nedeľa 27. decembra 2015

Tráva zpívá

Názov: Tráva zpívá

Autor: Doris Lessing

Vydavateľstvo: Práce

Rok vydania: 1974

Počet strán: 200


Mary Turnerová se vdá za chudého farmáře v johoafrické Rhodesii a tím pro ni začne tvrdý, obtížný život v pustině, kde se její manžel s černošskými dělníky bezúspěšně snaží něco vypěstovat pod žhnoucím sluncem na polích vyrvaných buši. Jednoho dne vš ak byla Mary nalezena mrtvá na verandě svého domu. Černošský sluha se ani nesnažil utéct a k vraždě se ihned přiznal. Co ho přimělo zabít žemu svého chlebodárce? (ZDROJ)


Celkové hodnotenie:
Opäť som raz zavítala do knižnice a odniesla si z nej 5 kúskov, čo som, pravdupovediac, nečakala. Takto pred Vianocami som čakala vyprahnuté police , no asi som vystihla ešte dosť dobrý čas, lebo naozaj mali skvelý výber.

Obálka: keďže mám opäť staršiu verziu, ako je hore na obrázku, nemôžem ju veľmi hodnotiť, lebo je jednoduchá, čo mne pri starších knihách celkom vyhovuje.

Autorkin štýl: musím sa priznať, že počas čítania som cítila, že ide o britskú knihu. Nemôžem povedať, že znalecky ovládam britskú literatúru ( kiežby) , ale v niektorých momentoch som sa cítila ako pri románoch od Jane Austenovej. Doris mala podobný domácky rukopis, siahodlhé opisy, ktoré k tejto knihe patria, no zároveň vás príliš nenudia. Veľmi reálne poňatý námet pôvodných obyvateľov Afriky, ktorí sa síce nevyskytovali priamo na hlavnej scéne, no pozorný čitateľ asi príde na to, že tvorili vlastne jadro príbehu. Veľmi pochmúrna atmosféra, ktorá sa niesla v podstate celým príbehom mi veľmi nesedela, no podčiarkla úmysly hlavných hrdinov.

Mary Turnerová, žena, ktorej život doslova pretiekol pomedzi prsty. Neľahké detstvo na vidieku a podmienky v ktorých žila z nej spravili ženu, ktorá sa upierala na mesto, na jeho rutinu, zabehnutý kolotoč úsmevov a stereotypnej nenámahavej práce. Jej priatelia ju mali vždy radi, bola tu pre nich, keď ju potrebovali, podávala pomocnú ruku, nešetrila peknými slovami, no akosi zabúdala premýšľať nad budúcnosťou. Vidina detí ju desila, manžela nepotrebovala, bola spokojná so životom, aký viedla doposiaľ. No po tridsiatke sa už aj jej priatelia začali starať o to, prečo ešte stále nie je Mary vydatá a ona sa prvýkrát v živote zamyslela. Z prvého romániku utiekla hneď po tom, čo mládenec prejavil isté romantické dotyky, preto na druhú prosbu na vydaj kývla až prirýchlo. Jej manžel bol chudobný farmár, ktorý si hľadal milú manželku ,s ktorou by si pekne farmárčili. Mary si neuvedomila, čo to so sebou prináša, až keď prišla do schátraného domu doľahla na ňu vlna detstva a biednych neodbytných spomienok, pred ktorými tak úspešne utiekla.

Jedného dňa sa Mary nájde mŕtva a jej vrah, domorodec, ktorý im v dome pomáhal, sa hneď priznal k vražde. Aký motív ho viedol k tomu zabiť svoju paniu?

Môj názor?
S britskou klasikou nemám veľa skúseností, no je na nej niečo, čo mojej knihomoľskej duši imponuje. Neviem presne, čo to je či ako to popísať, no stále ma k sebe láka a ak mám možnosť, nikdy si neodmietnem prečítať niečo z tejto klasiky.

Spočiatku som mala veľmi silný dojem, že kniha bude pripomínať detektívku, keďže sme do príbehu vpadli práve vtedy, keď hlavná postava zomiera a každý húta, kto je vrah a ako sa samotná vražda odohrala. Ďalšie kapitoly ma však už utvrdili v tom, že toto bude asi o niečom inom a mala som pravdu.

