štvrtok 23. júna 2016

Praha 1. časť- Staromestské námestie, Karlov most, Valdštejnská záhrada

Ahooooj! :)

Vítam vás pri tomto článku, v ktorom vám chcem priblížiť svoju už v poradí druhú návštevu Prahy. O tej prvej si môžete prečítať TU. Po nej som totižto nadobudla pocit, že Praha nie je miesto, ktoré by mi učarovalo natoľko ako iné, ale konečne som sa do nej dostala aj za slnečného počasia a som za to strašne rada, lebo táto návšteva dopadla o poznanie lepšie, tak sa poďte spolu so mnou pozrieť, kam všade som to zavítala na svojich potulkách.


Na začiatok ešte dodám, že som chodila všade sama. Bratranec mi vysvetlil, aké linky mi chodia tam, kde sa chcem dostať a ja som pol dňa strávila prestupom z električky do autobusa a z neho ešte aj do metra. Ja rozhodne nie som dobrý človek na orientáciu v priestore, ale ak mám dané isté oporné body, tak to nejako vždy zvládnem a, chvalabohu, aj tentokrát to platilo.

Mala som trošičku problém s tým, na ktoré metro mám nasadnúť, resp. na ktorú stranu sa to vlastne mám dostať, ale , keď si preštudujete takú veľkú mapu, ktorá sa , našťastie, nachádza na každej zastávke, tí inteligentnejší ju určite hneď pochopia, lebo je dosť priehľadná, zistíte, že jedinou podstatnou vecou, ktorú si je potrebné uvedomiť je zastávka, kde stojíte a tá , kam chcete ísť. Všetko dôležité už potom odčítate z tej mapy :D ;)
Celkovo sa mi cestovanie metrom asi páčilo, nič negatívne som na ňom nepostrehla. Výhoda je samozrejme rýchlosť a taktiež fakt, že jazdí cca každé 3 minúty, takže si ani nemusíte dávať veľkú časovú rezervu ako tu u nás, na Slovensku ;)




Nepoviem vám presne všetky zastávky, pretože si ich už naozaj nepamätám a ani ich nemám nikde zaznačené, takže napríklad viem, že som sa k Paládku ( Paládium- fakt veľkéééé obchodné centrum ) odviezla asi trolejbusom a hneď vedľa som si odfotila túto fotku  ;)



Mojou úlohou bolo dostať sa k tejto Prašnej bráne a odtiaľ sa pustiť na Václavák. Avšak, akosi som sa držala pravidla, ktoré sa mi dovtedy vždy vyplatilo a tým bolo : ísť vždy za davom! :D No a nejako ma ten dav vtiahol na Staromestské námestie namiesto toho Václavského, ale mne to, pravdupovediac, vôbec nevadilo.



Keď som bola v Prahe prvýkrát, zastavila ma jedna pani, ktorá chcela vedieť, kde sa nachádza toto múzeum, v tej dobe som to však ešte nevedela, až pri druhej návšteve som ho náhodou našla. Vyzerá fakt skvelo a teraz ma trošku mrzí, že som sa nedostala dovnútra.



Staromestské námestie :)





Bolo tu strašne veľa ľudí na to, aby som si ho odfotila celý, ale tak vynechať Orloj som nemohla, aj keď ma zase veľmi neuchvátil ;)



Takéto uličky sa mi strašne páčili! :)




Zahanbujúca historka- pred Karlovým mostom som si nevšimla prechod pre chodcov a takmer ma zrazilo auto, ale stihla som včas hodiť spiatočku! :D




Pri mojej prvej návšteve som sa Karlovmu mostu vyhla, pretože tam bolo mega veľa ľudí, ale tentokrát som už neodolala a ten výhľad stál za to. A ani tam nebola taká tlačenica ako minule.



Opäť Staromestské námestie :)




Hneď ako som prešla Karlov most, tak som mala zamierené do Valdštejnskej záhrady, zahliadla som však oproti cez cestu Starbucks a ten som jednoducho musela navštíviť!




Valdštejnská záhrada je skrytá v takej jednej uličke, dá sa k nej však ľahko dostať, pokiaľ sledujete navádzacie tabličky, ktorých je v Prahe naozaj plno ;) A tá záhrada teda rozhodne stojí za Vašu návštevu!



