utorok 16. februára 2016

Movie Tip? #7 - Dánske dievča

The Danish Girl


Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (ZDROJ)



Moje prvé stretnutie s týmto filmom prebehlo v Bratislavskom kine, kedy som videla prvý trailer. A ten ma rozplakal. Naozaj som si nebola vedomá, čo spôsobilo moje emočné vzplanutie, no myslím, že to bude kombinácia skvelého ozvučenia, hudby, sedačiek a výkonov hlavných hercov. Od tej chvíle som však vedela, že ten film chcem vidieť.

Aj deň po dopozeraní nemám ešte ucelený názor. Som však už viac schopná vyjadriť aspoň aký- taký názor, takže sa vám ho budem snažiť čo najjasnejšie predostrieť.

S Eddiem som sa stretla len raz, pri filme Teória všetkého. Už tam ma zaujal a toho Oscara som mu priala. Výkon, ktorý predviedol v tomto filme však predčil všetky moje očakávania.
Uverila som mu. Uverila som tomu, že sa cítil byť vo vnútri ženou. Zahral ju tak dokonale, až ma fyzicky bolelo pozerať sa na to, ako sa trápi. Bol tak presvedčivý, až som chvíľami zabúdala, že je to len film a nie realita. O jeho hereckých kvalitách nemožno pochybovať. V jednej chvíli dokázal stvárniť úspešného maliara a o chvíľku neskôr už presvedčivo zahral ženu v mužskom tele.
Nehovoriac už o výkone ženskej hlavnej postavy. Alicie. Spočiatku si divák môže myslieť, že pôjde najmä o problém transexuality, no nekončiaca láska, ktorú Gerda Einarovi preukazovala, ma naozaj dojala. Bolo to neskutočné , ako pri ňom stála, aj vtedy, keď sa cítil byť ženou. Aké to pre ňu muselo byť, keď manžel , s ktorým žila 6 rokov, zrazu zistil, že je ženou? Predpokladám, že väčšina žien by sa asi nervovo zrútila, no Gerda v sebe našla veľkú dávku sily a stála pri Einarovi po celý čas, za čo si u mňa vyslúžila obrovský obdiv.

Celý film bol natočený strašne.. detailne. Tie snímky boli tak dychberúce, až som mala pri celom pozeraní takú ťažkopádnu a strnulú atmosféru. Nevedela som, čo príde, bola som v neustálom napätí, až sa mi z toho ťažko dýchalo. Niektoré momenty boli pre mňa.... ešte stále ich neviem slovami popísať, no zanechali vo mne hlbokú pečať. ( civela som na monitor s vypleštenými očami a v mysli som mala totálne ticho). Veľká úcta patrí scenáristom a všetkým, ktorí sa zamerali aj na detaily, ktoré nie sú obvyklé, no zasiahnu diváka na tom správnom mieste.
Dánske dievča rozhodne nesadne každému. Nesie so sebou naozaj ťažkú tému a vyvolá vo vás veľkú kopu pocitov. Je to presne ten typ filmu, ktorý by som si pred pár rokmi odmietla pozrieť, no teraz som rada, že som ňan , ako sa hovorí, vyrástla. Nesie totižto so sebou hlbokú myšlienku o neuveriteľnej láske, vernosti, úprimnosti a ľudskej bytosti ako takej. Netrúfam si povedať, že som celú pointu príbehu vystihla v tejto jednej vete, no dúfam, že aspoň časť som v nej obsiahla.
Verím, že Oscar tento rok Dánske dievča neminie. ♥



Aký názor máte na film vy?


Zdroje obrázkov: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/09/01/15/2BB6B85300000578-3218411-Transformation_Oscar_winner_Eddie_Redmayne_plays_transgender_pio-a-8_1441119222806.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5f/e8/97/5fe897814963f46f64defe010780aa28.jpg

4 komentáre:

  1. Dánske dievča je úplne dokonalý, do detailov prepracovaný film. Doteraz mi po ňom ostal taký zvláštny pocit. Skláňam sa pred hercami, pretože to boli neskutočné výkony. Nepovedala by som ani Ň keby Eddie získal znova Oscara.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že s tebou môžem len súhlasiť! Osobne som videla aj Revenanta a myslela som si, že Leo by už za svoj výkon naozaj mal dostať svojho Oscara, no po zhliadnutí tohto filmu, si už fakt nie som taká istá, kto ho tento rok vyhrá. ;)

      Odstrániť
  2. Tomuto filmmu som sa chcela vyhnúť práve pre obsadenie (neviem, či sleduješ aj zákulisie). O hereckom výkone nepochybujem, akurát je veľmi pokrytecké, že do hlavnej úlohy nebol obsadený herec, ktorý transformáciu naozaj podstúpil. Bola o tom obrovská debata. Ale to je len také okrajové, no mňa to dosť sklamalo a od filmu odradilo. Čo si ale chcem pozrieť je Carol, nominovaná dráma. Nevidela si to náhodou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zákulisie ide mimo mňa, o tom ja nič neviem. Tak je pravdepodobné a možné, že by to asi zahral herec, ktorý tú transformáciu podstúpil, autentickejšie, ale zase o to väčšia to bola pre Edieho výzva a myslím, že ju zvládol so cťou :)
      Carol? Bohužiaľ, nie, ale chystám sa na všetky tie nominácie, tak snáď sa dostanem čoskoro aj k nej ;)

      Odstrániť