Mary bola pre mňa už od detstva veľmi nevyrovnaná postava. Práve na nej sa totižto potvrdzuje veta, že výchova robí veľa. Aj keď sa to dozvedáme postupne, až oveľa neskôr, Mary sa nevyhne obdobiu svojho života, kedy zistí, že všetko, pred čím v minulosti utiekla, ju dostihlo aj po rokoch a správa sa presne tak isto ako jej matka. V mnohých chvíľach mi prišla veľmi sebecká, detsky naivná a miestami až ufňukaná. Jej manžel, Dick , nebol práve najlepší na svete, no snažil sa ako mohol , no Mary stále myslela akurát na to, že jej je teplo, že jej chýbajú stropy a podobne.  Vyhýbala sa farmárčeniu a svoje manželstvo v podstate odsúdila na utrpenie už v začiatkoch. Dick nebol vychýrený farmár, nalejme si čistého vína, jeho znalosti zďaleka nestačili a nápady, s ktorými prichádzal boli dosť nedomyslené, no pre Mary sa snažil .

Pôvodní čierni obyvatelia, ktorí majú v príbehu veľkú úlohu, aj keď skôr na jeho pozadí, boli poňatí, ako som už spomínala, veľmi realisticky. Obe hlavné postavy k nim mali svojrázny prístup, ani jeden z manželov ich nikdy nepovažoval za ľudské bytosti a to bol ten podstatný problém, ktorý mali v tom období prisťahovalci s domorodcami. Otázka ľudskej podstaty, ktorej sa autorka dotkla, vo mne vyvolala pozoruhodný dojem, aj keď nebola zďaleka rozvinutá do detailu.

Práve triedy a predsudky, ktoré si ľudia v tom období vymysleli, spôsobili vraždu, ktorá bola možno pre niekoho vykúpením či pomstou, pre iného zatratenie. Mary sa mi nevedela dostať pod kožu, ani svojím chovaním ani myšlienkami. Práve na nej je však krásne vidieť, aké je to , keď človek dospeje do štádia, kedy sa jeho výchova začína stretávať s realitou a pomaličky sa otriasa v základoch.

Tráva zpívá istotne patrí medzi bristkú klasiku, keďže v nej britskí prisťahovalci riešili problémy s tým spojené. Doris Lessing nám v tejto knihe priniesla krátke nahliadnutie na to, aké priepastné rozdiely vtedy exitovali. Ako sa ľudia k sebe správali, resp. nesprávali, čo môže s ľudskou psychikou spraviť výchova a predovšetkým , ako sa človek môže vo svojich zaťatých názoroch hlboko mýliť.
Kedže je toto dielo z 50. rokov minulého storočia, úplne chápem, akú senzáciu muselo spôsobiť a rozumiem, prečo táto autorka dostala aj Nobelovú cenu za literatúru v roku 2007 a to hovorím aj napriek tomu, že mi hlavná postava práve nesadla ;)


"Kdykoliv se setkají dva tři farmáři, je jisté, že budou mluvit o nedostatcích a chybách svých domorodců. Hovoří o svých dělnicích s ustavičným podrážděním v hlase: mohou mít i rádi jednotlivé domorodce, ale jako druh ich nenávidí. Nenávidí je, až jsou z toho neurotičtí. Nikdy si nepřestanou stěžovat na svůj nešťastný úděl, že musí jednat s domorodci, kteří jsou tak hrozně lhostejní k blahu bělocha a pracují, jen pokud je to těší. Nemají představu o tom, že těžká práce je samotné zušlechťuje." (str. 75)



Zdroje obrázkov: http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_206043_orig.jpg
                        http://image.slidesharecdn.com/literaryquotes-english-m-150408170758-conversion-gate01/95/literary-quotes-english-m-van-eijk-14-638.jpg?cb=1428530984
                        http://www.notable-quotes.com/l/doris_lessing_quote.jpg
                        http://static.oprah.com/images/quoteables/quotes-success-doris-lessing-480x480.jpg

4 komentáre:

  1. Na túto knihu sa chystám niekedy budúci rok, lebo ju musím prečítať na príjmačky :D Ale mám z nej také zmiešané pocity, moc sa mi do toho nechce :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne :D A veľmi sa ti nečudujem, predsa len to nie je práve najznámejšia kniha dnešnej doby :D ;)

      Odstrániť
  2. Kniha má veľmi zaujímavý a pútavý obal :)
    janesworldblog

    OdpovedaťOdstrániť