nedeľa 31. januára 2016

Trón zo skla

Názov: Sklenený trun

Autor: Sarah J. Mass

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2015

Počet strán: 389


V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu.
Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách. (ZDROJ)



Celkové hodnotenie:
Séria, ktorá zasiahla srdcia toľkých knihomoľov sa nevyhla ani mne. Dlhšie som po nej pokukovala, ale otáľala som. Šťastná náhoda ju však doviedla do mojich rúk a ja som sa konečne mohla ponoriť do veľkého fenoménu menom Trón zo skla.

Obálka: mala som českú verziu, ale obe sa mi páčia. Sú jednoduché aj zložité zároveň, zaujmú na prvý pohľad.

Autorkin štýl: je veľmi premyslený. Z doslovu som sa dočítala , že jej celkové vydanie a napísanie knihy trvalo 10 rokov, čo je dlhá doba, no možno práve preto v ňom má každá situácia svoje vysvetlenie. Neustála akcia, zaujímavé postavy, ktorým autorka dopriala mimoriadny priestor, v ktorom sa prejavia nielen tie hlavné ale aj vedľajšie, fantasy prvky zvládnuté na jednotku... všetko pekne naservírované a podané na zlatej tácni. Pre mňa žiadne hluché miesta, nijaké prehnané scény... jednoducho, Mass, dokázala podať naozaj veľmi dobre napísanú a uveriteľnú fantasy, ktorá má potenciál zaujať masy.


Celaena je vrahyňa. Tá, ktorú si najímajú vyššie postavení, aby za nich spravila špinavú robotu. Už odmala bola vychovávaná veľmi prísnou disciplínou. Na rodinu si nepamätá a človek,  ktorý ju vychovával ju naučil akurát tak zabíjať.
Už rok je však v tom najhoršom väzení. Ľudia tu väčšinou nevydržia viac ako mesiac, je zázrak, že dokázala prežiť tak dlho. Jej vytrvalosť a veľká vôľa žiť jej však dodávajú neuveriteľnú dávku sily, s ktorou prekonáva všetky nástrahy, opovrhnutia či ťažkú prácu.
Keď ju odvedie náčelník princovej stráže, hneď pomyslí na útek. Strážcov by dokázala zabiť nanajvýš za pár minút, no bola zvedavá, čo od nej princ chce. Ten má pre ňu ponuku, keď dokáže, že je najlepší vrah v krajine, stane sa kráľovou osobnou vrahyňou. Už nebude musieť dlhšie otročiť v Endovieri . Bude mu slúžiť 4 roky a potom dostane slobodu.
Pre Celaenu je toto nové slovo, niečo, na čo už skoro zabudla, no v momente , keď začuje slovo sloboda, spozornie a zatúži ju získať. Za každú cenu. Aj keby musela zabíjať na kráľov príkaz.

Celaena uzavrie s princom dohodu, no ani len netuší, čo všetko so sebou sklenený trón prináša. Nástrahy, ktoré číhajú za každým rohom? Nevysvetliteľné vraždy? Ako si Celaena poradí so záhadami, ktoré na ňu čakajú za každým rohom a všetkým dokáže , že práve ona je tá najlepšia vrahyňa?


Môj názor?
Už je to parádne dlho, odkedy som písala poslednú recenziu. Chýbalo mi to. Škola mi však berie podstatnú väčšinu času, ktorú by som inak venovala oveľa... prijateľnejším činnostiam. Preto mi aj čítanie tejto fantasy trvalo 11 dní. Áno, nebola práve najtenšia , ale zase, ak by som sa do nej ponorila tak, ako mi to v najlepšom prípade vyjde, tak ju kľudne prečítam aj za 2, 3 dni.

Po všetkých tých ováciách, ktoré zožala, som sa do nej púšťala s veľkým elánom. Mala veľké predpoklady na to, aby ma zaujala, už len preto, že som mala nehoráznu chuť na dobre spracovanú a premyslenú fantasy. Od prvých strán mi bolo jasné, že toto nebude krok vedľa.

Dlhšie opisy mi predstavili nielen Endovier, ale neskôr aj samotný Sklenený trón, z ktorého som ale bola trošku sklamaná, presa len, by sa mu mohli venovať málinko viac, ale to si nevšímajte, ja som na takéto detaily mierne uletená :D

Celaena bola neskutočná hrdinka. Spočiatku mala to správne chladné srdce, ktoré ju udržovalo pri živote. Nezlomilo ju nič, ani bieda, ani smrť či utrpenie. Bola obratná, rýchla, smrtiaca...
V prvej scéne , v ktorej sa stretla s Chaolom, som ju však odhadla inak. Bola na mňa až príliš .. povýšenecká? To jej flirtovanie a neustále obzeranie, kadiaľ by mohla ujsť sa mi veľmi nepáčilo, no teraz musím povedať, že to nebolo na škodu, lebo to len potvrdilo bremeno a strach, ktorý prinášal Endovier. Mnohí dopadli oveľa horšie, takže sa nemôžem čudovať, že jediná vec, po ktorej Celaena tak túžila bol útek a sloboda.

