štvrtok 29. októbra 2015

Dám ti aj slnko

Názov: Dám ti aj slnko

Autor: Jandy Nelson

Vydavateľstvo: slovart

Rok vydania: 2015

Počet strán: 352


Výnimočný príbeh od autorky románu Nebo na dosah. To pravé pre nedočkavých fanúšikov Johna Greena, Gayle Forman a Rainbow Rowell.

Dvojčatá Jude a Noe znamenajú jeden pre druhého všetko. Keď majú trinásť, Jude príde na to, že je krásna a Noe, že je gej. Noe miluje okrem sestry už len kreslenie a robí všetko pre to, aby sa dostal na prestížnu umeleckú školu. Jude zamestnávajú viac chlapci. O tri roky je všetko inak. Na školu snov sa dostala Jude, ale je z nej utiahnutá sivá myška, čo sa skrýva za svoje obrazy. Z Noema sa stal pártyboy a lámač babských sŕdc. A ich mama je mŕtva. Dvojčatá spolu ledva prehovoria a ani jeden vlastne nevie prečo. Neuvedomujú si, že každý z nich tvorí len polovicu príbehu, a keby si k sebe našli cestu, dokázali by poskladať svoj svet dokopy, získali by druhú šancu na šťastný život.. (ZDROJ)




Celkové hodnotenie:

Dám ti aj slnko je jedna z kníh, na ktorú sa tešíte celý rok. Vidíte, že sa plánuje jej vydanie a keď si prečítate anotáciu, pozriete obálku a neprehliadnete nejaké tie recenzie, nedokážete sa ubrániť pocitu, že túto knihu si jednoducho musíte prečítať. Príliš veľké očakávania vás občas môžu sklamať, ako to teda bolo v tomto prípade?

Obálka: je krásna. Pôvodná sa mi páči asi trošku viac, ale ten kruhový nápis, ktorý tam vydavateľstvo dodalo som si hneď zamilovala! ♥

Autorkin štýl: je neskutočný. Jandy dokáže tak svelo pracovať so slovami, až sa vám zdá, že nečítate príbeh ale pozeráte film či rozprávku. Má skvelý cit, vie kde treba ubrať, kde pridať. Dialógy vsunie na tie správne miesta, opisy sú živé, pestré, napísané bohatou slovnou zásobou a neskutočnými prirovnaniami, pri ktorých si budete hovoriť : "Ako to, že ma toto predtým nenapadlo?".  Čo je najhlavnejšou vecou je fakt, že postavy a celkový príbeh napísala s veľkým citom a z pera kričí reálnosť, žiadna pretvárka.

Noe a Jude sú dvojičky. Noe je veľký umelec, vidí svet vo farbách, ktoré si v mysli pospája do krásnych obrazov. A je gej. Jude je odvážna mladá dáma, ktorú zaujímajú chlapci  a surfovanie. Takto vyzerajú dvojičky, keď im je 13.
O niekoľko rokov neskôr je všetko inak. Noe sa nedostal na školu, o ktorej toľko sníval. Jude sa na ňu dostala. Ich matka je mŕtva. Obaja sa zmenili, každý sa uzavrel do vlastného sveta. Jude už nebavia chlapci, naopak, vyhlásila proti nim bojkot. Noe už nevidí farby, z ktorých si kreslil obrazy.
Obaja sú zdevastovaní a brodia sa svetom, sami, uväznení vo vlastných problémoch, s vlastnými strašiakmi.
Jude sa na škole nedarí, pretože každá jej práca sa nakoniec rozpadne a ona verí, že ju zakaždým rozbije duch jej mamy, ktorá sa na ňu hnevá. Rozhodne sa zájsť za niekým, kto by jej pomohol vytesať sochu z kameňa, pre istotu, aby ju mama už nemohla rozbiť. Jude však netuší, že týmto činom spustí hľadanie novej cesty, ktorá má za úlohu spojiť dve osoby, ktoré sa nikdy nemali rozdeliť.

Dokážu sa tieto dve osamelé duše opäť nájsť a pomôcť si navzájom vyliečiť rany, ktoré ich oboch tak zlomili? 


Môj názor?
Zvyčajne, keď píšem recenziu, nemám problém s tým, ako začať. Tentokrát mi to sakramentsky nejde a to  vážne chcem, aby sa vyjadrila. Pýtate sa prečo? Pretože táto kniha si to zaslúži.

