nedeľa 21. februára 2016

Ako sa to všetko začalo?

Názov: Ako sa to všetko začalo

Autor: Robyn Schneider

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 310

Ešte donedávna bol Ezra Faulkner chlapcom, ktorý mal úplne všetko – úspech u dievčat aj v škole, vyhliadku kariéry úspešného tenistu, chápavých rodičov aj partiu kamošov. O svojom ďalšom živote mal jasnú predstavu, zapadali doň konkrétni ľudia a všetko sa zdalo byť akousi samozrejmosťou. Ale to platilo len do okamihu, kým sa nestal súčasťou vážnej autonehody. A tak sa to všetko začalo... Jediný okamih, ktorý môže zmeniť úplne všetko. Vôbec by však nečakal, že práve takáto udalosť mu otvorí oči a namiesto bezvýchodiskového konca môže byť, naopak, novým začiatkom. (ZDROJ)





Celkové hodnotenie:
Dlhšiu dobu som pokukovala po tejto žltej kráske , čo vôbec nemá na svedomí Petroska ♥, no v knižnici ju stále mali vypožičanú. Až raz...som sa aj ja dočkala a s veľkou chuťou som sa pustila do čítania! :)

Obálka: tá žltá mi tuším až priveľmi bije do očí, ale inak je super! :D :)

Autorkin štýl: je veľmi jednoduchý, niekomu by sa mohlo zdať, že až fádny. Nezameriava svoj pohľad na originálne situácie či filozofické slovné zvraty, aj keď sem- tam nejaké zahliadneme. Skôr opisuje klasický ( ?) teenagerský život. Využíva jeho dobré aj zlé stránky a dáva dôraz na strasti aj radosti priateľstva. Hlavný hrdina sa síce musí vysporiadať so svojou ťažkou životnou situáciou, no žiadne ufňukané vnútorné monológy nečakajte. Dej plynie veľmi pomaly a na väčšie zvraty som si musela počkať. Dialógy sú občas sarkastické a občas aj pekne vtipné.

Ezra viedol veľmi populárny život obľúbeného chalana na strednej. Bol úspešným členom tenisového tímu, zúčastňoval sa so svojou partiou skoro na každej poriadnej žúrke a chodil s roztlieskavačkou. Nejako sa nad svojím životom nezamýšľal až do chvíle, kedy skoro prišiel o život. Našťastie si to odnieslo len jeho zápästie , no s tenisovou kariérou sa musel nadobro rozlúčiť.
Až keď sa dostal do takejto situácie , začal postupne zisťovať, nakoľko je dôležitý pre svoju partiu. Ani jeden ho totižto do nemocnice neprišiel pozrieť.
Jeho starý kamarát, ktorý, keď boli ešte deti, chytil do rúk odtrhnutú hlavu iného dieťaťa ( nežartujem!), ktoré sa postavilo na atrakcii , aj keď to bolo zakázané, si k nemu teraz opäť našiel cestu a Ezra sa postupne dostane do novej partie.
Nevyhne sa novým kamarátom, nejakej tej divnej babe, novým myšlienkam...
Jeho život sa postupne začína meniť a Ezra si to akosi veľmi pomaly uvedomuje.

Zastihne Ezru osud v tej nesprávnej chvíli? 


Môj názor?
Moje uštudované ja sa na túto krásku veľmi tešilo. Očakávala som niečo ľahké, svieže s dávkou reálnosti či vtipnosti a nebránila som sa mojim obľúbeným filozofickým myšlienkam. No a čo som nakoniec dostala?

Čo musím hneď vyzdvihnúť sú myšlienky asi hneď na druhej strane. Keď autor cituje iného autora, na príbeh sa viac teším a obe myšlienky, ktoré Robyn použila ma chytili za srdce ♥.

Ezra ( jeho meno sa mi brutálne páči) mi bol v prvej kapitole naozaj sympatický.Nehral sa na drňáka či mudrlanta. Jednoducho si myslel, čo si myslel, a o vonkajší svet sa veľmi nestaral. Aj keď prekonal ťažké zranenie, jeho významnou črtou bolo, že sa neľutoval a za to si vyslúžil ďalší plusový bod.
Ako sa príbeh ďalej vyvíjal , postupne prichádzali miesta, ktoré ma trošičku nudili. Asi to bolo tým pokojným, pomalým tempom. Niektoré pasáže mi prišli trošku rozťahané a v podstate sa tam nič nedialo.

Po stej strane sa to však už zlepšilo a Ezrovo kamarátstvo s Cassidy som vehementne podporovala. Nemám rada porovnávanie, ale v mysli sa mu jednoducho nevyhnem, preto mi Cassidy často pripomínala Margo ( Papierové mestá), čo však nechápte ako negatívum. Práve naopak. Tá jej tajuplnosť sa mi celkom páčila, celkom tým ozvláštnila príbeh. Mala svojský štýl, no nebola prehnane arogantná.

Aj vedľajšie postavy, na čele s Tobym, ma nenechali chladnou a pekne zapadali do príbehu. Čo ma taktiež upútalo je, že pomer kladných / záporných postáv bol viac menej vyrovnaný a tá odlišnosť mi imponovala.


