sobota 6. septembra 2014

Naprieč vesmírom

Názov: Naprieč vesmírom

Autor: Beth Revisová

Vydavateľstvo: IKAR

Rok vydania: 2011

Počet strán: 304

AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.(ZDROJ)








 Celkové hodnotenie:

O tejto sérií som doposiaľ nepočula,  až dokým  som knihu nedostala ako darček. Hneď po prvom pohľade na obálku som vedela, že toto ma jednoducho bude baviť!

Obálka je jednoducho nádherná! V poslednom čase je to asi najkrajšia obálka, ktorú som videla. Milujem vesmír a to prelínanie modrej a fialovej je dokonalé! ♥

Príbeh je písaný v cca 80 kapitolách, pričom je vyrozprávaný z pohľadu Amy a Staršieho. Dosť ma prekvapilo, že ma to nerušilo, pretože mám radšej, keď príbeh rozpráva len jedna osoba, ale v tomto prípade, som to naozaj ocenila.

V knihe nie je veľa postáv ( to taktiež oceňujem), takže sa tam rozhodne nestratíte. Medzi hlavné postavy patria: Amy, Najstarší, Starší, Orion, Harley a doktor Doc. Taktiež loď obývajú samozrejme aj ľudia, ktorý pracovali v stravnom sektore tzv "straváci" . Dokopy bolo na lodi 2312 ľudí.

Amy bola dcéra rodičov, ktorých zamrazili a naložili na loď, ktorá sa mala o presných 300 rokov dostaviť na Novú Zem. Zanechala tu svoju rodinu, svojho priateľa, kamarátov a to len preto, aby mohla stráviť život so svojimi rodičmi. Kvôli tomuto si u mňa získala veľký rešpekt, veď ktorý mladý človek by to dnes spravil?
Ako plynul dej, páčila sa mi čoraz viac, pretože bola odvážna, i keď občas dosť tvrdohlavá.

Najstarší bol rodený veliteľ. Pravý, nefalšovaný, tvrdohlavý, neúprosný, nemilosrdný veliteľ, ktorý myslí v prvom rade na to, aby prežila jeho loď a dopravila ľudí na Novozem. Je mu jedno, čo všetko pre to musí spraviť, lebo verí, že najväčší problém by spôsobila panika. A tej sa vyhýba dosť zlými spôsobmi.

Starší je 16-ročný chalan, ktorý sa má v budúcnosti stať Najstarším. Najstarší ho cvičí a učí všetko, čo doposiaľ vie, no Starší s ním v mnohých veciach nesúhlasí a dosť sa preto aj hádajú. Starší sa v knihe ukazuje ako oveľa milosrdnejší a schopnejší veliteľ , i keď ním ešte nie je a pár krát zazmätkuje.

Orion je archivár, ktorý pracuje... v archíve :D Veď kde inde by už len archivár mohol pracovať, že? Prevažne sa drží v úzadí a vyzerá ako kladná postava, no nie je všetko také ako sa na prvý pohľad zdá.

Harley je stravák, ktorý sa však dostal do blázinca. Má veľmi dobrý vzťah s Amy a taktiež ,v celku, aj so Starším. Je dosť citlivý a rád maľuje. Mala som ho veľmi rada, aj kvôli strate , ktorú v knihe utrpel.

Doc bol lekár a bol zadobre s Najstarším, no mne nijako neučaroval, hlavne keď sa prevalilo, čo v skutočnosti stváral. 