Príbeh tejto knihy je veľmi jednoduchý aj keď rovnako veľmi zložitý. Doteraz som nečítala príbeh, ktorý som nečítala v kuse, no vždy keď som si k nemu sadla, nemala som problém začítať sa. Nemala som problém chytiť sa tam, kde som prestala, pretože Jandy dokázala doslova do každej jednej vety vložiť veľké posolstvo, kúsok seba, kúsok radosti, kúsok života.

Noe bol pre mňa absolútne dokonalá postava. Dokonca som ani neľutovala fakt, že som videla len jeho myšlienky ako 13-14 ročného chalana. Dokázal mi, že je to taký istý človek ako my všetci. Vďaka nemu som zistila, že byť iný, neznamená byť zlý. Jeho myšlienky boli tak..čisté, jednoduché. Netúžil po ničom inom, len po tom, aby mohol zažívať to, čo ostatní. Chcel byť milovaný. Chcel cítiť vietor, chcel zmeniť svet, chcel žiť...
Jude bola naopak v mojich očiach jedna veľká búrka. Slnko, ktoré sa vedelo v okamihu zmeniť na monzún. Vo vnútri krehká duša, ktorá má však dosť sily na to, aby neukazovala navonok svoju bolesť.
Ich vzťah sa mi veľmi ťažko opisuje, pretože ...boli ako dva konca jedného lana. Aj keď boli od seba vzdialení, aj keď by sa najradšej pozabíjali, vždy, naozaj vždy, v ich prípade zvíťazil fakt, že sú rodina. Toto je to, čo bolo na knihe také neskutočné. Videli ste všetky chvíle, v ktorých ste sa tak spoznávali , videli ste všetky pády, slzy , hádky , mali ste možnosť nahliadnuť do jednotlivých myslí a pochopiť ich konanie a nakoniec ste pochopili jednu vec: môžte v živote stretnúť veľa ľudí, ktorí vás istým spôsobom zmenia, no rodina je tá, ktorá vás pozná od malička. Ona je tá, ktorá z vás vyrobila to, čím ste dnes. Každá peha, každý zlozvyk má korene v genetike, nie? Toľkokrát na to zabúdame a pritom to je také očividné.

Jandy vytvorila vedľajšie postavy, ktoré sa v podstate stali hlavnými, pretože im venovala naozaj bohatú pozornosť a každá jedna z nich sa vám zapísala do srdca: sochár Guillermo, babka Sweetwinová, Brian, dokonca aj papagáj menom Prorok, ktorý celý čas vykrikuje vetu: "Kde v pekle je Ralph?"

A o čom je vlastne táto kniha? O láske, rodine, súrodencoch, priateľstve, smútku, smrti... o každej jednej dôležitej emócii, ktorú si viete predstaviť. Viete čo? Táto kniha je o nás. :) O našich pádoch, starostiach, problémoch... Ukazuje svet bez ružových okuliarov, no ani nie taký, ako ho vidíme my, obyčajní smrteľníci. Ukazuje nám svet, ktorý vidíme až vtedy, keď sa lepšie pozrieme. Postupne nám ukazuje to, aké by to mohlo byť, keby sme sa sústredili na podstatu a neriešili to pozlátko na povrchu.

V živote zažijete veľa situácií, v ktorých si poviete, že sa nad nimi neoplatí pozastaviť. Budete na dne a odmietnete pomocnú ruku, prehliadnete náznaky, ktoré tu na vás čakajú , premrháte svoju druhú (tretiu, štvrtú) šancu... no, skúste si raz povedať: "Dosť!" Nie je dôležité, koľko chýb ste v živote spravili, ale to, koľko dobra ste šírili vo svete. Nebojte sa ozvať či chytiť život za pačesy, nebojte sa byť šialený, nebojte sa počúvať nebo. Otvorte sa svetu, lebo on za to stojí.

