nedeľa 15. novembra 2015

Čo si myslím o povinných dielach? :)

Ahojte, ľudia!
V poslednej dobe sa nachádzam v období, kedy celý svoj čas venujem škole, aj keď tým nemyslím práve učenie. Stužkovú máme už o 12 dní!!! a momentálne prebiehajú tie najväčšie prípravy, takže som napr. v piatok strávila skoro 4 hodiny len tancovaním! A to nehovorím o nácviku scénok :D
Čo sa týka čítania, tiež to nie je bohviečo... prednedávnom som si povedala, že by som sa mala už konečne začítať aj do povinných diel, keďže som v tom maturitnom ročníku a je ešte dosť takých , ktoré som neprečítala.



Povinné diela ako také mi prišli v podstate dosť nezáživné a vždy som sa čudovala človeku, ktorý ich vyberal. Istotne nezastávam názor, že všetky sú odpad, to rozhodne nie, ale myslím, že nebudem sama, čo si myslí, že taký Dom v stráni by medzi nimi byť nemusel. I keď by som túto konkrétnu knihu asi nemala súdiť, keďže som ju nezvládla dočítať, ale tak aj to o niečom svedčí ;)

Keď si tak pozerám zoznam povinných diel, rozmýšľam nad tým, že sa v ňom nachádza  24 slovenských a 6 inojazyčných diel. Celkom ma to mrzí, lebo sa mi tie inojazyčné čítali jednak ľahšie a taktiež mi imponovali aj svojím námetom či prostredím v ktorom sa odohrávali.
Spomeniem snáď posledný román, ktorý som dočítala a tým je Kto chytá v žite. Pre mňa výborné dielo, zasadené do New Yorku a plné násťročných myšlienok. Nebolo príliš dlhé, jazyk mi mal byť veľmi blízky ( píšem mal by byť, lebo niektoré nadávky ako používal Holden sa dnes už nenosia :D) a malo to aj nejaké to mravné ponaučenie, ktoré by si mal z knihy čitateľ odniesť.

Na druhej strane tu máme slovenské diela, ktorých je neúrekom. Keby som mala vybrať jedno dielo, ktoré považujem za najlepšie, mala by som asi menší problém. Jednoznačne by to nebola žiadna básnická zbierka, pretože poézia ako taká, nie je mojou šálkou kávy ani v tejto dobe, preto som si čítanie básní, ktoré sú staršie ako ja, naozaj veľmi neužila. Samozrejme, nevravím, že nemajú žiadnu hodnotu, práve naopak, celkom obdivujem takého Sládkoviča či Rúfusa, za to, že objavili ten kľúč, ktorým básnici vedia skladať slová do ľubozvučných viet, no mne sa ich básne čítajú naozaj veľmi ťažko. Niekedy si ich musím dokonca čítať nahlas, ak z nich chcem mať aké - také potešenie a pochopiť, čo tým asi chceli povedať... a väčšinou prídem na to, že tá veta sa dá vysvetliť tak asi na tisíc spôsobov a som z toho na jednej strane zúfalá, no na tej druhej strane, práve kvôli tomuto milujem literatúru: každý si v nej vidí to svoje.
Za najlepšiu knihu by som teda vybrala buď Kým kohút nezaspieva alebo Drak sa vracia, i keď som momentálne začala čítať Ako chutí moc a to dosť ašpiruje na prvú priečku.
Kým kohút nezaspieva tu zaradzujem kvôli tomu, že sme to v škole videli aj vo filmovom prevedení, a preto sa mi to viac vrylo do pamäti a zobrazovalo to také typické slovenské prostredie so správaním, ktoré je nám tak podobné.
Drak sa vracia ma zase zaujal svojimi postavami a celkovou zápletkou, ktorá nebola práve prvoplánová.

Keď sa tak pozerám na diela, ktoré si vybrali ako povinné diela naši českí susedia, núti ma to trošku na nich žiarliť, lebo keby som si ja mohla vybrať za povinné dielo HP, tak skáčem asi meter dvadsať. :D ♥ Inak, ak by tu zavítal nejaký český čitateľ, veľmi by ma potešilo, ak by mi povedal, ako to tam u nich vlastne funguje ;)
Zdá sa mi, že my sa skôr zameriavame na to, aby študenti poznali tých našich slovenských autorov, naše dedičstvo, ako na rozvoj literatúry samotnej.
Osobne by som uvítala, keby sa do literatúry zaviedlo viac cudzojazyčných diel, ktoré majú, podľa môjho skromného úsudku, v istých prípadoch hlbšiu myšlienku.
Asi v tom ale bude aj veľa argumentov, prečo sa to nedá, takže si v svojom snívaní a fňukaní budem musieť zostať sama...alebo nie?

Aký je váš názor na povinné diela? Ste s nimi spokojní alebo by ste si ich radšej vybrali sami?

