sobota 19. decembra 2015

Obľúbené české filmy? :) #1

Prednedávnom som si len takou náhodou spomenula na film, ktorý som videla ešte v detstve. Pamätám si, že bola sobota ráno a ja som ako vždy pozerala rozprávky. Tie však skončili a keď som prepla tuším na Markízu práve začínal nejaký český film. Osobne som ako dieťa české staré filmy nemala veľmi v láske. Nesedeli mi a nevedeli ma tak upútať, tento však môj názor zmenil.
Hovorím o filme, na ktorého názov som si pred mesiacom vôbec nemohla spomenúť. Doslova som videla všetky tie skvelé momenty, ktoré ma tak upútali, no názov nie a nie prísť na um...až som sa vybrala na google a zadala slovo " bota" pretože som si bola istá, že toto slovo sa v názve bude nachádzať . A mala som pravdu. Nakoniec som zistila, že film sa volá "Bota jménem Melichar" :)


Kto film ešte nevidel a netuší o čom je , prinášam krátku ukážku : "Prvního září začíná nejen školní rok, ale také mozaika více či méně úsměvných příhod, které prožívají žáci i učitelé jedné pražské školy. Ať už je malý prvňáček Honzík, který má plán, jak s pomocí pětek na vysvědčení propadnout zpět do školky, jeho starší sestra Jolanka, které se líbí vtipem sršící spolužák Radim a neúmyslně se stane podezřelou z krádeže luxusních bot nebo mladá učitelka Adamová, která není schopna přinutit školníka k odvozu nasbíraných kaštanů a smůla se jí nepřestává lepit na paty. Neustále jí totiž padají sešity, poláme nový botník, na který omylem sedne a neustále je kárána ředitelem za to, že při přecházení tříd z jedné budovy školy do druhé zapomíná zamykat dveře. Situace neprakticky řešeného školního areálu, nutící žáky i učitele několikrát denně přecházet z jedné budovy do druhé, se stane ještě vážnější v okamžiku, kdy se začnou ztrácet odložené bundy. Naštěstí je tu Honzík, který v areálu školy zahlédne neznámou paní. Když se mu nepodaří informovat Radima, pustí se do pronásledování sám." (ZDROJ


Tento film pre mňa obsahuje absolútne všetko : školské prostredie, ktoré nás mladých upúta, klasické naťahovačky medzi spolužiakmi zasadené síce do staršej doby, akú by sme si vôbec mohli pamätať, no také podobné aj tým našim, veľké množstvo vtipných scénok, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári a herci, ktorí sa do svojej role vedeli krásne vžiť ( áno, hovorím o tom úžasnom mladom hrdinovi, ktorého hlášky sú  nezabudnuteľné! :D )  A to ani nehovorím o pesničke : " Holky z naší školky" , ktorú nepozná len málokto :)
Ak ste film ešte nevideli určite to bežte napraviť, a to aj v prípade, že vám české či slovenské filmy príliš nevoňajú, lebo "Bota jménem Melichar" je niečo ako Popoluška, teda klasika, ktorú sa oplatí vidieť ( a to platí aj pre tých, čo ho už videli, veď idú tie Vianoce :) )

Link , na ktorom si môžete pozrieť celý film :)

Princezná z mlyna...absolútne dokonalá rozprávka, ktorá patrí medzi  moje srdcovky. Veď si spomeňte na dobu, kedy aj vás chytila za srdce... ak si ju teda ešte pamätáte. Opäť sa stretávame so známym režisérom, ktorý stvoril neobyčajnú rozprávku plnú toho najlepšieho ,čo si ako dieťa či dospelý, ktorý miluje rozprávky, môžeme priať :)

"V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy." (ZDROJ)



Čerta pozná snáď každý, veď práve jeho repliky nám často vyvolali úsmev na perách. Vodník sa ho vždy snažil dohnať a svojou zelenou farbou tvoril s čertom pekný kontrast.
Piesne, ktoré vo filme odzneli, divákovi prinesú hudobný pôžitok, lebo aj ja, ako ne- milovník slovenskej či českej hudobnej scény, som si prišla na svoje. 


Link1 a Link2, na ktorých si môžete pozrieť celý film :)  

Ako sa vám páčia staršie české či slovenské filmy? Čo pozeráte takto pred Vianocami?

Zdroje obrázkov:http://www.zdenektroska.cz/img/mid/1731/b5.jpg
                       http://i.idnes.cz/13/122/org/JUP4fdd11_49ONA48_49b.jpg

2 komentáre:

  1. Ja mám rada slovenské a české filmové rozprávky (o niektorých filmoch by sa ešte dalo uvažovať, ale rozprávky sú top) a Princezná z mlyna je tiež jednou z mojich najobľúbenejších. :) Dúfam, že si videla aj druhú časť, ktorá je tiež veľmi pekná. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rozprávky sa nám daria, to áno :D Videla, ale zase ja mám taký problém, že sa mi skoro vždy páčia viac prvé časti ako pokračovania :) Mám to takto pri tejto rozprávke a taktiež aj pri filme Sám doma :)

      Odstrániť