pondelok 20. júna 2016

The Perks of Being a Wallflower

Názov: The Perks of Being a Wallflower

Autor: Stephen Chbosky

Vydavateľstvo: Simon and Schuster UK Ltd

Rok vydania: 2012

Počet strán: 231



Charlie is a freshman. And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it. Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But Charlie can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor. The Perks of Being a Wallflower is a deeply affecting coming-of-age story that will spirit you back to those wild and poignant roller-coaster days known as growing up. (ZDROJ)




Pri mojich potulkách Prahou som natrafila na jedno krásne maličké kníhkupectvo, kde som objavila celú jednu poličku venovanú anglickej literatúre. Strávila som pri nej, ako správny knihomoľ, naozaj dosť dlhú dobu, pretože som sa nevedela rozhodnúť , akú knihu si mám nakoniec vziať. Skončila som teda s touto kráskou, po ktorej som túžila už odkedy vyšlo slovenské vydanie a s ešte jednou, ktorú vám predstavím v blízkej budúcnosti.


Obálka: viete, že si na obálky až tak nepotrpím, ale keď sa bavíme o anglických origináloch, obálka je tá vec, ktorá zvyčajne rozhodne o kúpe danej knihy a aj v tomto prípade to platilo. Milujem všetky odtiene modrej, preto sa mi táto modro-čierna kombinácia hneď zapáčila :)


Autorov štýl: Stephen využíva jednoduché vety a zameriava sa skôr na myšlienkové pochody nášho protagonistu. Vyhýba sa detailným opisom prostredia, dôraz kladie hlavne na pocity, myšlienky a dojmy hlavného hrdinu. Príbeh je nám prerozprávaný vo forme listov, ktorý náš hrdina, Charlie, píše neznámemu adresátovi. Niekedy sú listy dlhšie, inokedy kratšie, no vždy so sebou nesú nejaký príbeh, kúsok skladačky, ktorý nám pekne zapadá do príbehu. Veľkú akčnosť nečakajte, tento príbeh vám napätie asi neprinesie. Je plný problémov dnešných teenagerov, ich strachu, radosti, myšlienok, hádok, chvíľ, na ktoré nechcú nikdy zabudnúť. Nesie so sebou reálny pohľad, nevyhýba sa ani záporom života mladých, neukazuje nám len tú dobrú stránku. Charlieho život sa dá prirovnať k životu mnohých mladých ľudí.


Charlie je mladý pätnásťročný chalan, ktorý nemá veľmi veľa kamarátov. Povedzme si rovno, nemá skoro žiadnych. Je utiahnutý, na vysvedčení sa mu vždy lesknú samé áčka, takže je tak trošku introvert. Rozhodne sa, že pred nástupom do nového ročníka bude písať listy neznámemu človeku.
Postupne sa z nich dozvedáme, aký vlastne Charlie je. Približuje nám v nich svoje záujmy: rád číta knihy a po tom, čo mu učiteľ dá prečítať knihu "To Kill a Mockingbird" sa z neho stane naozajstný knihomoľ/recenzant, keďže mu na každú knihu napíše aj esej.
Dokonca sa stretne aj s novými ľudmi, so Sam a s Patrickom. Stane sa z nich nerozlučná trojka, ktorá má vlastný svet a Charlie sa pomaličky dostáva zo svojho sveta myšlienok do reality.
Každý správny a normálny mladý človek si však se sebou nesie aj tieň problémov, ktoré nie všetci vieme zvládať a nevyhnú sa ani Charliemu. Ako sa s nimi popasuje utiahnutý chlapec, ktorý sa ešte len učí pravidlám mladých? 

Môj názor?
Už odkedy som videla film s rovnomenným názvom, ktorý mi učaroval, vedela som, že knihu si raz budem musieť prečítať, ako však čas plynul, postupne som na ňu zabudla, až dokým som nespozorovala jej slovenský preklad. Ako som však už spomínala na začiatku, keď som ju zbadala v origináli, povedala som si, že si treba trošku precvičiť angličtinu a hneď putovala ku mne!


Už hneď na začiatku mi učarovala forma celého príbehu. Mám rada netradičné spôsoby písania a táto listová forma ma baví čoraz viac. Charlie nemal nikdy konkrétnu predstavu o tom, komu list posiela, skôr sa potreboval vypísať a listy mu slúžili skôr ako denník.
Myslím, že skoro každé dievča si vo svojom živote prišlo obdobím, kedy si písalo denník. Vždy keď teraz nájdem nejaký z tých svojich, veľmi pekne sa zasmejem nad svojimi detskými myšlienkami :D. Páči sa mi však myšlienka, že denník si môžu písať aj chlapci a pomáha aj im.


Charlieho príbeh som od začiatku pozorovala pozorným okom. Čítal sa totižto sám. Jazyk, ktorý Stephen využil bol veľmi jednoduchý, takže angličtiny sa v tomto prípade naozaj nemusíte obávať. Stránky sa obracali samy, nemala som problém začítať sa a ani som nespozorovala viac ako 2 hluché miesta, ktoré však boli spôsobené skôr mojou nepozornosťou ako samotným nudnejším príbehom.

