nedeľa 7. februára 2016

Netvor

Názov: Netvor

Autor: Alex Flinn

Vydavateľstvo: MOBA

Rok vydania: 2013

Počet strán: 255

Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo - New York City. Čas - současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu. Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem. (ZDROJ)


Celkové hodnotenie:
Opäť sa mi po dlhšom čase pošťastilo vyhrať jednu giveaway, konkrétne tú u Naty, a potešila ma táto čierna kráska. Netvora vo filmovom stvárnení s Alexom Pettyferom som videla asi pred nejakými 3, 4 rokmi a zaradil sa presne medzi tie filmy, ktoré som v tom mojom pubertálnom období žrala. Na túto literárnu podobu som však bola zvedavá a ako naše stretnutie nakoniec dopadlo?

Obálka:  je zaujímavá. Osobne som si Netvora takto nepredstavovala, na mňa je toto len taká light verzia toho, ako v skutočnosti vyzeral :D :D

Autorkin štýl: je ľahký, svieži, dobre sa číta. Dej sa pekne posúva dopredu. Na začiatku máme dostatočný priestor na to, aby sme sa oboznámili s charaktermi hlavných postáv. Následne môžeme pod detailným okom sledovať aj zmenu hlavnej postavy. Opis sa strieda s dialógmi v tej správnej miere. Vadilo mi len občasné sladké opakovanie niektorých infantilných zamilovaných fráz, ktoré ma otravovali a úprimne by som ich vynechala. Nebolo to náročné čítanie, jazyk bol jednoduchý a primárne určený pre násťročné.

Kyle je typický frajer, ktorého môžeme nájsť v každej škole. Má rád pekné dievčatá a pocit, že je obľúbený. Robí si žarty z tých, ktorí mu , podľa jeho názoru, nesiahajú ani po členky. Nežije v harmonickej rodine, jeho otec je známa televízna tvár a ledva spolu prehodia pár slov.
Raz sa však Kyle stretne s dievčaťom, Kendrou, ktorá sa mu za jeho nevychovanosť chystá dať  príručku. Kyle Kendru pozve na ples, chce si z nej však len spraviť srandu, čo sa mu naozaj nevyplatí. Kendra je totižto čarodejnica a tá sa s nikým nemazná. Má pre neho nachystanú odplatu: chce z nevychovanej krásnej a bezcitnej tváričky vychovať muža, tak Kylea zmení na Netvora. Pravého netvora so srsťou a znetvorenou tvárou. Uvalí na neho kliatbu: ak si do dvoch rokov nenájde ozajstnú lásku, ktorú aj spečatí bozkom, ostane netvorom po celý život.

Ako sa Kyle vyrovná s takouto situáciou? Ako príjme fakt, že už zrazu nie je tým najväčším frajerom na škole?

Môj názor?
Na Netvora som sa až tak strašne moc netešila. Predsa len, už som videla film, takže som nečakala, že kniha mi prinesie niečo originálne, čo by som už predtým nevidela, no bola som zvedavá nakoľko sa kniha líši od filmovej podoby a či ma Kyle zaujme aj keď ho nebude stvárňovať Alex :)

Začiatok ma prekvapil. Neviem, či som na film už zabudla ale naozaj si nespomínam, že by v ňom boli momenty, kedy by Kyle chatoval na nejakých verejných zoznamkách/ resp. podporných skupinách pre ľudí, ktorí sa premenili na nejakého zvláštneho tvora. Opravte ma , ak sa mýlim. Ale aj tak, bolo to super oživenie, hlavne mená ako MlčícíDívka či GrizzlyKluk. Veľakrát sa tam však neobjavili, čo ma mrzí.

