streda 13. júla 2016

Len to nikomu nepovedz

Názov: Len to nikomu nepovedz

Autor: Miroslava Varáčková

Vydavateľstvo: slovart

Rok vydania: 2015

Počet strán: 240



Slová sú niekedy nebezpečnejšie než päste...

Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Aj vo svojej jedenástej knihe dokazuje Miroslava Varáčková, že patrí medzi špičku slovenských autoriek pre tínedžerov. S nehou a porozumením píše o šikane, o pocitoch osamelosti v rozpadnutých rodinách a o priateľstvách tínedžerov, ktoré pre nich v ťažkých chvíľach znamenajú všetko. (ZDROJ)







Poriadnu romantickú jednohubku som nečítala už večnosť a doslova som po nejakej prahla, preto keď som bola už naozaj v totálnom zúfalstve, obrátila som sa na moju kamošku Lenku, ktorá mi túto knihu s radosťou požičala, za čo jej naozaj ďakujem ♥

Obálka: je super, milujem sivú a v kombinácií s touto cukríkovou ružovou je to pekné kombo :)

Autorkin štýl: s Miroslavou Varáčkovou som sa už mohla raz stretnúť a to konkrétne pri knihe Adaptácia, ktorá ma , ako už niektorí viete, veľmi nezaujala. Čo sa týka opisov postáv a vzťahov medzi nimi, tak to bolo fajn, akurát som dystopickému svetu vôbec neuverila. V tomto prípade už bolo jasne vidieť, že Mirka vie, ako napísať pekný dievčenský príbeh. Využíva kopu inovácií , akými sú napríklad emaily či smsky, ktoré príbeh pekne oživia. Téma- šikanovanie- nie je medzi slovenskými spisovateľmi veľmi populárna , takže podľa mňa spravila autorka dobrý krok, že ju v tejto svojej knihe použila. Nijako obzvlášť sa ju nesnažila zveličiť, dávkovala nám ju po kúskoch a bola uveriteľná. S postavami som mala trošičku problém, aspoň s tými vedľajšími, ale hlavná bola, naopak, super a vžila som sa do jej pocitov.

Eva, je mladé dievča, ktoré si medzi svojimi spolužiakmi zažíva hotové peklo na zemi. Nielenže sa musí vyrovnávať so samovraždou otca, matkiným útekom do zahraničia a bratovou prehnanou starostlivosťou, ale aby toho nebolo málo, na každom kroku ju spolužiaci nezabudnú počastovať nejakou hnusnou poznámkou na jej osobu. Snaží sa to riešiť totálnou ignoráciou, no niekedy už títo ľudia prekračujú hranice. Jej jedinou útechou je tanec, pri ktorom na všetko zabúda.
Jej tanečný partner, ktorý je aj jej jediným kamarátom, jej však oznámi, že odchádza na dlhší čas do Francúzska a Eva zrazu nevie, čo si tu sama počne.
Po jeho odchode to má ťažké, no jej spolužiaci sa asi nezastavia pred ničím a Eva sa dostáva do nejednej zapeklitej situácie.

Ako bojovať proti urážkam a ponižovaniu? Má to vôbec nejaký zmysel?


Môj názor?
Poznáte ten pocit, keď sa konečne usadíte na svoje obľúbené miesto na čítanie, zapnete si lampu, vypnete sociálne siete a ponoríte sa do riadkov práve vybratej knihy, na ktorej čítanie sa naozaj tešíte? Tak takýto pocit sa mi v posledných dňoch akosi vytratil z dohľadu, no , našťastie, sa vrátil spolu s touto knihou, od ktorej som mala isté očakávania, ale poďme pekne po poriadku.

Od Lenky som vedela, že to je kniha pre mladých a že sa v nej rieši šikana. Knihy od iných slovenských spisovateľov veľmi nečítam, preto som túto tému považovala za značne nezvyčajnú a bola som príjemné zvedavá, ako sa s ňou Mirka popasuje.

Hneď na začiatku ma potešil fakt, že sa kniha strašne rýchlo číta. Nemáme tu veľa detailných opisov. Dialógy sa pekne striedali s vnútornými monológmi našej hlavnej protagonistky a žiadne hluché miesta som nespozorovala, o čom svedčí aj fakt, že som túto knihu zhltla za jeden deň, a to sa mi už parádne dlho nestalo.

Eva je tým typom postavy, s ktorým sa dokážete stotožniť. Aspoň v niektorých veciach. Je mladá, život jej doprial nejednu ranu, no ona sa snaží ísť ďalej. To, s čím sa musí potýkať v škole, bolo niekedy na mňa už moc a keď som si predstavila seba samu v jej koži, nebolo mi všetko jedno.
Jej ostražitosť, s ktorou si takmer nikoho nepúšťala k telu bola pre mňa pochopiteľná , no zároveň sa tým ochudobňovala o priateľov, čo mi bolo ľúto.

Jej brat, Ivo, to s tým jeho ochranárskym dohľadom niekedy fakt preháňal, ale chápala som ho, naozaj. Mať na starosti sestru, pričom matka sa ozve tak raz za mesiac určite nebude ľahké a niekedy to z vás asi spraví mierneho šialenca!