Tak .. a môžem sa dostať k mojim pocitom. Tento príbeh bol niečo , čo som nečakala a veľmi ma prekvapil. Mám veľmi rada sci-fi a toto teda stálo za to! Príbeh sa číta ľahko, je tam plno dialógov, vtipných scén a  autorka sa venuje skoro  všetkým hlavným postavám rovnako, za čo ju veľmi obdivujem. Poznáme predsa príbehy, v ktorých sa autori venujú len osudu 1 , 2 hlavných postáv a tým sú schopní zapísať aj 400 strán z 420 stranovej knihy, čo je niekedy fajn, ale atmosféra sci-fi príbehu, podľa mňa, potrebuje aj opis okolitého prostredia a celkovej atmosféry,  ktorý Beth Revisová zvládla veľmi dobre. 
Taktiež oceňujem, že hoci je v príbehu aj romantika, autorka sa viac zamerala na vzťah Staršieho s Najstarším, ktorého vývin som rada pozorovala.
 Myslela som, že aspoň približne viem, ako príbeh skončí, alebo kto je ten vrah, no pred koncom sa dosť veľa vecí zvrtlo a skončilo to dosť prekvapivo, čo je pre mňa ďalšie plus.

Knihu odporúčam milovníkom sci-fi, ktorý nepotrebujú hrubú knihu, aby sa do nej naozaj vžili a taktiež aj ľuďom, ktorí majú radi romantiku, sci-fi a trošku detektívky zároveň.

Dúfam, že sa dostanem aj k pokračovaniam ( A Million Suns a Shades od Earth) , hoci som už čítala, že sa ich slovenské vydavateľstvá nechystajú vydať, čo je veľká škoda. :( Knihy však vydalo v Česku vydavateľstvo CooBoo pod názvami : Všechny barvy Země a Milion sluncí.


Úkážky z knihy:

"Jediné , čo sme od pozemšťanov dostali, je jedno veľké Pamodaj šťastia na cestách. "(str. 28)

 

"Viac než technická chyba na lodi alebo porucha zariadení alebo vonkajšie nebezpečenstvo, vzbura je pre loď najväčšou hrozbou."(str. 30)

 

"Hviezdy mi pomohli uveriť, že svet sa nekončí za kovovými stenami našej lode. (str. 111)

 

"Vtom som si uvedomila najdôležitejšiu vec o živote na kozmickej lodi. Nedá sa odtiaľto ujsť."(str. 118)

 

"Skutočný veliteľ sa neobklopuje figúrkami, ale ľuďmi."(str.267)

 

"Chcel som, aby som to bol ja, kto Amy vráti hviezdy."(str.135)


Autorka pripravila pre blogerov aj "párty" s otázkami a odpoveďami a tu vám prinášam pár z nich :

  • trilógia Naprieč vesmírom pôvodne nemala byť trilógia - prvá časť je preto ako príbeh uzavretá
  • druhú časť - A Million Suns - prepísala autorka celkom tri krát, a v každej verzií patrila úloha najväčšieho zločinca inej postave!
  • názvy všetkých troch častí sú inšpirované piesňou Across the Universe od skupiny Beatles
  • autorka založila postavu Staršieho na sebe! (ZDROJ)

Autorkine ďalšie knihy A tak mi unikají ( 2013) 


 Zdroj obrázka : http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/114/l114069.jpg

4 komentáre:

  1. Túto knihu som si už dlhšie všímala v kníhkupectve, no aj keď ma lákala, nebolo to až také veľké pokušenie, aby som si jú kúpila. No ale... wow... vďaka, že si napísala túto recenziu, pretože, keď tak nad tým teraz uvažujem, trošku ľutujem, že som si ju nekúpila. Preto dúfam, že mi ju niekedy požičiaš aj spolu s knihou Hostiteľ a inými knihami, ktoré som si chcela od teba požičiať a prečítať. :)
    Ďakujem za peknú recenziu a za zaujímavé info na koniec. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeeeeeeeeem :*
      Hej Hostiteľ tu na teba už pekne čaká ;) A dúfa, že sa ti bude páčiť ;) ♥

      Odstrániť
  2. Túto knižku som čítala už dávnejšie a budem úprimná-nenadchla ma a pokračovanie ma neláka.Ja neviem,ale mne niektoré pasáže prišli trápne a jednoducho...nie!-čítať sa ju už nikdy nechystám-ale to je len môj názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď jasné, nemusí sa páčiť každému ;) :)
      Mne sa páči všetko, v čom je vesmír nejako zakomponovaný, tak to možno bude aj tým :)

      Odstrániť