utorok 16. júna 2015

Nástroje smrteľníkov- Mesto z kostí #1

Názov: Nástroje smrteľníkov: Mesto z kostí #1

Autor: Cassandra Clare

Vydavateľstvo: Mladá fonta

Rok vydania: 2009

Počet strán: 367

Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov? (ZDROJ)


Celkové hodnotenie:

Asi väčšina z vás už má túto sériu prečítanú alebo o nej aspoň počula. Ja som o nej počula veľa, ale vyhýbala som sa jej, pretože ma odrádzalo to množstvo častí a málo času. Nakoniec som sa vďaka skvelému odporúčaniu rozhodla dať jej šancu a úplne som do toho spadla.

Obálka: konkrétne tá , ktorá je zobrazená vyššie, je podľa mňa dosť vydarená. Ja som však knihu čítala v pdf formáte , v ktorom bolo ešte staršie vydanie s obálkou, ktorá sa mi teda skoro vôbec nepáčila.

Autorkin štýl: Cassandra Clare bolo pre mňa doposiaľ neznáme meno alebo som rada, že som prekonala svoje obavy a dala jej šancu, lebo jednoznačne neľutujem. Píše totižto skvele. Dokáže skombinovať opis, dialógy a myšlienky postáv v tej správnej miere. Skvelá vec na jej tvorbe je napätie, ktorým ukončuje jednotlivé kapitoly a celkovo aj knihy. Ako sa vraví: doslova vás núti prevracať stránky, až pokým nie ste na konci knihy. Autorka čerpá informácie, ktoré sme už niekde začuli, no vnáša im aj nového ducha v podobe nových prvkov. Ďalšou kladnou vlastnosťou je jej schopnosť naťahovať príbeh takým spôsobom, ktorý vás neunudí na smrť.

Hlavná hrdinka, Clary, je normálne mladé dievča, ktoré si žije pokojný život so svojom mamou. Má najlepšieho kamoša , Simona, ktorý je súčasťou "populárnej" kapely, ktorá by rada prerazila a viac sa zviditeľnila. Raz sa Clary spolu so Simonom rozhodnú ísť na "recitačný výlev" jedného člena Simonovej kapely a zhodou okolností sa po tomto zážitku ocitnú v jednom bare. Obaja nie sú práve tie osoby, ktoré by nasávali každý piatok a zvodne tancovali, preto Simon odbehne po pitie. Clary sa snaží baviť, všimne si však niečo veľmi podozrivé: jedného pekného chalana a ešte krajšiu babu. Človek by povedal, že to nie je nič výnimočné, vzhľadom k tomu, že boli v bare, avšak Clary na nich niečo upútalo. Videla, že smerujú do skladu, tak sa vybrala za nimi. Počula rozhovor, ktorý viedli medzi sebou, no veľmi mu nerozumela, lebo rozprávali veľmi čudne a medzitým sa k nim pripojili ďalší  2 chalani. O chvíľu sa Clary naskytol strašný pohľad: dievča a chalani, ktorí prišli neskôr napadli toho pekného chalana, ktorý sa po nezmyselnej obrane doslova rozplynul. Clary vykríkla, čím na seba upriamila pozornosť. Baba a tí dvaja ju chceli vziať do akéhosi Inštitútu, no Clary vtom zazvonil mobil. Rozrušená Clary ho hneď zdvihla a začula svoju mamu, ktorá jej vravela, že sa nemá za žiadnu cenu vrátiť domov. V pozadí počula hrôzostrašné zvuky, preto hneď trielila domov. Keď došla do ich bytu naskytol sa jej nevídaný pohľad: všetko bolo hore nohami a jej matka zmizla. Clary pred sebou zbadala hnusne vyzerajúcu bytosť , ktorá sa ju snažila napadnúť a vtedy si uvedomila, že už asi naozaj ničomu nerozumie.

Podarí sa Clary nájsť stratenú matku? A ako sa vysporiada s ľuďmi a javmi, ktoré nedokáže normálny  človek pochopiť?

