sobota 20. júna 2015

Malé ženy

Názov: Malé ženy

Autor: Louisa May Alcott

Vydavateľstvo: Mladé letá

Rok vydania: 1998

Počet strán: 258

Kto sú „malé ženy”? Štyri dospievajúce sestry, romantická Meg, chlapčenská Jo, utiahnutá Betsy a miláčik rodiny Amy, ktoré statočne čelia životu, smútku za otcom bojujúcim v občianskej vojne, biede, odriekaniu a každodenným starostiam o existenciu, za pomoci láskavej matky a priateľstva mladého gentlemana Laurieho zo susedstva. Dievčatá obdivuhodne a väčšinou aj s veselou mysľou zvládajú všetky trampoty a svoje konanie hodnotia z morálneho hľadiska. Rozdielnosť pováh a správania sestier je kľúčom k úspechu knihy, ktorá bola aj sfilmovaná a už viac ako sto rokov dojíma a rozosmieva dievčenské srdcia, čím si získala status večného bestselleru. (ZDROJ)



Celkové hodnotenie:
A máme tu ďalšie klasické dielo, konkrétne z ruky slávnej autorky L. M. Alcottovej :) Veľmi rada čítam klasické diela, aj keď mi to ide dosť pomaly. Malé ženy som si chcela prečítať už dosť dlho, ale v našej knižnici boli stále požičané. Po niekoľkých týždňoch/mesiacoch som sa však nakoniec dočkala. :)

Obálka: je pekná. Je to síce už staršia verzia, ale staroružovú milujem, takže ja nemám voči nej žiadne výhrady.

Autorkin štýl: vzhľadom k tomu, že som ešte od tejto autorky nič nečítala, išla som trochu do neznámych vôd. Očakávala som, že sa dielo bude niesť v podobnej nálade ako diela známej J. Austen, no nebolo tomu celkom tak. Alcott nám podobne ako Austen predstavila klasickú rodinu so svojimi starosťami aj radosťami, avšak, čo sa mi na nej veľmi páčilo bol fakt, že z každej jednej strany bolo cítiť veľkú lásku k písaniu. Doslova ste mohli nájsť nežné slová na každej strane. Dielo sa čítalo rýchlo, krásne napredovalo, dialógy boli občas vtipné, občas smutné, no stále ma vedeli očariť.

Mladé ženy, ktoré sú hlavnými postavami tejto knihy, sú vlastne 4 sestry: Margaret, Jo, Beth a Amy. Hneď na začiatku sme sa o každej z nich, čo-to dozvedeli a vhupli sme do ich života v období, keď ich opustil ich otec, ktorý musel odísť na vojnu. Zanechal im ale list, v ktorom každú z nich napomínal, aby počas jeho neprítomnosti zanietene pomáhali ich matke, pani Marchovej, slušne sa správali a snažili sa sa byť takými "malými ženami" , na ktoré môže byť po svojom návrate oprávnene pyšný. Každá z nich si ockove rady vzala k srdcu, no ako to už býva, nie každý deň sa vydarí. V nasledujúcom roku nahliadneme do všedných dní tejto rodiny a budeme pozorovať, ako sa každá jedna táto žena popasuje so svojimi starosťami aj radosťami.



Pousilujú sa byť slušnými a obetavými dcérami alebo sa ich snaha rozbije na márne kúsky?


Môj názor?

Malé ženy považujem za jedno skvelé literárne dielo, ktoré naozaj dokáže zaujať.
Od začiatku som knihu hltala. Asi to bude preto, lebo nám autorka hneď predstavila postavy, s ktorými sa budeme v knihe stretávať a úsmevne nám opísala ich význačné vlastnosti. Každú jednu z nich som si živo predstavila a zapáčili sa mi. Pýtate sa čím? No, každá z nich bola iná, zaujímavá  a všetky mali spoločné tie dobré vlastnosti : láskavosť, ochotu, dobrosrdečnosť aj keď sa objavili okamihy, kedy na ne trošku zabudli.