Tieto pávy sa tam len tak voľne prechádzali a pre mňa to bol naozaj šok! Boli také krásne! ♥






Tento páv mal okolo seba veľmi veľa nadšencov a kým som sa k nemu dostala ja, už skladal svoje krásne pozadie, takže toto bola najlepšia možná fotka, akú sa mi podarilo urobiť.



Ak by som mala vybrať jedno miesto, ktoré sa mi v Prahe za všetky tri moje návštevy páčilo najviac, tak to bude určite Valdštejnská záhrada. Je tam pokoj a cítila som sa tam ako Alica v krajine zázrakov, najmä pri prechádzaní tými zelenými uličkami :)))



Táto stena bol fakt zaujímavá, aj keď doteraz neviem, na čo slúži :)



Z Valdštejnskej záhrady som pešky prešla na Malostranskú, kde som sa autobusom vyviezla až k Pražskému hradu. Áno, viem, že sa k nemu dá zájsť aj pešo, ale von bolo naozaj teplo a ja som už bola aj dosť unavená, preto som si to skrátila autobusom. Pred samotným hradom som ešte zašla do Kráľovských záhrad ( aspoň dúfam, že sa tak volajú) a pri východe sa mi naskytol takýto výhľad na Chrám Sv. Víta :)




A tu som sa už vybrala naspäť na byt a ukončila svoje poldňové putovanie. Myslím, že som toho stihla celkom dosť a že mi aj počasie prialo, takže som si odniesla pekné spomienky a hlavne fotky :))


Boli ste aj vy na všetkých klasických miestach, ktoré stoja v Prahe za pozretie?


 V ďalšom článku vám poviem o svojej návšteve Vyšehradu :)

Vaša Andy♥

6 komentárov:

  1. Fakt pekné mesto :D kam sa hrabe naša Blava. :D Ale ja by som sa tam asi stratila a nezachránila by ma ani mapa na zastávke :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, čo sa pamiatok a budov týka, tak Praha jednoznačne vyhráva, ale stále mi je Blava čímsi príjemnejšia :D :D Odporúčam ti nepýtať sa na jej vysvetlenie nejakého Čecha, lebo na mňa hodil naozaj nechápavý pohľad a povedal mi, že by som si tú mapu mala preštudovať lepšie :D :D ;) :D

      Odstrániť
  2. Byť druhýkrát v Prahe a už po nej chodiť pol dňa úplne sama, tak to je odvaha! :D Som strašne rada, že ti to vyšlo! ♥ Krásne miesta si pochodila a fakt super počasie si mala. Musím tento článok poslať do skupiny, kde plánujeme výlet do Prahy v auguste, lebo tie záhrady nevyzerajú vôbec zle!! :D
    Krásne fotky :)♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak bola som z toho môjho samostatného pohybu trošku nervózna, ale naozaj to bolo v pohode :D ;)
      Heh, určite vám ich odporúčam, sú meeeeega ♥
      Ďakujem :) ♥♥♥

      Odstrániť
  3. Skvelý článok ^.^ A máš môj obdiv, cestovať sama, a k tomu metrom v cudzom, veľkom meste...však mňa by museli hľadať policajti, pretože by som sa tam stratila možno aj na tri dni :D :D A niežeby som bola veľmi hlúpa, ale niekedy mi veľa vecí nedochádza a ktovie, či by som pochopila tú mapu na zastávke :D Inak ma vďaka tebe Praha nadchla♥ :)) Krásne tam je, a v tých záhradách...naozaj ako v rozprávke (inak som ešte nikdy nevidela páva naživo, takže aspoň kvôli nim by som tam mohla raz v živote ísť :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som si myslela, že to tak bude, ale to sa rýchlo naučíš, keď nemáš na výber ;) :D :D
      To som rada, že ťa tá Praha nadchla :) ♥
      Ani ja som dovtedy nevidela páva naživo a je to dosť super! Normálne som sa trošičku bála, že ako sa budú pri mne správať, ale vyzerali, že sú zvyknuté na návštevníkov, ktorí si ich s obdivom fotia ;)

      Odstrániť