Postavy som si prostredníctvom jeho pohľadu naozaj obľúbila. Najmä Patrica so Sam, ktorí sa stali jeho najbližšími kamarátmi. Sam toho síce možno veľa nenahovorila, ale bola tou osobou, ktorú Charlie tak obdivoval a ktorej pohľad si chcel tak často ukradnúť.
Patrick zase vedel z každej vážnej situácie vyviaznuť s veľkou dávkou humoru a témami, ktoré vás hneď priviedli na iné myšlienky.
Taktiež som si obľúbila aj Charlieho sestru. Aj keď to nebola tá najlepšia sestra na svete, učarovala mi svojou dievčenskou naivitou a sesterskou ignoráciou. V ťažkých chvíľach sa ukázalo, že vie ukázať aj nejaké tie city. ;) 
Oni boli tými ľuďmi, ktorí Charlieho menili. Ukazovali mu, čo to znamená žiť a menili jeho pohľad na svet.

Samotný príbeh sa s pribúdajúcimi stránkami trošičku zamotával, aj keď to bolo pomalšie tempo. Čoraz viac sme však odkrývali Charlieho vnútro a jeho premenu z introverta na mladého človeka, ktorý sa vie baviť. A presne preto túto postavu milujem. Bol to totižto práve Charlie, ktorý tu bol vždy pre všetkých. Stál v ústraní a vyčkával na moment, kedy sa mu jeho kamaráti ozvú. Čas si krátil čítaním a učením a pomedzi tieto aktivity sa snažil socializovať a lámať ľady, či už vo svojich vzťahoch v rodine alebo medzi kamarátmi. A išlo mu to, aj keď s kopou problémov, ale povedzme si rovno, nefunguje to tak aj v skutočnosti? Všetci predsa vieme , že dokonalé vzťahy neexistujú a Charlie sa na svojich chybách učil, čo to ten život vlastne je.


Čo však beriem ako najväčší prínos tejto knihy ( teda okrem krásnych filozofických citátov)? Jej autentickosť, v ktorej sa dokáže nájsť skoro každý, aj keď najmä, my mladí. Charlieho problémy sú častokrát problémami nás samých. Strach z odmietnutia, z toho, že nezapadneme do sociálnej skupiny , v ktorej sa nachádzame, je predsa aj naším vlastným strachom a je krásne vidieť, že mladý človek dokáže zniesť veľa, aj keď musí občas padnúť až na dno. Chyby sú však to, čo nás posúva ďalej a práve Charlie je príkladom toho, že sa netreba vzdávať a pokračovať v hľadaní ľudí, s ktorými si  budete rozumieť, lebo verte či nie, tam niekde naozaj existujú a potrebujú vás rovnako ako vy ich ;)


"-Charlie, we accept the love we think we deserve.-" (str. 25)

 

" - You see things. You keep quiet about them. And you understand.-" (str. 41)  



Peknú a výstižnú recenziu si na knihu môžete prečítať aj TU. :)

Trailer na film:





Zdroje obrázkov:   https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cb/cb/dd/cbcbdd3267143576bb4b26feefbf563b.jpg
                         http://66.media.tumblr.com/237ee49eaaabaca0ad907d42189ca24a/tumblr_inline_o84l41HiCM1qht2jy_500.gif
                         http://cdn.quotesgram.com/img/25/30/606691359-large.jpg
                         https://67.media.tumblr.com/06301ef0f67592c26a67954f90e6dbff/tumblr_mykqw0v3TU1tnz8dho1_500.gif

             

6 komentárov:

  1. Ja som čítala najprv knihu a až potom som videla film. A ten som si teda dosť obľúbila hlavne kvôli Loganovi. Ten je taký ňuňuňu. Na knihu si už zase až tak nespomínam, no veľmi ma bavila. Akurát som bola asi trochu mimo kvôli tomu koncu. Ja som ho totiž vôbec nepochopila. :D
    Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heeej, Logan je super ♥♥♥
      Koniec bol trošičku mätúci, priznávam, a nie som si istá, či som ho sama pochopila :D :D
      Ďakujem krásne:))

      Odstrániť
    2. Ja som ho pochopila, až keď mi o tom kamoška prečítala a presne mi ukázala tú vetu, kde to bolo spomenuté. Ja som asi pri čítaní spala, keď som si to nevšimla.

      Odstrániť
    3. To sa mne bežne stáva, že prečítam celú stranu a naozaj neviem, o čom bola ;)

      Odstrániť
  2. Akurát včera som to dočítala!! ♥ (i keď v slovenskej verzii :))
    Fakt ma to zaujalo, ten text bol taký, neviem, čistý? Krásne napísané, sformulované, a najmä uveriteľné. A ako si spomenula, čítalo sa to samo :)
    Film si veľmi nepamätám, videla som ho ešte pred rokmi, ale mala som pocit, že v knihe sa toho stalo o toľko viac? A teraz nemyslím to obyčajné "kniha je lepšia ako film", ale proste, celá tá atmosféra, všetko, no proste, film sa tak nevie dostať do hlavy postavy.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ten náš preklad by som si asi chcela prečítať :)))
      Presneeeee, uveriteľné veci sa viac-menej vždy čítajú najlepšie :) :)
      No, ja som najprv videla film a bol dosť dobrý, si myslím, ale tak ono to závisí aj od veku, v ktorom ho vidíš, ja to aspoň tak mám ;) Ale kniha je kniha :)
      Ďakujem :) :)

      Odstrániť