Každá z nich však mala , ako každý človek, aj horšie stránky, čo im pridalo na reálnosti.
Margaret bola dobrosrdečná postava, ktorá veľmi rada "viedla domácnosť" v čase matkinej neprítomnosti a správala sa ako typický starší súrodenec, ktorý žil v tomto období. ( nie že by som takého teenagera niekedy stretla :D ). Jej horšou stránkou bola ľahučká márnomyseľnosť, s ktorou sa neraz musela popasovať. Bolo pre ňu ťažké vidieť ako jej rovesníčky nosia módne kúsky, zatiaľ , čo ona musela doma pozháňať a pokombinovať , čo sa dalo. Ak aj urobila nejakú chybu, vždy ju oľutovala a snažila sa všetko napraviť, za čo si ma získala :)

Mojou najobľúbenejšou malou ženou je však divoká Jo. Bola to postava, ktorá v sebe ukrýva snáď najväčšiu zmes všakovakých vlastností: rada vystrájala dobrodružstvá, čím pripomínala skôr chlapca, veľmi rada čítala ( ♥) a medzi jej vášne patrilo aj písanie. Na druhej strane bola veľmi zbrklá a až prehnane úprimná, no opäť sa túto svoju vlastnosť snažila potlačiť. Obdivovala som jej vytrvalosť, odhodlanie a húževnatosť s ktorou sa púšťala do každého činu. Milovala život a užívala si ho plnými dúškami, čo mi mnohokrát vyčarilo úsmev na tvári.

Beth bola zase také malé prítulné dievčatko, ktoré si každý obľúbil za jej neskonalú láskavosť. Bez reptania spravila hocakú domácu prácu a o všetkých sa rada starala. Nemala problém zastať sa svojich sestier, ktoré vždy obdivovala a milovala.

No a najmladšia Amy oplývala krásnym výzorom a niekedy až prílišným sebavedomím. Mala rada uhladené spôsoby, čo ju občas robilo skôr panovačnou, no aj ona mala na pamäti otcove slová a preto sa snažila ako len mohla.

S nadšením a detskou radosťou som sledovala osudy týchto dievčat. Mala som možnosť s nimi stráviť jeden celý rok ich života, za ktorý zažili mnoho zaujímavých okamihov. Krásne momenty, ktorá nám autorka predostrela, vo mne vyvolali pokoj a radosť. Verila som každej jednej z nich. Držala som im palce aj vo chvíľach, kedy by som ich za ich správanie najradšej vyhrešila. Mojej najmilšej Jo som v hlave asi stokrát dohovárala. Autorka nezabudla ani na  skvelé dialógy, ktoré podala s takým historickým nádychom a nadnesenosťou, ktorá ma príjemne prekvapila a osviežila mi toto dielo.

Táto kniha neobsahovala napätie či akciu priniesla však so sebou niečo iné. Prinesie vám chvíľu pokoja, kedy zabudnete na to, v akom žijete storočí a spolu so 4 sestrami sa vrátite do starých čias. Každá z nás sa v týchto dievčatách môže nájsť a tie staršie si zase môžu pospomínať na svoju mladosť. Mladé ženy nie sú preplnené zaľúbenými debatami o mladých chlapcoch ale naopak, sú plné milých a úsmevných myšlienok mladých žien, ktoré v živote hľadajú svoje šťastie.

Dielo je označované ako bestseller a má milióny fanúšikov ( aj keď sú to prevažne ženy :D ). Dočítala som sa, že bolo už aj 5-krát sfilmované, čo je na jednu knihu celkom slušný výkon. Zatiaľ som ani jedno spracovanie nevidela ale som odhodlaná to napraviť. :)


"Len neupadnite do druhej krajnosti a nedrhnite ako otroci. Určite si pravidelné hodiny na prácu i na hry. Dbajte o to, aby vám každý deň priniesol úžitok aj radosť, a dokážte rozumným využitím každej minúty, že poznáte cenu času. Vaša mladosť zostane krásna, a aj keď staroba prinesie nejaké to sklamanie, váš život bude - napriek chudobe- radostným úspechom." ( str. 130)




Zdroje obrázkov: http://www.paseka.sk/_data/books_pix/1046/book_104611_thumb.jpg
                  http://telkac.zoznam.sk/cacheImg/obr/650px/male-zeny-male-zeny-2182.jpg

                 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/6b/c5/7a/6bc57a02e4e893ab52f483a50be79ced.jpg
                 http://cdn2.momjunction.com/wp-content/uploads/2014/11/Louisa-May-Alcott.jpg



3 komentáre:

  1. Tak práve si mi vo mne prebudila spomienky na detstvo, keď som sa s mamou dívala na Malé ženy v telke...vtedy bežali ako seriál a veľmi sa mi páčili :) A teraz mám chuť si ich opäť pozrieť a asi tak aj spravím. Aj som zabudla, že to bolo spracované na základe knihy, takže ďalšia knižka poputuje na zoznam kníh, ktoré určite chcem a táto klasika sa bude vynímať v mojej malej knižnici :)) Krásna recenzia...a určite si pozri film :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne za krásne slová :)) A plánujem si ho pozrieť niekedy v lete, keď budem mať viac času ;)

      Odstrániť
    2. čo je vlastne už na budúci týždeň :D :D

      Odstrániť