sobota 22. augusta 2015

Orava 2015 / Terchová + Oravská Lesná

Ahojte, všetci!

Konečne som doma. Celých 7 dní som strávila na návšteve príbuzných, ktorí bývajú na Orave, konkrétne v dedinke Oravský Podzámok, čo je zároveň aj miesto, kde môžete nájsť známy Oravský hrad :)
Každý rok sa na tento pobyt nesmierne teším, lebo je to príležitosť stráviť čas s rodinou, s ktorou sa inak počas roka nevidím, no aj načerpať potrebné sily, pretože to oravské prostredie je pre mňa neskutočným dobýjačom energie!


Našu cestu sme začali už o 5 ráno ( áno, musela som vstávať o 4:00!). Kým sme sa dostali do cieľa, museli sme 4 krát prestupovať a hrozilo, že sa tento počet zvýši, no našťastie po nás prišiel ujo a všetko bolo v pohode! :)
Počasie bolo prvé dni skvelé, stále bolo teplo, ale keďže sme boli v jednom z najchladnejších krajov na Slovensku, tak sme 30 stupňov prekročili len veľmi nepatrne. Pršalo len v nedeľu doobeda, poobede už však bolo opäť teplo. Tento týždeň sa už ochladilo, no mne tieto teploty okolo 20-25ky ku podivu vyhovovali. A to som naozaj zimomravý človek!
Najprv som si myslela, že nebudem mať veľa fotiek, lebo na ozajstnom výlete sme boli len vo štvrtok, no nakoniec som zistila, že ich je celkom dosť...asi aj cez 400, takže som si to rozdelila na 2 články. V tomto sa dozviete ako dopadol náš výlet do Terchovej a do Oravskej Lesnej :)

Vyrazili sme z Dolného Kubína asi okolo 10:00 a niečo pred 11:00 sme už boli v Terchovej. Cestovali sme autom, takže na cestu sa naozaj nemôžem sťažovať, lebo cesty autom milujem! V Terchovej to bolo veľmi zaujímavé, lebo sme hádali, kde asi máme odbočiť , keďže nikto z prítomných v tomto kraji ešte nebol, ale našťastie, sme sa nestratili a šťastne dorazili do cieľa, ktorým pre nás bola Jánošíkova socha :)
Nikdy som veľmi nepremýšľala nad tým, ako asi Terchová vyzerá, nejako som v sebe dusila myšlienku, že je to také mesto/dedina s veľa peknými chalúpkami ale tuším som si to s niečím pomýlila, lebo tá časť, ktorú sme videli my pripomínala naozaj klasickú oravskú dedinu, teda aj tu už bolo badať nejaký ten zásah modernej doby, ale nemôžem povedať, že ma to sklamalo.
Jánošíkova socha vyzerala super, aj keď sme si na ňu museli trošku vyšľapať :D








 Objavil sa tu aj tento krásny vláčik, na ktorom ste sa mohli previezť tuším niekde po okolí. My sme mierili na iný, preto sme túto možnosť nevyužili :)


 A hneď vedľa hotela sme objavili túto maličkú ZOO, ktorá ma strašne potešila, lebo tam nebolo veľa zvierat, no vyzeralo to tam strašne jednoducho, čisto a krásne!




Toto ma dosť pobavilo! :D Aj som na sa neho šla pozrieť, no asi bol ukrytý v jeho domčeku, lebo som ho nikde nemohla nájsť! :( :D


V tejto malej ZOO sme si na chvíľu oddýchli a okolo 12:00 sme vyrazili ďalej. Smerovali sme k vláčiku, ktorý premáva v Oravskej Lesnej a na ktorý sme počuli len samé dobré odporúčania ;)
Niečo po 12:30 sme dorazili na miesto a zistili sme, že vláčik odchádza presne o 13:00, čo bolo super, lebo ďalší ide až o 14:30. Rýchlo sme si kúpili lístky a nasadli. Cesta to bola super, nečakala som, že bude trvať až tak dlho, no za 4 eurá to naozaj stálo za to! :)




Pri našej ceste týmto vláčikom sme mali možnosť vidieť aj nejaké tie rozprávkové postavy, ktoré boli ukryté v stromoch , prípadne takto krásne naaranžované medzi nimi. Bolo však naozaj veľmi ťažké odfotiť ich všetky, lebo hoci sme nešli veľmi rýchlo, mne trvalo ostrenie foťáku strašne dlho, takže toto je asi moja jediná nerozmazaná fotka! :D :(


 Po pol hodine sme sa zastavili na takej "stanici", kde nám pani sprievodkyňa porozprávala pár informácií o tejto železnici, vláčiku a taktiež nám povedala, že máme možnosť vystúpiť na rozhľadňu, ktorá sa nachádza asi 300 metrov vyššie, pretože sme tu mali stráviť najbližších 30 minút. Hneď sme sa ju vybrali hľadať a ten výhľad z nej bol naozaj super! :)


Taktiež sa tu nachádzala aj takáto malá chalúpka, v ktorej ste mohli vidieť klasické oravské obydlie z minulého storočia ;)


Celý deň som si nesmierne užila a bola som z celej cesty veľmi nadšená, lebo som mohla Oravu spoznať lepšie a tak sa utvrdiť v názore, že je to naozaj krásny kút Slovenska! :)

Vaša Andy♥
Zdroj 1. obrázku:http://fotky.sme.sk/foto/94826/lono-prirody?type=v&x=650&y=299

4 komentáre:

  1. Jooj, chcem ísť ešte na Oravu. :) Lebo okrem toho, že som nevidela Oravskú priehradu, by som sa chcela tiež povoziť na tom vláčiku. Vyzerá to strašne super. :) Máš veľké šťastie, že tam máš príbuzných. A tiež auto, ktorým sa dostaneš oveľa ĺahšie tam, kam chceš. :D
    Veľmi pekný článok a krásne fotky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeeem :)) Viem, že mám veľké šťastie a naplno si ho užívam! :) Neboj, ja verím, že sa tam raz pôjdeš pozrieť a budeš mať kopec skvelých zážitkov! Lebo keby si náhodou nikoho nenašla, tak stále máš mňa ;) :)

      Odstrániť
  2. Úžasný článok a teším sa na druhý. Mňa tak hnevá, že som Terchovú ešte nepreskúmala a to nie je až tak ďaleko od nás :/ Ale na vláčiku som bola vo Vychylovke (a mne sa zdá, že súvisí s Oravskou Lesnou, ale teraz fakt neviem), ale to som bola ešte na základke takže si cestu vláčikom moc nepamätám, no aj tam je krásne: domčeky, mlyn, kroje...nádherná slovenská kultúra...no Kysuce, čo ti poviem :D A Orava, tá ma tak láka. Mali sme tam ísť, ale akosi sa to komplikuje, takže asi zas nepôjdeme :( Ale tak aspoň sa pokochám tvojimi fotkami :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to je dosť možné, že s ním súvisí, lebo keď sme zastavili pri tej chatke, tak nám tá teta povedala, že hneď vedľa sa napája ďalšia železnica, ktorá spojila Kysuce a Oravu, tak možno na tom niečo bude! :) :D
      Ďakujem pekne :)) To ma veľmi mrzí, že sa vám to skomplikovalo, ale dúfam, že sa ti tam podarí raz zavítať, lebo verím, že to neoľutuješ!! :))

      Odstrániť