Ako povedal Erik: " Čítajte knihy, ale žite ich príbehy naplno. Toto je posolstvo tejto knihy" :) A ja už len dodám, že Jandy sa podarilo predčiť Greena. On nám dal podnety na rozmýšľanie, zúfalé otázky, na ktoré sme hľadali odpovede. Jandy nám predostrela život v jeho najnežnejšej postate a dala nám nádej ♥


"Keď sa dvojčatá odlúčia, ich duše sa vykradnú von hľadať toho druhého." (str.58)

 

"Ak chlapec dá dievčaťu pomaranč, jej láska k nemu sa zdvojnásobí." (str. 171)


"-Dobre. To je ono. Začneš vidieť rukami, ver mi. Teraz protirečím. A Picasso tiež. Povedal zbav sa mozgu, áno, ale aj toto: , Maľovanie je práca pre slepca,´ alebo , Kto chce kresliť, musí zatvoriť oči a spievať.´ A Michelangelo vravel, že modeluje mozgom , nie očami. Áno. Všetko pravda. Život je protirečenie. Stále učíme. Zisťujeme, čo funguje.- " (str.189)

 

"Stretnúť spriaznenú dušu je ako vojsť do domu, kde ste už niekedy boli- spoznávate nábytok, obrazy na stenách, knihy na policiach, obsah zásuviek. Viete sa v ňom pohybovať aj potme, ak treba." (str. 211)

 

"-Možno sa človek skladá z viacerých ľudí. Možno stále priberáme nových.- Vťahujeme ich do seba, robíme rozhodnutia, dobré aj zlé, všeličo zbabreme, ideme ďalej, strácame rozum, nachádzame rozum, rozpadáme sa, ľúbime, žialime, dospievame, unikáme pred svetom, vrháme sa do sveta, vytvárame veci a rozbíjame ich."(str. 336)

                              (Ospravedlňujem sa za väčšie množstvo citátov ako obyčajne, ale vybrať tie NAJ, keď máte v knihe 45 lepiek, je naozaj ťažké! :D )


Zdroje obrázkov:http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/184/l184119.jpg
                       http://www.readbreatherelax.com/wp-content/uploads/2014/12/inspiring-quotes-from-2014-ya-books-ill-give-you-the-sun-jandy-nelson.jpg
                      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f0/a1/73/f0a1730e6ea2c7e23c039b99b614d651.jpg
                      http://33.media.tumblr.com/8eea23cb62ced52423d95eec4823cebc/tumblr_naz29yCITG1r0yglfo1_r1_500.gif

4 komentáre:

  1. To je nádherná recenzia, vážne :)) Úplne si ma na túto knihu navnadila, fúúú, ja nemám slov, to bude silný a krásny príbeh. Určite sa po knižke pozriem, bodaj by nie po takejto úžasnej recenzii :D Už sa na knižku vážne teším ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne! :))) Mala som z nej silný zážitok, tak som rada, že sa mi časť z neho podarilo vopchať aj do mojej recenzie :) A knihu ti rozhodne odporúčam :)) Dúfam, že sa ti bude páčiť min. tak ako mne :)

      Odstrániť
  2. Nemyslím si, že som v živote čítala takúto úžasnú recenziu. A to ty zvyčajne píšeš krásne recenzie - toto je šperk aj medzi tvojimi :) Pokiaľ by kniha bola len spolovice taká dobrá, ako je táto recenzia, tak by sa ju oplatilo prečítať :D A vzhľadom na to, ako tú knihu vychvaľuješ...
    Už predtým som na ňu jednu recenziu čítala, ale veľmi ma nezaujala, no teraz... Zvyčajne takéto knihy nečítam. A zvyčajne sa mi ťažšie čítajú a menej páčia knihy, v ktorých je toľko podnetov na zamyslenie (hm, nie som veľký filozof :D). Ale toto tu nalákalo aj mňa, takže palce hore!! :)
    Plus, ten obrázok čo si mala na Instagrame - totálne ti verím, že bolo ťažké vybrať dajaký citát :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už som istotne čítala aj krajšiu, ale vážne ti ďakujem :) ♥ Nečakala som, že sa mi bude takto ťažko písať, lebo som toho mala veľa na srdci a nevedela som ako to poskladám do viet, tak som rada, že sa vám to nakoniec páči :))
      Tak to sa fakt teším, že som aj teba nalákala! ♥ Filozofické knihy mám najradšej ale chápem, že nesadnú všetkým ;)
      Heh, no, trošku som sa rozbehla a nevedela sa zastaviť :D Inak, v priebehu 2 dní som tie lepky asi 3 krát stratila a ani za toho ich nemohla nájsť, čo sa mi ešte nikdy nestalo! :D

      Odstrániť