utorok 6. júna 2017

Vykúpená láska

Názov: Vykúpená láska 
Autor: Francine Rivers 
Vydavateľstvo : kumran.sk
Rok vydania: 2012
Počet strán: 399



Môže Božia láska zachrániť každého?
Rok 1850, v Kalifornii sa práve začína zlatá horúčka. Muži predávajú svoju dušu za mešec zlata a ženy svoje telá za miestečko na spanie. Anjela nečaká od mužov nič iné ako zradu. Ako malé dievčatko ju po matkinej smrti predali za prostitútku. Teraz, po rokoch strávených v nevestincoch, ju pri živote drží len nenávisť namierená proti mužom, ktorí ju zneužívajú a zanechávajú v jej vnútri iba prázdnotu a smrť. Jestvuje láska, ktorá Anjelu ešte môže zachrániť? Dokáže jej srdce ešte uveriť takejto láske? Po stretnutí s Michaelom Ozeom, mužom, ktorý vo všetkom hľadá vôľu svojho nebeského Otca, sa Anjelin život začína uberať novou cestou... Táto nadčasová klasika je prerozprávaním biblického príbehu z Knihy Ozeáš. Vykúpená láska je príbehom o Božej nepodmienečnej, vykupujúcej a všetko spaľujúcej láske, je príbehom, ktorý mení život. (ZDROJ








Zdravím Vás, priatelia moji! Konečne mám za sebou skúškové obdobie a úspešne som zvládla prvý ročník na vysokej! Sama neverím, že som to tam prežila ale teraz som za všetko nevýslovne vďačná a šťastná, že som kde som :)
Po veľmi milom stretnutí s mojou drahou kamarátkou( ktorá mi na 3 mesiace odchádza za Veľkú Mláku) som obdržala naozaj slušnú kôpku kníh, a ako prvú som si vybrala Vykúpenú lásku ( alebo si ona vybrala mňa? :)), keďže som už naozaj dlhšiu dobu chcela vyskúšať nejakú knihu od tejto vysoko ospevovanej autorky.

Autorkin šýl:  je úžasný. Kombinácia skvelého námetu, príbehu , prostredia, opisu, dialógov ... každý jeden aspekt jej písomného talentu má v príbehu svoje miesto. Občas sa dostaneme do predvídateľnejšej zóny, ktorá niektorých čitateľov možno trošku nudí, no po pár ďalších kapitolách sa opäť vrátime na cestu, ktorá nás so sebou strhne. Postavy sú tak živé dýchajúce bytosti až som mala pocit, akoby stáli rovno pri mne. Každá z nich má v príbehu čo ponúknuť a nijako mi neprekážala.




Môj názor?
Keď sa moja knihomoľská duša po viacmesačnej pauze opäť ponorila do knihy, cítila som sa ako keby som navštívila starú priateľku. Bolo to známe, milé, dôverné a predsa svojím spôsobom také nové a jedinečné. Vychutnávala som si každú jednu stránku a aj keď sa mi moje doteraz najväčšie čitateľské opojenie, ktoré som mala tuším okolo 12 rokov, nevrátilo, po mesiacoch sa moja ulietaná myseľ vrátila na miesto, kde si konečne mohla oddýchnuť. A ja som za to bola veľmi preveľmi rada.

Vykúpená láska je pre mňa novinka, aj keď od jej prvého vydania ubehlo už pekných pár rokov. Francine Rivers som sa akosi nevedomky vyhýbala, no po prečítaní tejto knihy sa určite poobzerám po jej ďalších dielach.

Začiatok príbehu bol, rovnako ako moje čítanie oslabené mesiacmi absencie, veľmi rozpačitý. Celý prológ na mňa pôsobil dosť smutným a niekedy až nepríjemným dojmom a akosi som nechápala, ako sa bude príbeh ďalej vyvíjať. ( no, to máš, Andy, za to, že nikdy nečítaš anotácie!) . Asi preto som za prvý deň prečítala "len" 50 stránok. No na druhý deň bolo všetko inak.