Môj názor?
Akosi nepredpokladám, že je nás veľa, ktorí túto sériu ešte nečítali, takže sa v tejto recenzii nedozviete asi nič nové, no cítila som, že sa s niekým musím podeliť o svoje emócie, ktoré vo mne táto kniha vyvolala, takže to nakoniec skončilo takto. Dúfam, že sa nájde aspoň niekto, koho to bude zaujímať. ( asi si príliš verím, čo? :D ). A ak je niekto z vás ešte na vážkach a túto sériu ešte nečítal , dúfam, že vás aspoň trošku presvedčím o tom, že to nemusí byť zlá voľba ;)

Akosi neviem , čo mám na začiatok povedať. Myslím, že keby som sa mohla vrátiť do minulosti , poriadne by som vynadala svojmu minulému JA, pretože moje horlivé vyhýbanie sa tejto sérií považujem teraz za absolútne hlúpy a nepochopiteľný čin. Zase raz som objavila sériu, ktorá je originálna, skvelo sa číta a postavy si zamilujete.Nečítala som na ňu jednu negatívnu recenziu, čo ma dosť prekvapilo, ale zase, ja sa nimi veľmi nedám ovplyvniť.

Po prečítaní prvej časti som si musela pozrieť aj film a s ním sa viaže jeden príbeh. Predtým ako som videla film, sa mi herec, ktorý stvárňoval Jacea vôbec nepozdával. Prišiel mi ako nevhodný typ pre takúto postavu, doslova som sa naňho dívala s odporom ( aká veľká chyba!!!!). Od prvých minút sa však môj názor zmenil. Neviem presne, čím to bolo, ale získal si ma a myslím si, že mu tá rola bola ušitá na mieru. Dokázal ju stvárniť tak vierohodne: vyzeral ako zlý chlapík, ale keď sa usmial .... ♥♥♥ . Toľko k tomu, aké zlé je robiť si dopredu nejaké závery!

Clary som si obľúbila možno aj vďaka jej prvotnej "utiahnutosti". Nebola zvyknutá na taký ten "moderný teenagerský život", skôr žila pokojne. Bola veľmi odvážna a vynaliezavá. Vedela sa dobre hádať a viesť celkom vtipné rozhovory s okolitými ľuďmi.
Snažila sa zachrániť mamu hocakým spôsobom, hoci bola občas ľahkovážna. Na svete však mala rada len mamu, Luka a Simona a za nich by aj položila život.
Na to, že sa musela zmieriť s existenciou nového sveta a faktom, že rozprávky, ktoré počúvala ako malá sú možno pravdivé, to niesla podivuhodne dobre. Všetko veľmi rýchlo pochopila a nechala sa unášať prítomnosťou.


Simona som chcela mať rada už od začiatku, pretože to bol Claryn najlepší kamarát a zo začiatku bol naozaj taký pohoďák. Taktiež sa s existenciou upírov a tieňolovcov zmieril celkom ľahko. Akonáhle sa však na scéne objavil Jace, začal cítiť voči Clary  ochranársky reflex a zaujal postoj "veľkého brata".  SPOILER: Jace dokonca  urýchlil Simonovo vyznanie lásky, ktorá trvala už hrozne dlho a náš mladý chalanisko neobišiel dvakrát dobre. Niesol to však celkom statočne. 
Myslela som si, že budem držať palce práve jemu, avšak ako postava ma veľmi neoslovil. Bol fajn ale to je asi tak všetko. Nemal výraznú osobnosť ani vlastnosť, ktorou by ma upútal.

Jace...ach jaj :D Bad guy, ktorých nemám tak rada, nakoniec zdolal moje srdce! :D Jace je proste úžasný. Je neskutočne tvrdohlavý , ľahko sa nahnevá , má však veľmi silný cit pre rodinu. Správal sa drsne a hrdinsky, ako taký "frajer" ( hlavne, keď sa podpichovali so Simonom :D), no dočkala som sa aj jeho "jemnocitu", ktorý bol o to krajší, keďže bol nečakaný. Jeho minulosť z neho spravila tvrdého človeka, ktorý nepatril k tým, čo radi prejavujú emócie a otcovská výchova ho zase naučila, že na sebe musí tvrdo makať. Miloval adrenalín a zasvätil svoj život boju proti démonom.
Všetky ostatné postavy boli taktiež vykreslené skvele, počínajúc Alekom a končiac postavou, ktorá má v češtine krásne meno : Krasomil Pohroma :D

Kniha má veľmi veľa dobrých vlastností a je začiatkom sľubne vyzerajúcej série. Nečakala som , že sa mi bude až tak páčiť, obávala som sa , že tam toho bude na mňa až príliš, no ukázalo sa, že nabudúce sa nemám prehnane báť niečoho, o čom nič neviem ;)
Dej nebol vôbec predvídateľný a ja som s nadšením hltala stranu za stranou. Asi som ani nenašla postavu, ktorá by sa mi nepáčila, alebo ma nejako nepríjemne prekvapila.
Už dlho som nečítala takúto zaujímavú knihu. Bola som v napätí až do poslednej strany a ten koniec.... ako, ostala som v miernom šoku. Pekelne nám to tá autorka skomplikovala a ja som sa s pravým čitateľským vzrušením pustila do 2. dielu.


