utorok 5. júla 2016

Obľúbené myšlienky #1

Ahojte! :)

Pred nejakou dobou som našla na tomto blogu článok, ktorý bol plný zaujímavých myšlienok či, lepšie povedané, citátov. Kto ma už pozná lepšie, vie, že citáty milujem. Sú pre mňa inšpiráciou a vedia mi vykúzliť úsmev na tvári. Vždy ostanem očarená, keď si uvedomím, čo dokáže spôsobiť jedna úplne jednoduchá veta povedaná/prečítaná v tej správnej chvíli. Je až neuveriteľné, aký môže mať dopad na našu momentálnu náladu. Čo ma však na nich najviac udivuje je fakt, že sa dokážu stotožniť skoro s každým. Jeden človek si prečíta nejakú vetu a spojí si ju možno s nejakou vtipnou príhodou, ktorá sa mu stala, zatiaľ čo v inom človeku daná veta vyvolá veľký smútok, pretože si ju spojí s nejakou smutnou udalosťou.
Prvé citáty som si začala zapisovať niekedy na základnej škole. Už pri mojich prvotných čitateľských začiatkoch som citátmi bola viac-menej posadnutá, no zapisovať som si ich začala až oveľa neskôr. ( čo je veľká škoda) Poslednú vetu z Úsvitu som si opakovala asi tak desaťkrát za deň v priebehu 5 dní po dočítaní. :D :D ;)
So zapisovaním súvisí aj moja záľuba v maličkých diárikoch. Mám však jeden problém. Na začiatku sa z neho veľmi vytešujem a plánujem si, čím všetkým zapíšem jednotlivé stránky, no po pár dňoch/týždňoch ho niekam položím a už si naň nespomeniem. Potom ho zase niekde náhodne objavím a hnevám sa sama na seba, že ho vôbec nevyužívam! Neviem, máte to takto aj vy, alebo som len ja takáto smoliarka? :D


Touto sériou článkov vám chcem predstaviť moje obľúbené citáty, niekedy aj dlhšie odseky.  Myšlienky, ktoré sa mi nejakým spôsobom vryli do srdca. Slová, ktoré mi zdvihli kútiky úst a zlepili mizerný deň. Netvrdím, že budú mať v sebe vždy nejaký psychologicko-filozofický kontext, lebo mám tendenciu si zapisovať aj pasáže, ktoré ma rozosmiali ;) :D
Vždy keď si prečítam nejakú peknú myšlienku ( zvyčajne na instagrame :D) istým spôsobom ma to motivuje, a preto by som sa s vami o tieto myšlienky chcela podeliť a možno motivovať aj vás.

Tu je prvá desiatka, ktorá sa nachádza na mojom zozname:

 Quo vadis- Henryk Sienkiewicz:

"-Veni, vidi, fugi! = Prišiel som, videl som, utiekol som!-"

"Lebo láska je nežná, trpezlivá, nekoná zlo, netúži po poctách, všetko vydrží, všetkému verí, všetko očakáva a všetko prekoná." (str. 500)




Muž, žena a dieťa- Erich Segal :

"Zdá sa, že láska a nenávisť kráčajú ruka v ruke. Majú k sebe tak blízko, že môžu človeka doviesť až k šialenstvu." (str. 81)




Mastičkár- Tadeusz Dolega Mostwicz

" Bohatstvo sa získava preto, aby niečomu slúžilo, aby v niečom pomohlo. Keď sa však už získa, zahluší všetko a prinúti aj človeka, aby slúžil jemu, teda bohatstvu." (str. 149)

"Nikdy by si nebol vedel šťastie tak oceniť, nebyť trápenia, nebyť zúfalstva, ktoré mu otrávilo dušu." (str. 201) 




Chlapec v pásikavom pyžame- John Boyne

"- Heil Hitler! - vykríkol, čo podľa neho bol iný spôsob ako povedať: - Tak zatiaľ dovidenia, želám ti pekné popoludnie.-" (str. 50)




Fenomén - Marie Lu:

"Láska je komplikovaná a nepozná logiku." (str. 354)




Mandľovník- Michelle Cohen Corasanti  :

" Odvaha, uvedomil som si, nie je neprítomnosť strachu, ale neprítomnosť sebectva, schopnosť postaviť niečí záujem pred vlastný." (str. 64)

"Nezanedbávaj svoje veľké nadanie. Nech sa ti stane svetlom, čo ťa povedie životom. Keď sa ti do cesty postavia prekážky, vždy sa pozeraj doň a nechaj sa ním viesť." ( str. 75)

"Géniom sa narodíš, v škole sa ním nestaneš." (str. 117)







Zdroje obrázkov: https://lh3.ggpht.com/YxbUtm0t0qPFJ_ddt3vdfKB9WC56tTxoYMR_UBRHjjLfmQz0ShUzKWzRgxSytMjpz4nC=h900
                        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/38/e8/06/38e806941b72acc56a186cdc533451ce.jpg
                       
pictures.4ever.eu
                        https://www.innerengineering.com/online/blog/wp-content/uploads/2014/09/shutterstock_158815043.jpg
                        https://www.englishclub.com/images/grammar/reported-orders.png

                        https://secure.static.tumblr.com/2cef9913ef53b9630f3ebd7a5d771122/htgjhtx/47En5f8mv/tumblr_static_tumblr_static__640.jpg

2 komentáre:

  1. Krásny článok :) Sama poznám len prvé dve myšlienky, z Quo vadis, no aj tie ostatné stoja za to :) Veni, vidi, fugi som dokonca raz normálne nejako použila aj v konverzácii, i keď si už nepamätám s kým alebo o čom :D
    Ja si citáty nezapisujem, čo vedie k tomu, že potom ich mám problém nájsť, ak si na nejaký spomeniem, no už párkrát som si začala viesť nejaký zápisník ohľadom rôznych vecí, no tiež mi nikdy nevydržal dlho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)))
      Tak ja som ich zatiaľ nikdy nepoužila ale keď si to predstavím určite to muselo byť veeeľmi vtipné a trefné :D :D ;)
      Ach, asi je nás tu takých viac, čo na to proste nie sú stvorení a zápisníky si neudržia dlho ;) :( :D

      Odstrániť