Sarah (Anjela či Amanda, vystriedala viacero mien :D) ma svojou tvrdou ostrieľanou dušou s láskavým srdcom úplne dostala. Jej myšlienky, neistota, strach, boli opísané tak živo, že sa voľky-nevoľky stala osobou, ktorú som chcela zobrať pod svoje ochranné krídla a nikdy nepustiť. Jej osud bol strašný, prostitútka, ktorá si v živote vytrpela toľko, že sa to slovami ani nedá opísať. Keď sa vám v živote naskytlo toľko zla už nie ste pripravený a hlavne ochotný veriť v lásku. Máte tak zatvrdnuté srdce, že každý prejav láskavosti vo vás vyvoláva strach a podozrievavosť. Pri Anjele sa to dostalo až do štádia, kedy zabudla milovať a nenávidela samu seba.

A potom prišiel Michael. Túto postavu vám neviem úplne presne opísať. Bol to totižto asi "najlepší" mužský hrdina, ktorého poznám. Tento chlap fakt nemal asi ani jednu chybu, čo by mohlo vyvolávať u čitateľa podozrievavosť ( hlavne u mňa, keďže milujem reálne vykreslené postavy) no akýmsi spôsobom ho Francine vykreslila tak, že som ho naozaj zo srdca mala rada a myslím, že to bolo hlavne pre jeho Božskú trpezlivosť, odovzdanosť a pokoru. V dnešnom svete vidíme hlavne veľmi málo pokory a tento chlapík ňou doslova prekypoval. Skoro nikdy sa nesťažoval, veľmi zriedkavo zvýšil hlas, celkovo veľmi málo hovoril, no z tých stránok, na ktorých sa vyskytoval, vyžarovala nesmierna, naozaj nesmierna sila a veľkoleposť. Bol to milujúci muž, ktorý si na základe Božieho hlasu vybral za manželku prostitútku. Áno, počujete správne, prostitútku. A verte mi, nemal to s ňou ľahké, to ani náhodou, no nevzdal sa, jeho viera bola taktiež veľmi často skúšaná, no on zotrval, každý jeden raz, veril vo Vyššiu moc a tej podriadil celý svoj život.

Celá tá Anjelina premena, dozrievanie, postupné odhaľovanie vlastnej duše prebiehalo takým krásnym ľahkým spôsobom ako plynule tečúca rieka. Nenašla som hluché miesta, aj keď som sa pri niektorých scénach zastavila s myšlienkou , že boli trošku ľahko predvídateľné.


Najviac ma zasiahla láska, ktorú k sebe títo dvaja ľudia cítili, spočiatku teda len Michael. Bola to láska, ktorá je dnes skôr už len raritou. Láska, ktorá nepozná klamstvo, bezhraničná a bezpodmienečná láska, ktorá miluje celým svojím srdcom. Láska, ktorá je nesebecká, ktorá sa dokáže pre vyššie dobro obetovať, nepozná pretvárku. Láska, ktorú si každý jeden z nás zaslúži. Láska, ktorá odpúšťa a to aj sedemdesiaty siedmy krát, áno, aj vtedy, pretože by to spravila aj sedemdesiaty ôsmy či ten nasledujúci krát. Je to jednoducho láska s veľkým L, ktoré nezahŕňa pusinkovanie na pláži ale odráža skutočný život a jeho príkoria. Ona sa práve v takýchto ťažkých časoch stáva najsilnejšou.


Vykúpená láska bol presne ten typ príbehu, ktorý vás donúti čítať až do poslednej stránky. Je to dokonalý príbeh o odpustení, nesmiernej láske  a hľadaní vlastného Ja.
Pre kresťana je to zároveň neskutočne silná ukážka Božej lásky k človeku. Nevyskytuje sa tam často, no Jeho prítomnosť tam je citeľná a to vo mne vyvolalo naozaj úžasne krásne klbko knihomoľkého zážitku. Nielenže som sa nevedela dočkať, ako príbeh skončí, ale sama v sebe som pozorovala nesmierny pokoj a radosť z čítania a to je niečo, čo si budem ešte naozaj veľmi dlho pamätať.
Ak stále váhate či sa máte /nemáte pustiť do čítania kníh od tejto autorky a zaujíma Vás môj názor, myslím, že z mojich predchádzajúcich slov je jasné, že túto knihu odporúčam všetkým, nehľadiac na náboženské alebo iné presvedčenie. Urobte si názor sami, veď nakoniec, o to predsa pri čítaní ide ;) .


