklad" tohto diela z knihy: https://www.goodreads.com/book/show/9859183-a-jane-austen-education Inak môžem túto knihu v angličtine vrele odporučiť, určite mi ponúkol úplne iný pohľad na Opátstvo, dodal mu hĺbku, akú by som ako obyčajný čitateľ v diele len ťažko hladala. Skús sa na to pozrieť, je to písané skvelou, ľahkou angličtinou. Teším sa na ďalšie recenzie klasikov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, Andrejka by si veľmi rada dala leto plné klasiky a dúfa, že sa jej to v čo najväčšej miere podarí, ale nič nesľubuje, lebo ísť do našej knižnice je dosť riskantné. :D :)
      Vážne? To vyzerá super. Dosť mi tam chýbal opis toho opátstva, aj keď sa snažila, priala by som si vedieť viac, takže sa určite po tvojom odporúčaní poobzerám ;)

      Odstrániť
    2. A na akú konkrétne klasiku sa Andrejka chystá? Budem sledovať percentuálnu úspešnosť plnenia plánu :D

      Odstrániť
    3. Andrejka chce napísať článok o tom, čo si vzala z knižnice, preto by nerada vyzradila všetky detaily, ale ak to chceš vedieť, tak na goodreads sa dozvieš , čo práve čítam a musím povedať, že ma to fakt zaujalo ;) :D Ach nie, to budeš teda sklamaná :D

      Odstrániť
  2. Čítať klasiku aby sa moja slovná zásoba neobohacovala len o fantasy termíny, to by mi veru nenapadlo :D Ja si momentálne robím re-reading Harryho Pottera a na svoj zoznam klasiky, ktorú by som mala prečítať, ani nepomyslím :D
    Od Austenovej som čítala len Pýchu a predsudok a nejako zvlášť ma iné jej knihy nelákali, no toto vyzerá byť fajn - pozdáva sa mi námet a aj to, ako hovoríš, že autorka zasahuje do deja :)
    Na ďalšie minimálne dva týždne ale už program mám - som zvedavá, koľko mi ten HP bude trvať :D Takže možno raz, keď školský rok bude ceriť zuby a útle knihy budú vítané.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vieš, po tej predošlej sérií , čo som čítala, mám v hlave plno slov, ako napr. mechaničák alebo mená typu :Mydloš :D takže myslím, že takéto "znovuzrodenie" potrebujem ;)
      Re-readingy sú super a prajem ti pri ňom veľa príjemne strávených chvíľ :) Predsa len, Harry je Harry :) Nezáleží na tom, či máš 10, 20 alebo ešte viac, niektoré príbehy sú rovnaké dobré v každom veku :)
      Určite sa poobzeraj aj po nejakej tej klasike, aby si potom nemohla sama na seba nadávať, že si nič neprečítala :D Ver mi, ja to veeeľmi dobre poznám ;)

      Odstrániť