streda 15. júla 2015

Etiketa & špionáž

Názov: Etiketa & špionáž

Autor: Gail Carriger

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 299


Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole. (ZDROJ)



Celkové hodnotenie:

Už dlhšiu dobu som mala v pláne prečítať si túto knihu a neviem presne prečo. Anotácia znela fajn, obálka vyzerala super a ja som mala chuť na niečo ...zábavné? Tak som si požičala knihu od kamarátky ( za čo ti Kati, ešte raz ďakujem ;)) a skúmala do čoho som sa to vlastne pustila ;)

Obálka je super. Absolútne úžasná. CooBoo zase odviedlo skvelú prácu ;)

Autorkin štýl: je fajn. Myslím, že píše celkom zaujímavo, aj keď pre mňa tam boli isté nedostatky, ku ktorým sa dostanem neskôr. Kniha je však plná dialógov a má nepochybne skvelý námet. Dej plynie dostatočne rýchlo , aj keď pár hluchých miest by sa asi našlo. Opisu tam je celkom dosť ale mne osobne nestačil na to, aby som celému tomuto fantasy svetu uverila.

Sophronia je mladé dievča, ktoré má skôr chlapčenskejšie návyky, za čo ju doma práve nechvália. Hlavne jej mama a sestry sa večne sťažujú na jej nedôstojné správanie a vyvádzanie. Sophronia si to však zvyčajne veľmi k srdcu neberie. Rada lozí po kuchynských výťahoch, odpočúva cudzie rozhovory a zažíva nejaké dobrodružstvá. Narozdiel od svojich sestier, ktorých zaujíma viac móda a uhladené spôsoby.
V jeden deň k nim zavíta návšteva a naša Sophronia sa rozhodne , opäť za pomoci kuchynského výťahu, do ktorého sa toto dievča skrylo, zistiť, o čom sa návšteva a jej mama bavia. Nešťastnou náhodou to však vypáli úplne zle. Sophronia z výťahu vypadne a zákusok skončí na tele dámy, s ktorou jej mama viedla rozhovor, za čo ju , samozrejme, opäť stihne pokarhanie.
Sophronia sa však dozvie aj niečo, čo má ovplyvniť jej budúcnosť a to fakt, že sa jej mama rozhodla poslať ju do akejsi školy pre dámy. Sophronia neskrýva znechutenie, no vôli svojej matky sa podvolí, lebo jej táto neznáma príde zaujímavá.
Keď sa dostane do školy, čaká na ňu veľa prekvapení a tajomstiev , na ktoré nebola pripravená. Očakávala školu plnú dám, kde sa bude učiť otravné veci, etiketu a podobné nezmysli, no škola do ktorej sa dostala vôbec nie je týmto typom školy.
Už len samotný fakt, že nestojí pevne na zemi ale je to vlastne jedna veľká vzducholoď, zaujme Sophroniu do takej mieri, že jej znechutenie sa pomaly vytráca.
Každým dňom odhaľuje čoraz viac zákutí a je na stope veľmi tajnej veci.

Ako sa Sophronia popasuje so školou, v ktorej vyučujú predmety upíry či vlkolaci?

Môj názor?

Etiketa & špionáž bola pre mňa knihou, od ktorej som presne nevedela, čo očakávam. Obálka bola pekná, anotácia znela fajn, ale nebola som z nej uchvátená, takže to bol pre mňa akýsi experiment.

Už začiatok ma však vykoľajil. Dostala som sa do sveta, ktorý bol pre mňa nový: bol plný vlkolakov, upírov, mechanopsov a mechanických sluhov, školy, ktorá je vlastne vzducholoď a atď. Všetko to však boli veci, na ktoré som nebola zvyknutá a teda potrebovala som nejaký čas na to, aby som si na ne zvykla, no ten čas som nedostala. Hneď na začiatku sme vhupli do niečoho, čo bolo takým mixom fantasy postáv a prvkov a ja som naozaj chvíľu mala problém sa zorientovať. Opisy nemám veľmi rada, ale myslím si, že v niektorých prípadoch sú nevyhnutné a práve pri tejto knihe, konkrétne pri jej začiatku, mi veľmi chýbali.

Keď som sa už ako-tak preniesla cez ten divný začiatok a nejako si na nové prvky zvykla, už to bolo o čosi lepšie. Sophronia si ma celkom získala. Páčilo sa mi, že to nebola typická dáma, ale že mala v sebe skôr chlapčenskejšiu povahu, ktorá ju dostávala do napätých a akčných situácií. Aspoň sa nikdy nenudila a mne spríjemňovala čítanie ;) Občas bola na môj vkus až príliš akčná ( predsa len vstávať skoro ráno, keď som išla spať o nejakej 1, 2 v noci nepatrí medzi moje rituály :D).

Čo ma však rozladilo asi najviac, bol fakt, že na zadnej strane bola veta, ktorú o tejto knihe napísala moja obľúbená autorka Marie Lu, veta znela: "Očarujúce, vtipné a nápadité...Skvelá steampunková verzia Harryho Pottera." Aj vďaka tomuto doporúčaniu som sa na knihu trošku tešila ale musím sa vám priznať, že táto kniha ma rozhodne neočarila tak ako Harry. Myslím, že by to mohlo byť aj tým, že Harry bol podľa mňa super v tom, že hoci som bola mladšia a moja predstavivosť nebola bohvieaká, celú školu a vyučovací proces som si vedela predstaviť. Pri Etikete & špionáži ale nie. Autorka nám vždy predostrela nejakú  zaujímavú verziu vyučovacej hodiny, ale hneď dej preskočil na niečo iné a tým pádom mi chýbali detaily, ktoré by mi príbeh oživili.