" - A tam ona žije, - pomyslel si. - Hore v jednej z tých izieb, kde je len posteľ a možno nič iné.- (...) 
- Anjela-, povedal a skúšal, ako na jazyku chutí jej meno. Iba si to skúšal. No už keď ho vyslovil, vedel, že jeho čakanie sa skončilo. 
- Pane,- vzdychol si. - Pane, ale toto nie je práve to, čo som mal na mysli.- Vedel však , že aj tak sa s tým dievčaťom ožení." (str. 46) 



" Pobozkal ju na vlasy a držal ju v objatí. Bolo iróniou, aká sa mu teraz zdala blízka, ako nikdy predtým. Pohladkal ju po vlasoch. - Už dávno som sa naučil, že len máločo na tomto svete môžeme mať pod kontrolou, Amanda. Neprináleží nám. Nie je v našich rukách. Nezávisí od teba, či sa narodíš alebo nie, ani to, že ťa osemročnú predajú do nevestinca. Môžeme zmeniť iba to, ako myslíme a ako žijeme. - " (str. 179). 





Zdroj obrázkov: http://i1.martinus.sk/tovar/_l/122/l122710.jpg
                            http://cdn.quotesgram.com/img/0/28/1148009599-6872e7b1cf182b10b85c33e22956fc79.jpg
                            https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/20/2d/1d/202d1dd3dcd46915b5d2afc35efcd009.jpg
                            http://www.stillnotthereyet.com/wp-content/uploads/2014/03/francineriversquote.jpg

4 komentáre:

  1. Och, Andy, ani nevieš aká som teraz nadšená!!! Len, čo som zbadala tento článok, tak som neváhala a s obrovskou nádejou sa doň začítala dúfajúc, že si ťa tento prekrásny príbeh lásky získal a...ÁNO!!!
    Ani si nevieš predstaviť ako zbožňujem túto knihu. To je moja naj-naj-NAJ srdcovka zo všetkých na ktorú nedám dopustiť a každému ju odporúčam. Zbožňujem tento príbeh, každú jednu postavu a aj Michaela♥♥♥ Do neho som sa hneď zamilovala :D Ach, tento príbeh mám prečítaný už päťkrát a stále nemám dosť ^.^ Teraz v lete mám v pláne si dať jej re-reading a to musím napísať mega recenziu, lebo moja milá Francine a jej Vykúpená láska si to zaslúžia! Kiežby bola aspoň z polovice taká krásna ako tá tvoja♥^.^♥
    Andy, tá recenzia je úžasná a ako opisuješ ich lásku, joj, a už som opäť v príbehu. Tomu sa hovorí pravá, bezhraničná láska♥♥♥ A Francine naozaj vie, o čom píše :)
    Francine je skvelá, pre mňa osobne najlepšia spisovateľka a od nej ma naposledy dostala kniha Hlas vo vetre. A stala sa mi rovnako výnimočnou ako práve Vykúpená láska...ja skrátka jej knihy milujem ^.^
    Asi som sa rozpísala no neviem si pomôcť....taká som šťastná, že si ťa táto kniha získala. Vďaka tebe sa dnes budem usmievať ako slniečko :D Tešíííím sa!
    Prajem ti nádherný deň a ďakujem za túto nádhernú recenziu...a gratulujem k úspešnému zvládnutiu prvého ročníka ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ♥♥♥ Ty si zlatíčko, Mony ♥♥♥
      :) Ja som uvažovala, či sa práve tebe bude páčiť, lebo pár recenzií už na knihy od tejto autorky na blogu máš a som si povedala, že by sa už patrilo niečo si od nej prečítať, a preto keď sa mi naskytla príležitosť , hneď som ju využila a naozaj neľutujem, lebo kniha za to fakt stojí ♥ :)
      Tvoja recenzia bude určite krajšia a minimálne graficky a štylisticky lepšie zvládnutá, lebo tvoje recenzie sú vždy skvelé, takže sa naozaj nemáš čoho báť. Ja sa na ňu už teraz teším :))))
      Asi sa poobzerám aj po jej iných knihách, a teda vďaka za tip, Hlas vo vetre hovoríš, áno? Ak budem mať teda možnosť, hneď sa po nej poobzerám :))))
      Práveže ja som rada, že si sa tak rozpísala a moja recenzia ťa tak potešila!!!! Zo ♥ som rada a veľmi ti za tento komentár ďakujem , lebo on zase zlepšil deň mne ;) :) ♥
      Krásny deň aj tebe, Mony ♥♥♥