Kyle bol ako postava vykreslený, podľa môjho názoru, naozaj dobre. Nepadala som z neho na zadok, no jeho vývoj sa mi pozdával. Spočiatku bol čistý frajer, dával si záležať na tom, ako vyzerá pred ostatnými. Správal sa nadradene a ostatným to aj dal pocítiť. Po uvalení kliatby u neho nenastala rapídne neuveriteľná zmena, za čo mu dávam pozitívny bod, lebo to by som mu fakt neuverila. Na svoje chyby prichádzal pekne postupne a táto cesta bola plná prekvapení, ktoré si dokázali udržať moju pozornosť. Vyskytlo sa aj pár pekných myšlienok, ktoré mám tak rada :)
Na druhej strane tá jeho zamilovanosť, alebo čo to vlastne bolo, mi prišlo trošičku umelá. Vadili mi tie jeho sladké slovíčka, ktoré si v mysli potichu hovoril, typu : Áno, zlatko. Bol si príliš istý svojou láskou, resp. po nej túžil asi až moc. Každopádne, až na tieto momenty , kedy bol prehnane teatrálny, som ho mala rada.


Kyleho učiteľ, Will, ktorého najal jeho otec, aby ho vyučoval, sa mi páčil a mrzí ma , že nedostal väčší priestor. Najviac sa mi páčili scény, v ktorých Kylea vyučoval literatúru, knihomoľ sa nezaprie :))). Ani Kyleaho slúžku či pomocníčka mi nebola ľahostajná a ľutovala som ju , že musí byť odlúčená od rodiny a žiť po Kyleovom boku, čo nebolo vždy najľahšie.


Samotná rozprávkova nálada mi vyhovovala. Nemôžem knihu zaradiť ako takú typickú fantasy, skôr je to mix dievčenskej oddychovky s niekoľkými rozprávkovými postavami.
Čo sa tej romantickej zápletky týka, naša princezná bola fajn, i keď by som si priala viac scén, kde by som sa na svet mohla dívať jej očami. Takto o nej veľa povedať neviem a myslím, že patrí skôr k tým postavám, na ktoré rýchlo zabudnem .

Netvor bol ako oddychovka naozaj skvelý. Pre násťročných to môže byť aj celkom napínavé a zaujímavé čítanie, s námetom, ktorý nie je veľmi typický, no  pre tých starších to už bude skôr kniha, pri ktorej nechcete veľa rozmýšľať a máte chuť na trošičku romantiky.
Osobne ma nesklamal. Ak ho mám porovnať s filmom, tak hoci mi poskytol pár vecí, ktoré sa mierne líšia od filmovej podoby, za mňa je kniha v tomto prípade o máličko slabšia. Alex sa mi ako Netvor vryl do môjho 15- ročného srdca , takže ak vám nesadne kniha, ešte môžete dať šancu filmu :))





"Ve skutečnosti jsem nikdy nikoho nemiloval, ani když jsem byl normální. Nikdo o mě nestál jen kvůli mně samotnýmu. Chtěli mě jen kvůli tomu, čím jsem byl, kvůli mýmu majetku, kvůli tomu, jak zábavnej jsem býval na mejdanech. A mně to bylo fuk. Chtěl jsem jen to stejný, co holky - příjemně zabít čas. A všechno ostatní muselo jít stranou." (str. 60)



Zdroje obrázkov: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglyxOD_4b0EvJd-X48XrI6hMHzElax7vna8f-V3VOfCZUwJ5mMOIymhojpWBx2h7_Xdi6YgyMhMbAv-FcnPXOOMfvLMzg4VDpfD4RBQtnSue5fVbLrHlhkbPtPEbssghevuaSC4ioJFrQ0/s1600/kv%C4%9Bten21.jpg
                        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ef/41/43/ef4143c8b05098caa5e1c9713dba30e3.jpg
                        http://www.hippoquotes.com/img/beastly-quotes/tumblr_n3k45teZhT1s6zw23o1_500.png
                        http://40.media.tumblr.com/tumblr_lhyfjkH5Mi1qh0h6wo1_500.png

2 komentáre:

  1. Já ty moderní retellingy nemám ráda. Ani toto mi nesedlo. Tvá recenze se mi ale moc dobře četla a je mi jasné, že ne každý má stejný vkus - a jsem ráda, že tobě se kniha líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak mňa mrzí, že tebe kniha nesadla, ale ako vravíš, každý máme iný vkus :)) Ja z nej na zadok nepadám , ako som vyššie spomínala, ale ako oddychovka ušla :)

      Odstrániť