P.S. Dnes vyrážam na menší výlet, na ktorom vám plánujem veľa fotiť, takže mi držte palce , nech mi to vyjde! :) A pripomínam giveaway, ktorá práve prebieha na blogu! :)

Vaša Andy♥
Zdroje obrázkov: http://t1.aimg.sk/magaziny/vM_cwxxISWiytV1AJ8Pd4g~Ilustra-n-foto.jpg?t=LzgwMHg0NTAvc21hcnQ%3D&h=zmJ1KYH8fiPkOSk9vii5Bg&e=2145916800&v=2
                        http://img.cas.sk/img/4/bigArticle/2327169_.jpg?time=1440692232&hash=7cccd69413c385a174a30925fd30502d
                        http://www.magnumreal.sk/wp-content/uploads/2015/03/povinn%C3%A9-%C4%8D%C3%ADtanie_ToneMapping.jpg

4 komentáre:

  1. Z povinnej literatúry u mňa vyhráva Ako chutí moc. Aj keď mnoho ľudí má rado Na západe nič nové, no to je jediná kniha, ktorú som nečítala, takže neviem povedať (chcela by som to preto niekedy napraviť, ale to si vravím už skoro 3 roky, no vždy sa našlo niečo iné, čo si chcem prečítať skôr :-) ). Tiež si myslím, že v ČR to majú vymyslené lepšie, pre študentov záživnejšie. No nikto nám samozrejme nebráni prečítať si aj ostatné diela, o ktorých sme sa učili na literatúre, také 1984 od Orwella patrí medzi moju top 3 kníh (ak samozrejme Harryho rátame ako celok :-D ) vôbec a to som sa o nej samozrejme dozvedela v škole. Alebo taká Lolita, či O myšiach a ľudoch, tiež sú skvelé. Chcelo by to veru nejaký update tejto povinnej literatúry.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne sa pozdáva Ako chutí moc, hoci som zatiaľ iba v polovičke. Na západe nič nové, bolo tiež fajn, i keď som už z toho obdobia čítala aj lepšie knihy ;)
      Tak neviem teraz či som nebola vtedy v škole, ale Orwella si nepamätám, i keď už som to meno zahliadla viackrát, takže sa po ňom asi fakt musím obzrieť :)
      Z Lolity som čítala len kúsok, ale tiež to bolo celkom dobré čítanie a O myšiach a ľuďoch si plánujem prečítať, len ako vravíš, neviem či sa nenájde niečo iné, čo si chcem prečítať skôr :D
      Tak ako vravíš, nejaký update by sa hodil, len neviem kedy sa ho dočkáme pri momentálnej situácií...

      Odstrániť
  2. Ja som Dom v stráni dočítala a bola to knižná nočná mora, strašne nezáživné, nudné, napísané divným, starým štýlom. A pod "starým" nemyslím to také pekné rozprávanie, keď máš pocit, že ti babka hovorí príbeh, dej pekne plynie a dá sa mu porozumieť (teda sú tam nejaké historizmy/archaizmy, ale v pohode). Nie, ja myslím taký bludný text, ktorému človek nerozumie ani v slovenčine, nie ešte keď tam Kukučín hodí chorvátsku slovnú zásobu. Ale to je iba môj subjektívny názor, nedaj sa odradiť :D O:) Čítala som to v prvom ročníku a teraz to máme znova, ale už ma nikto nedonúti, len si prečítam svoj napísaný obsah :D
    Som za viac cudzojazyčných diel v slovenskom povinnom čítaní! Si spravme odznaky alebo čo. I keď sa priznám, že Kto chytá v žite mi veľmi nezaimponovalo :D Za to Hamlet patrí medzi moje najobľúbenejšie knihy, akože ever. Inak, nič proti slovenským autorom, ale, no,... hm, asi predsa len čosi proti slovenským autorom :D
    Na poéziu ani ja veľmi nie som, no zatiaľ čo mi Marína prišla ako skoro-tristo-strofové utrpenie (až na asi 10 strof, ktoré sa mi naozaj páčili), tak básne Ivana Kraska boli fajn. I keď, pravda, často nezrozumiteľné :D
    Kým kohút nezaspieva a Ako chutí moc ešte len budem čítať, ale Drak sa vracia patrí podľa mňa naozaj k šperkom toho povinného čítania ^.^
    Dve knihy, ktoré by som naisto zasadila do povinnej literatúry, sú Hobit a Pýcha a predsudok. Neviem, ale z tých kníh, čo máme čítať, mám taký pocit, že hm, fajn, budem poznať slovenských autorov, ale úplne mi to zhnusí knihy, čo je fakt problém pre niekoho, kto veľa nečíta a nevie, že existujú aj dobré a záživné knihy. Takto veru tú slovenskú mládež k čítaniu neprivedieme.
    Už si výlet, teším sa na fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja neviem, či si ten Dom v stráni mám prečítať alebo nie, ale ako sa poznám, tak skončím len pri tom obsahu :D :D
      Áno! Odznaky sú super nápad! :D Hamlet bola dráma, čo je tak v strede medzi epikou a lyrikou, čiže za mňa vyhráva Kto chytá v žite :D
      To by bolo super , keby sme si mohli pridať knihy, ktoré chceme. Súhlasím s tvojím výberom a ešte by som pridala Malé ženy ;)
      Tak ako vravíš. Dnes je na tom to čítanie veľmi biedne a snahu zmeniť túto poľutovaniahodnú situáciu akosi nevidno :(
      Ďakujeeem :)))

      Odstrániť