Mojou najobľúbenejšou postavou bol Lukáš. Tie ich emaily som zbožňovala, lebo mi vždy vykúzlili úsmev na tvári. Bol tu pre Evu v každom jednom momente a ona vedela, že sa na neho môže kedykoľvek obrátiť. Želala som si trošičku iný vývin ich vzťahu, no na konci som bola spokojná.  Naopak, Timo ma nijako extra neoslovil. Nebol zlý, len na mňa mal až priveľa sladkých rečí a akosi som mu to neverila.

Celková téma šikany, najmä koniec, v ktorom to celé vyvrcholilo ma prekvapil, aj keď sa to dalo čakať. Takéto veci sú bežné, aj keď asi skôr v zahraničí ako tu u nás, no , myslím, že aj tu by sa našlo pár výrastkov, ktorí vedia ostatným strpčovať život.
Posolstvo knihy je asi každému jasné : ak vám niekto ubližuje, nájdite v sebe odvahu a postavte sa mu. Nejde o to, aby ste sa s ním pobili, ale o to, aby ste prejavili mierny odpor, musíte agresorovi naznačiť, že vám ubližuje a ak to nepomôže, obrátiť sa na pomocné orgány, ktorých je tu , chvalabohu, celkom dosť.

Len to nikomu nepovedz nebola najlepšia kniha, ktorú som kedy čítala, ale jej čítanie som si užila, takže ak máte chuť na príbeh plný radosti i starostí z nášho prostredia, kľudne si túto knihu vezmite do ruky a posúďte sami ;) 

" Je mi fyzicky zle , trasiem sa ako osika a neviem zastaviť nával frustrácie.
Pritiahnem si kolená tesne k hrudi, zjazvené líce si položím na nohy a nechám horúce slzy, nech mi máčajú pyžamu.
Zastavte niekto svet , prefackajte ľudí a ukážte im, že sa dá žiť aj inak." (str. 181)




Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/212/l212329.jpg
                        http://orig15.deviantart.net/ced8/f/2015/161/c/c/one_cause_of_bullying_by_djbunny8-d8wrumd.jpg
                        http://67.media.tumblr.com/36633cf3ba311853b4ef06d805c5b78d/tumblr_n97gyx9dpw1s8uobeo1_250.jpg

8 komentárov:

  1. Na túto knihu čakám, kým bude voľná v knižnici, pretože si nechcem kupovať niečo, s čím nie som na 100% stotožnená a práve Len to nikomu nepovedz je toho príkladom. Od Varáčkovej som ešte nič nečítala, no mám z jej kníh zmiešané pocity...jedny ich chvália, druhý zas naopak, ale tak, každý si musí spraviť názor sám, všakže :)) Inak téma knihy ma zaujala a chcela by som si ju raz prečítať už len z toho dôvodu, ako to hlavná hrdinka zvládala a ako sa s tým autorka popasovala...šikana je hrôza :( Spisovateľka jej teda dala ťažký život...Tak,teraz už iba čakať, aby kniha bola dostupná čím skôr :)) Inak si to pekne v závere zhrnula♥, len tá odvaha čeliť týmto situáciám často chýba :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, a áno, nájsť odvahu je niekedy dosť ťažké, ale ten maličký pocit víťazstva za to v konečnom dôsledku vždy stojí ;)
      Chápem, ja som to takto mala zase pri knihe Knižnica na kolesách, ktorú si ty veľmi neodporúčala, ale keď som ju teraz videla v knižnici, nejakým zvláštnym spôsobom som po nej siahla! :D Uvidíme, či to nebol zlý krok ;)

      Odstrániť
    2. Fú, Knižnica na kolesách...naozaj pre mňa zlé spomienky :D Ale, každý si musí spraviť svoj názor a ktovie, možno sa ti zapáči viac, omnoho viac, ako mne ;)) Inak teraz čítam Selekciu, tiež som ju akosi nemala v pláne čítať, no keď som ju v knižnici zbadala, povedala som si, že jej dám šancu. A zistím, čo na nej všetci vidia...lebo ja zatiaľ nevidím nič :D No uvidím, či sa to zmení...

      Odstrániť
    3. Ako, asi chápem, prečo sa ti to nepáčilo, ani ja z toho nepadám na zadok, ale niečo ma pri tom čítaní stále drží, tak uvidíme :D ;)
      Inak, mňa tá rôznorodosť pocitov a dojmov fascinuje. Jedna kniha má pre niekoho veľký význam a pre iného zase žiadnu cenu, všetko teda závisí aj od samotného čitateľa. :)
      Budem sa tešiť na recenziu :))))

      Odstrániť
  2. Ehm, hl.hrdinka je Eva, nie Paula ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vždy som vedela, že mám zlú pamäť na mená ale toto sa mi asi ešte nestalo! Ďakujem za upozornenie, už som to snáď všade opravila ;)

      Odstrániť
    2. stáva sa ;-) pekná recenzia inak

      Odstrániť