      Odstrániť
  2. Je normálne, keď mi anotácia vtisla slzy do očí? Och...Podľa obálky by som nikdy netipovala, že pôjde o knihu s kresťanskou tématikou, no potom som si všimla meno.:) Tuším, že kniha Hlas vo vetre od Mony♥ sa v mojom rebríčku To be read posunul podstatne vyššie, ako bola doteraz. Podľa mňa Andy je niekedy zase fajn, keď sa rozhodneš anotácie nečítať.:D Síce na Teba kniha môže zo začiatku pôsobiť mätúco, no nakoniec to môže mať oveľa lepší účinok. Na druhú stranu sú zas knihy (Niečo viac), pri ktorých si anotácie prečítaš a aj tak počas čítania nedokážeš zatvoriť ústa.:D Och, ospravedlňujem sa, ak na Teba tento komentár pôsobí mätúco. Písala som ho totižto spôsobom, kedy som každú jednu myšlienku okamžite zapísala, to znamená, že som čítala s prestávkami, aby mi náhodou niečo neutieklo - to sa totižto stalo pri Britt- Marie (zabudla som ti do komentára napísať, že mám rovnaký problém so začiatkom kníh, trošku mi trvá, kým sa do knihy poriadne zabŕdnem a fakt netuším, čím to je -_-). No ale teraz späť k Francine a Tvojej recenzii, skôr ako sa moja niť myšlienok pretrhne. Tú recenziu si napísala tak prekrásne!♥ Fakt, je to tretia recenzia v poradí, ktorú od Teba dnes čítam, a nevychádzam z údivu, proste, klobúk dole. Opäť raz si dokázala opísať postavy tak nádherným spôsobom, že som s zdieľala rovnaký pocit ako ty pri čítaní. Už sa ani nedivím, prečo Mony túto knihu tak zbožňuje.♥♥♥ Znie naozaj nesmierne prekrásne a mám taký dojem, že po nej v najbližšom čase siahnem aj ja sama. Fuuu ...Vážne nemám čo k tomu dodať. Slová sú zbytočné, teším sa na Tvoje ďalšie články a recenzie, pretože je to naozaj zážitok čítať! Ďakujem.♥ Práve si mi dala motiváciu k tomu, aby som sa rozhýbala ja s mojimi vlastnými a nielen to, rovnako aj obrovskú inšpiráciu a entuziazmus. Ja neviem, vyjadrila som sa ku všetkému dúfam. Taká som ohúrená, že ani sama neviem.:D Nerob mi toto Andy.♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ♥♥♥ Ach, ty vieš ako potešiť moju dušu! ♥♥♥
      Po prečítaní tejto knihy už neváham siahnuť po hocakej od rovnakej autorky a Hlas vo vetre u mňa určite vystúpil na wisliste vysoko.
      Heeeeeej, ja ich niekedy čítam niekedy nie :D proste, ako vyjde ;)
      Fakt máš rovnaký problém? Tak fúúú, som rada, že v tom nie som sama :D máme klub! :D
      Ďakujem, preveľmi ďakujem za tie krásne slová ♥♥♥ A ver mi, mňa tie tvoje recenzie a články tešia rovnako, takže sa nemusíš vôbec zlepšovať, už teraz si na vysokej úrovni :)) Ale som rada, že sa motivujeme navzájom :) ♥
      A inak, tento tvoj komentár mi prišiel ako taký článok od teba :D to mám na tebe rada, že sa nebojíš písať, čo si myslíš a všetko opíšeš tak detailne, živo, farebne... :) ♥♥♥ Želám ti len to najlepšie! :)

      Odstrániť