"-Jé, Simon!-
-Ne, já jsem Jace,- řekl Jace trpělivě. - Simon je ten malý, čo vypadá jako kuna a má špatný sestřih a deprimujúci smysl pro módu.-"(str.133)



Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/126/l126296.jpg
                        http://images6.fanpop.com/image/photos/34100000/City-of-Bones-mortal-instruments-34175533-640-640.jpg
                        http://whatanerdgirlsays.com/wp-content/uploads/2014/04/Screen-Shot-2014-04-24-at-4.58.49-PM.png
                        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/c5/89/1e/c5891ef15d68268bffc1a20ac3db0b27.jpg
                        http://data3.whicdn.com/images/75961236/large.jpg

8 komentárov:

  1. No ďakujem veľmi pekne, zase dačo na zoznam kníh, ktoré by som si mala prečítať, a predpokladám, že toto bude jedna zo sérií, pri ktorých "musím si to prečítať" bude rásť a rásť, kým si to fakt neprečítam :D
    Doteraz som o tom vedela, ale nijako ma to nelákalo, ale akonáhle som si prečítala tvoje citáty a obrázky, tak hmmmmm :D
    Ja mám práveže slabosť pre tých knižných (ale aj filmových či seriálových, vážne, to je jedno :D) bad guys, čiže Jace vyzerá ako niečo pre mňa... a to mám zvyčajne averziu ku blonďákom, čiže gratulujem :D
    Inak, vďaka za parádne začiernenie spoileru, kebyže nie je začiernený, tak si ho určite prečítam, a je jedno, že tam je veľkým napísané, že "SPOILER" :D Už aj teraz som bola v pokušení, ale som si povedala, že potom by som si za to zase vynadala, taže radšej nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš za čo :D Ja v momentálnej dobe zisťujem, že je toho ešte strašne veľa, čo nemám prečítané a bohužiaľ, času nepribúda :D
      Ale určite si to prečítaj, lebo sa ti to bude páčiť! :)))
      Dobré som vybrala? :D Som rada :))
      Ja mám averziu voči bad guys, ale Jace ju dokázal zlomiť :D
      V pohode :D Zase, až taký veľký spoiler to nie je :D ale tak, snažila som sa písať túto recenziu tak, aby som ľudí, čo túto sériu nečítali, namotivovala k zmene tohto rozhodnutia a boli zvedaví, čo sa tam vlastne deje ;) :D

      Odstrániť
    2. Natoľko si ma namotivovala, že som si pozrela asi tri trailery na film a zisťujem, že asi bude celkom "sranda" odďaľovať jeho pozretie kým si neprečítam knihu :D Nič s Lilly Collins som zatiaľ nevidela, ale vyzerá byť super, tak možno si pozriem aspoň S láskou, Rosie (na čo som tiež len teraz si pozrela trailer :D), lebo to ma neláka čítať :D :)

      Odstrániť
    3. Prečítaj si knihu, pozri si film a ešte len potom uvidíš koľko videí ti ja pošlem! :D už som pozrela asi milión :D :D Lilly Collins je absolútne úžasná herečka...ako....proste..topka♥
      S láskou, Rosie som dala po anglicky a dalo sa to :D ale film je asi lepší ♥ hoci neviem...v knihe je toho o dosť viac...som na vážkach :D

      Odstrániť
  2. Úplne s tebou súhlasím, ja som bola do knihy zažratá od prvej strany. Teraz akurát čítam poslednú časť a aj tá je pecková, len je to normálne divné, že sa to už končí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak pre mňa je zatiaľ najlepšia asi trojka? hoci som len v polovičke , strašne to žeriem :D ♥ A hej, všetky konce hocakej série sú divné ;) :D Snáď ma tento nesklame :)

      Odstrániť
    2. Hej, trojka je super, ale mne sa najviac páčila aj tak asi jednotka, lebo tam sa to vlastne všetko len začína a pamätám si ešte, v akom brutálnom šoku som bola na konci. :D

      Odstrániť
    3. No, ja som taktiež bola v šoku, to je pravda :D ale na mňa zapôsobila jedna kapitola v trojke , takže :D hoci na druhej strane sa tu zjavila postava ,ktorú práve nemusím :D všetko má svoje pre a proti ;) :D

      Odstrániť