Asi po polovičke knihy som sa už do príbehu dostala a celkom ma bavilo pozorovať Sophronine zážitky. Najlepšie sa mi vždy čítali časti, v ktorých navštevovala kotolňu a keď sa stretla s Lietajúcimi banditmi. No a samozrejme, nesmiem zabudnúť na Mydloša, ktorý opäť nedostal veľký priestor, ale zaujal ma ;)

Koniec už bol o niečo akčnejší a páčil sa mi z celej knihy asi najviac. Páčil sa mi dôvtip , ktorý Sophronia v posledných pasážach využila. Bola tam akcia, napätie , i keď nič extra pri čom by som nevedela obsedieť a hrýzla si nechty. Pre mladších čitateľov by to však asi bolo napínavejšie a dobrodružnejšie, čím sa dostávame k tomu, k čomu som sa nikdy nechcela dostať. Nikdy som nemala problém prečítať si knihu, ktorá nebola písaná pre moju vekovú skupinu. Stále som ju brala s nadhľadom a našla som v nej niečo, čo sa mi páčilo. V tomto prípade som na začiatku zostala akási rozpačitá a hoci som sa asi v polovičke začítala, už to nebolo celkom ono.

Kniha sa síce po polovičke zlepšila ale stále si myslím, že ma až tak nenadchla, ako keby som ju čítala, keď som bola mladšia. Predsa len, učiť sa ako omdlieť tak, aby si to všimol len jeden konkrétny človek mi prišlo trošku...až moc divné aj na mňa ;) Myslím si, že mladších čitateľov však môže naozaj upútať.

Verím, že kniha si nájde svojich obľúbencov, lebo hoci ma nejako extra nezaujala, bola napísaná veľmi svižným štýlom, ktorý sa ľahko čítal a ktorý je aj dôvodom , prečo si chcem prečítať aj pokračovanie. A samozrejme aj námet by sa dal ešte skvelo rozvinúť, preto som zvedavá ako sa s ním popasovala autorka v druhej časti  :)


"-Pillover Thaddeus Plumleigh-Teignmott, čo to máte na sebe?-Vtom začuli Pilloverovu mrmlavú odpoveď: - Spodničku, pán riaditeľ.-
-To vidím. Dúfam, že na to máte nejaké dobré vysvetlenie.-
-No , viete, pane,- začal hovoriť Pillover, no potom nasledovalo už len: - Au. Prosím, pane, za ucho nie.-
-Poďte so mnou!-
-Áno, pane.-
Nato bolo počuť rachotenie mechanikáčov, ktorí sa dali do pohybu, a dupot ľudských krokov. Keď sa vzdialili, chodba sa ponorila do ticha.
-No čuduj sa svete,- šepol Mydloš po chvíli, -predsa len sa nám na niečo zišiel.-" (str. 197)


edit: Začala som čítať dvojku a už od začiatku sa mi pozdáva! :)


Zdroj obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/167/l167081.jpg
                      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjABv7XsNXtH1qDZquyyP-EDqwG65I6blH3f14ab7elsjwfVJlueKYFpxeDx67H2f-I8Z9DfpitMKZ9krOyFQwJLXk2rizJ4oFjs6tGgLPu94nv09033aDmCLxGHxdIclLAHcdKQfjmAcs/s1600/QuoteE&E2.png
                      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0AUTHZv2wq8UEPwHaE4ntpa3uEo8TCO50h2ru25NfwCUe32MZGwcH3_xOSDAq5o9Ny1EvwnKeEmI_m_NtsNypWIhWTXn4D4rbVwhdL20KkvYfqYqg2GmV5xSELKG8IDgZevy25IbHeJM/s1600/Back+in+Session.png
                      http://i.ytimg.com/vi/5CCTCH_h9L0/0.jpg

4 komentáre:

  1. Veľmi pekná a zaujímavá recenzia. :) Konečne to nie je niečo, čo by si vychvaľovala. :D Ale úplne s tebou súhlasím takmer vo všetkom. Inak ak by si dostala ponuku na nejakú spoluprácu, že mi niekedy zoženieš knihu aj pre mňa? :D Lebo vážne píšeš skvelo. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale to je smutné, lebo ja rada vychvaľujem :( :D ale ďakujem krásne :))) Nemyslím si, že nejakú ponuku tak skoro dostanem, ale máš jasné, že zoženiem :) :D Ešte raz vďaka ♥

      Odstrániť
  2. Dnes mi bola táto kniha osobne vychválená až do nebies. Je naozaj veľmi zaujímavá a lákavá... Domov by som ju asi nechcela :D Pekná recenzia, ten dej si teda poriadne rozpísala. Máš môj obdiv, tieto veci mi robia problém :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Aj mne to robí problém, nemysli si opak. Ale ja sa už neviem zastaviť, keď raz začnem písať, takže nakoniec z toho vznikne niečo takéto :D Ale myslím, že sa mám ešte v čom zlepšovať ;)
      Skús si ju požičať, keď tak. Ja teraz čítam dvojku a páči sa mi viac ako jednotka :)

      Odstrániť