Čo podľa mňa tvorí základ a pointu tohto príbehu je opis priateľstva, ktoré si prejde ťažkou skúškou. Naozajstný opis, žiadne príliš filozofické či zidealizované predstavy. Ezra vďaka svojmu zraneniu prišiel o jednu skupinu priateľov, do ktorej patril už skoro odjakživa. Keďže však stratil možnosť hrať tenis, akosi cítil , že už k nim nepatrí. Poriadne sa na nich zapozeral a snažil sa urovnať, kto vlastne je a ku komu patrí. Bol ako každý jeden teenager: hľadajúcu svoje miesto na svete. Kvôli tomuto ma fakt dostal. Bol jednou z tých postáv, ktorá prešla v príbehu veľkou zmenou a vy ste ňou prešli tiež. Prešli ste ňou spolu s ním. Zistili ste, kto za to naozaj stojí a kto je tu len do počtu.

Cassidy priniesla na konci správny vietor do plachiet a pekne ním rozvírila vlny. Prekvapila ma, niečo som tušila, ale moje očakávania sa v tomto prípade nenaplnili.

Ako sa to všetko začalo je plné teenagerských vtípkov, slovných hračiek, párty, skupinových debát, odkazov na Dr. Who, rozlieskavačiek a nevyhnete sa ani filozofovaniu. Neprinesie vám však depku. Je to reálny príbeh o hľadaní tých správnych a trvalých hodnôt v živote každého jedného mladého človeka. A aj keď som so začiatkom trošku zápasila, na konci som bola rada, že som v čítaní pokračovala, pretože príbeh stojí za to!  :)))








" Oscar Wilde raz povedal, že žiť je najzriedkavejšou vecou na svete, lebo väčšina ľudí iba existuje. Netuším, či mal pravdu, ale viem, že som dlho len existoval a teraz mám v úmysle žiť." (str. 308)




Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/189/l189898.jpg
                       http://40.media.tumblr.com/3538cd42d21bf56e4903cca092c2f09e/tumblr_mr88dhTtF31qlnl93o1_400.jpg
                       http://c224227.r27.cf1.rackcdn.com/uploads/books/media/images/850/middle_5693b8a28c5f935a0e333902753206f461_beginningofevery_quotegraphic_15.jpg
                       http://c224227.r27.cf1.rackcdn.com/uploads/books/media/images/847/middle_60f91eda4cc52be59e70a3b6cc66b301d2_beginningofevery_quotegraphic_4.jpg
                       http://41.media.tumblr.com/5a4885030e0d2d6f0e56e056e4339f7b/tumblr_mstjopkdz31rgerhfo1_1280.jpg

8 komentárov:

  1. Táto kniha vyzerá prekvapivo dobre! Ty ma vieš furt tak namotať svojimi recenziami :D :D Myslím, že by sa ju oplatilo prečítať, hoc len kvôli tým citátom, čo tu máš ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Óóó, ďakujem ^.^ Ja ti vždy odporučím len to, čo sadlo mne a dúfam, že zatiaľ som sa s knihami trafila do tvojho vkusu, alebo? :D ( nie, vôbec nehovorím o NS ♥). Táto by ti sadla tak z väčšej polovice, podľa mňa :) :D

      Odstrániť
  2. Taaaak som rada, že sa ti nakoniec páčila :-) ..Ezra je super! ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som rada! Som sa obávala po tom začiatku, či som nesiahla vedľa, ale , našťastie, to vypálilo super! :)) Ezra je top! ♥

      Odstrániť
  3. (odpovedám tu, lebo mi nechce hodiť komentár na správne miesto)
    Vidíš, som zabudla, no ale si rob srandu, som tento týždeň dočítala celú sériu Nástrojov a utrpela som trošku emocionálnu traumu a tak, ale bolo to dobré!!! Aj keď mám výhrady voči prekladu a uvažujem, že si to raz prečítam v origináli, no ale ty brďo, Cassandra Clare ma úplne dostala.
    Máš ma na svedomí O:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kokso....tie časy , keď som mohla ešte celé prázdniny stráviť čítaním...závisť veľká! ♥
      A asi by som sa mala hanbiť, lebo tú sériu nemám stále dočítanú a ty si ma očividne predbehla! :D :D Ale som rada, že ťa bavila :)))

      Odstrániť
  4. Naozaj super recenzia!!! Už som knižku niekde videla, no neviem si spomenúť kde, ale zaujala ma tá obálka...a keďže sa ti knižka páčila, musím sa po nej kuknúť aj ja, pretože zväčša sa tieto knihy páčia aj mne ako napr. Muž menom Ove...toho som prečítala vďaka tebe a stal sa mojou srdcovkou :)) A som rada, že z knihy človek nedostane depku...toho som sa bála, pretože akosi ide na scénu YA plná citového vydierania so smutnými koncami, teda ako sa to vezme. Takže už v tomto má kniha moje sympatie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)) Musíš ale všetky tipy brať s rezervou, lebo je to len môj subjektívny názor, takže ak ti to náhodou depku spôsobí, tak ma to bude mrzieť, ale každý sme iný :/ ;) :)

      Odstrániť