( normálne som si pár sekúnd nevedela spomenúť na princove meno :D)
Dorian taktiež nebol vykreslený zle. Jeho najväčším pozitívom bolo, že bol realistický. Na jednej strane bol princ, takže mu flirtovanie s každou sukňou doslova kričalo z tváre, no ak sa pozrieme na jeho vzťah s otcom, neschvaľoval jeho počiny. Vedel, že sa niečo deje, ale nič bližšie o tom nevedel. A ani to detailne neskúmal, za čo mu strhávam bod. Bol síce princ, no neuvedomoval si , čo sa deje v jeho vlastnom hrade. Chcel spravodlivosť, no nič pre ňu nespravil. Chýbala mu odvaha, v tejto časti bol ešte príliš mladý a pochabý.
Jeho vzťah ku Celaene mi na začiatku pripadol ako len ďalší flirt. Fascinovalo ho, že je Celaena taká nedostupná, neskôr na nej síce videl aj iné klady, no nestal sa mojím favoritom.

A dostávame sa k môjmu hrdinovi, Chaolovi. Ak ma už sledujete dlhšie , viete, že ľúbostné trojuholníky neznášam. Aby ma nejaký zaujal, musí byť napísaný fakt dobre. Som rada, že v tomto prípade nenesie tento trojuholník až taký vplyv na samotný príbeh. Čitateľ si ho uvedomuje, občas má možnosť do neho nahliadnuť, no všetko je podané s mierou. Nemala som teda chuť šmariť s tou knihou o zem.
Chaol je veľmi odvážny veliteľ kráľovej stráže, ktorý berie Celaenu spočiatku ako hrozbu. Ako inak, keď je považovaná za tú najlepšiu vrahyňu všetkých čias. Chráni princa pred jej vplyvom, no neuvedomuje si, že on sám sa jej dostáva pod kožu. A rovnako aj ona jemu.

Rada som sledovala ich ironické rozhovory, boli pre mňa skvelým osviežením. Prekárali sa, hnevali sa na seba, taký klasický Tom & Jerry. Keď už došlo na city, obaja nevedeli, ako sa majú správať, čo bolo dosť zlaté a milo rozpačité. Určite som sa stala tímom Chaol :)))

Fantasy svet je , ako som už spomínala vyššie mnohokrát, skvelo opísaný. Nielenže tu panuje dusná atmosféra nevysvetliteľných vrážd, ale aj mágia, ktorú všetci považujú za výmysel, dostane do rúk svoju moc. Je veľmi pozoruhodné, že sa autorke podarilo napísať kvalitný fantasy príbeh , ktorý okorenila dávkou romantiky. Žiadne hluché miesta, čitateľovi je zabezpečený neustály prílev akcie a nových situácií, z ktorých sa mu občas až zatočí hlava.
Za mňa , Trón zo skla, určite odporúčam všetkých nadšencom fantasy či young adult, a sama sa teším na ďalšie časti .♥


"- Za co bych se měl omlouvat?-

- Za všechny ty hrozné věci, co jsi řekl včera odpoledne, když jsem cvičila s Nehemií.-

 Chaol přimhouřil oči a nechal se vyprovokovat k otevřené hádce. - Nebudu se omlouvat za to, že jsem řekl pravdu.-

-Pravdu? Jednal jsi se mnou jako se šíleným zločincem!-

-A ty jsi řekla, že mě nenávidíš víc než kohokoli na světě.-

- To jsem taky myslela smrtelně vážně.- Koutky úst se jí ovšem lehce zvedly a v další chvíli viděla, že se stejný výraz odráží i v jeho tváři. Chaol po ní hodil kouskem chleba, který chytla jednou rukou, mrskla ho po něm zpátky a on ho chytl se stejnou lehkostí. - Pitomče,- řekla mu se širokým úsměvem.-" (str. 157)



Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/179/l179883.jpg
                        http://3.bp.blogspot.com/-W8bA1JTURoA/VhgHle5IMjI/AAAAAAAADBo/83g_DRXqg9s/s1600/You%2Bcould%2Brattle%2Bthe%2Bstars.jpg
                        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/86/4d/39/864d39e4ee316a3273bbd6eb31f8697b.jpg
                        https://33.media.tumblr.com/ddf6471561d15ac7bc9ded90ef7cf45b/tumblr_inline_mmju1zXsK01qz4rgp.jpg

12 komentárov:

  1. Túto knihu som registrovala už dlhšie a hoci som si myslela, že niekedy v budúcnosti by som si ju možno prečítala, pozerám, že doteraz som asi žiadnu celú recenziu neprečítala :D Čas strávený tu ale neľutujem, lebo si nám opäť raz ponúkla skvelé zhodnotenie, ktoré mňa osobne dooosť na knihu naladilo (a hoci v poslednej dobe čítam čoraz viac young-adult a fantasy, stále to tak celkom nie je moja parketa, teda chválim ^.^). Super recenzia, a ešte k tomu aj vtipná :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jou, jou, jou, tak to ďakujem za pochvalu :3 :D nečakala som takúto odozvu od teba, moja, čiže si ma potešila. A knihu ti rozhodne odporúčam, má potenciál ťa zaujať :)))) A ehm, čo konkrétne ťa pobavilo? :D :D

      Odstrániť
    2. Nemáš vôbec začo, to všetko je zaslúžené :)
      Ani ja som takú odozvu od seba nečakala, ale ty ma vieš sakra očariť :D
      Tak napr. tá preškrtnutá veta v zátvorke. Alebo citát. Alebo obrázok. Alebo celý odsek s Tomom a Jeryom bol zlatý ^.^ Alebo napr. tvoja uletenosť na detaily :D Ja fakt nepotrebujem veľa :D

      Odstrániť
    3. Júúúj, prestaň, lebo sa budem celá červenať! :D :D ♥ Ďakujem za všetky pochvaly, je radosť niečo napísať a vidieť takúto odozvu ! :)))

      Odstrániť
  2. Toto mi nerobte dievčatá!!! Ďalšia recenzia, ktorá ma navnadila, ktorá mi hovorí, aby som si knihu konečne PREČÍTALA! :D Najprv Julka, teraz ty...to aby som si začala šetriť na ňu, inak ma porazí...veď ju už asi každý prečítal len ja zas nie -_- :D Inak to som nevedela, že sa autorka tomu venovala 10 rokov, páni, to musí byť vážne precízne napísané...a to som si myslela, že ma kniha až tak nezaujme, ako som písala aj Julke, no tento fakt mi knihu pozdvihol v očiach :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Začni, začni, Mony, fakt by sa ti to mohlo páčiť! :))
      Je to vymakané, autorka do toho investovala dosť času a vyplatilo sa jej to ! :) Jednoznačne to stojí za prečítanie :))) ♥

      Odstrániť
  3. Jááj, čo majú všetci s tým hrdinom Chaolom? :D Skutočný hrdina je Dorian, prečo to nikto nevidí? Ja som zvedavá, čo budú hovoriť čitatelia po štvrtej časti. Tam sa všetko tak brutálne mení, že keď som čítala jednotku, v živote by mi ten obrad ani nenapadol. :D No som zvedavá aj na tvoj názor. Táto autorka proste nemá chybu. Dokáže vykúzliť také scény, až ma z nich niekedy poráža.
    Super recenzia!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo s ním máme? Hmm.. vieš čo, ani neviem :D :D ale nie, ja som vždy za tých "udatných rytierov", čiže :D ale po tejto tvojej pripomienke sa dosť obávam pokračovania :D Ako, ja budem len rada, keď Dorian dozrie v muža, môže to byť naozaj zaujímavé, ale žeby sa mi zmenili favoriti? Fúú, no naozaj som zvedavá! :D :)
      Ďakujem krásne! :)))

      Odstrániť
    2. Meh, tak to si počkaj :D akože pochybujem, že by si bola fanúšikom Doriana, ale budú tam aj ďalší super chlapci :D :D

      Odstrániť
    3. Ešte viac chlapcov? :D No tak to sa potom tešíííím :D :D

      Odstrániť
  4. Trón zo skla bol síce super, ale po prečítaní Koruny z temnoty som na tejto sérií oficiálne závislá :D. Absolútne netuším ako vydržím do júla kým vydajú tretí diel. Toto budú muky... Ešte ak by dátum preložili, tak by som to asi psychicky nezvládla :D. Hmmm tiež TEAM CHAOL :D :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, no tak to sa musím do tej dvojky čím skôr pustiť, teda ! :D :) :)
      Som rada, že v tom nie som sama! :D :3

      Odstrániť