sobota 19. júla 2014

Jane Austen - Pýcha a predsudok

Názov: Pýcha a predsudok

Autor: Jane Austen

Vydavateľstvo: Odeon

Rok vydania: 1974

Počet strán: 319

Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti..




Celkové hodnotenie : 

 Už podľa anotácie sa príbeh odohráva skôr v staršom období, a preto som nevedela, či ma to bude baviť, avšak po prečítaní prvej vety sa moje obavy stratili : „Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky. .Od tejto 1. vety som knihu doslova žrala.
1.scéna je rozhovor medzi manželmi Bennetovými, ktorý sa mi veľmi páčil, lebo bol veľmi ironický a hneď ste vedeli , kto si z koho uťahuje.
Postupne sa objavilo viacej zamýšľajúcich sa citátov a myšlienok, ktoré mi spríjemnili čítanie a zneli mi hlave ešte dlhší čas, napr. :"Je rozdíl mezi pýchou a hrdostí, ač se obě tato slova často užívají. ...Hrdý člověk nemusí být ještě pyšný. Hrdost se týká spíš toho, co si sami o sobě myslíme, pýcha toho, co si přejeme, aby si o nás mysleli druzí " .(str.21)
Celá táto kniha nebola úplne "napínavá" a koniec ma samozrejme až tak neprekvapil, ale autorkin štýl vo mne zanechal také dojmy, že si v najbližšej dobe plánujem prečítať všetky jej diela, ktorých nebolo zase až tak veľa , keďže autorka zomrela relatívne mladá, v 42 rokoch.
Nemôžem tu posudzovať obálku, pretože knihu mám z knižnice a moja verzia žiadnu obálku nemá, ale keď mám usudzovať z fotky vyššie, nijako extra ma nenadchla, ale zase nemôžeme sa čudovať , keďže knižka nevyšla v 21.storočí ;)
Námetom boli pre autorku témy ako láska, peniaze, cit, spoločenské pokrytectvo a faloš. Táto kniha nebola zameraná na politiku a ani na zdĺhavé opisy, bola zameraná na dialógy ( niekedy veľmi ironické :D ) a vnútorné monológy, a preto je to vhodné dielo pre všetkých, nehľadiac na vek.

 Zaujímavosťou je, že tento román písala autorka medzi rokmi 1795-1796 a pokúsila sa ho vydať pod názvom "Prvé dojmy", ale bola odmietnutá. Po úprave ich vydala v roku 1813 pod dnešným názvom.

Taktiež existujú aj filmové verzie, najznámejšia bude asi z roku 2005 ( Pride & Prejudice) v hlavnej úlohe s Keirou Knightle, ktorá dostala za túto postavu nomináciu na Oskara. 

Autorkine ďalšie diela: Rozum a cit, Mansfieldský park, Ema, Northangerské opátstvo a Anna Eliotová ( posledné 2 vyšli až po jej smrti)


14 komentárov:

  1. Pekná RC. :) Knihu som čítala ešte minulé leto, ale plánujem si ju prečítať znova spolu s knihou Rozum a cit. :)
    music-escapefromreality.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa chystám do všetkých od Austen ;) Vážne ma to chytilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja len na tie dve a ešte na Emmu. Tie máme doma. :) Ostatné uvidím, či si prečítam, lebo momentálne musím dohnať knihy, ktoré mi už dlhšiu dobu stoja na poličkách. :)

      Odstrániť
    2. Chápem :) a idete ti to? :)

      Odstrániť
    3. Tak teraz mi dosť dlhú dobu zabralo čítanie Černého jestřába, na ktorého si mohla vidieť RC tu - http://music-escapefromreality.blogspot.sk/2014/07/cerny-jestrab-sestrelen-mark-bowden.html, no už sa to trošku pohlo. Síce teraz čítam Prvých 100, ale snáď si potom nájdem čas na Percyho, Hunger Games, Hobita a Pána prsteňov a na re-reading Sparksa. Musí držať prsty, aby som to stihla do konca leta. :)

      Odstrániť
    4. Wau....tak to ti teda držím ;) a btw, našla som doma Nenásytnú od Meg Cabot myslím, keby si chcela :)

      Odstrániť
    5. (neviem, prečo som tento blog našla až teraz)
      Dačo mi hovorí, že Percyho, Hunger Games, Hobita a Pána prsteňov budeš čítať aspoň do konca roka, vcelku veľa strán strán to má dokopy :D Presnejšie okolo 2115, bez Percyho a re-readingu, a škola sa blíži, čo znamená menej času na čítanie (jeden z dôvodov, prečo sa mi pokročilý dátum vážne nepáči), takže fakt veľa šťastia, držím prsty :)
      Nenásytnú mám aj ja, aj 13 častí Denníka princeznej, keby sa dakto nudil :D

      Odstrániť
    6. To preto Marienka, lebo on mal okolo seba také magické oplotenie, ale Lenka ho zrušila ! ;) :D :D
      O tých 13 častiach porozmýšľam, keď bude niekde v budúcnosti existovať čas a priestor, v ktorom by som nemala , čo iné na čítanie ;) Alebo keď všetky vydavateľstvá budú mať dovolenku! :D ;) Vážne by mali brať ohľad na nás, poctivých študentov!!!! :)

      Odstrániť
    7. Som rada, že plot spadol :D
      Na mňa ohľad brať nemusia, mne sa aj cez rok darí robiť re-reading lebo nič nové nemám :D Alebo potom oblieham anglickú knižnicu :D

      Odstrániť
    8. Tak ale zase chodíš dosť neskoro spať, mám pravdu? :D A to ja by som nedala teda, aj sa učiť, aj čítať, aj sa vyspať ... ;)

      Odstrániť
    9. Cez rok sa snažím okolo desiatej ísť spať, i keď mám obdobia, keď sa to proste nedarí :D Teraz v lete som si dajak zvykla na jednu-pol druhú, čiže na začiatku roka bude zo mňa troska, kým si zase nezvyknem na rozumný čas :D
      Prvý ročník nebol až taký ťažký na učenie, bojím sa skôr druhého. Ale dúfam, že to všetko dajak skĺbim dokopy :)

      Odstrániť
    10. Hej, prvý nebol, druhý...nebude, len toho bude veľa, a preto sa ti bude zdať ťažší ;) Takže držím palce ;)

      Odstrániť
  3. Už som si aj ja kúpila túto knihu a chystám sa na ňu cez Vianoce :) a aj ten film s Kierou Knightle by som si rada pozrela. Musím si ho zohnať. Ináč pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jane Austen je klasika, ktorá sadne väčšine, takže sa teším, čo na ňu povieš ty :) A vďaka, ale keď sa na ňu tak pozerám, tak sa smejem, ako "krátko" som sa vedela niekedy rozpísať :D :D :)

      Odstrániť