pondelok 29. júna 2015

Girl Online- Zoe Sugg

Názov: Girl Online

Autor: Zoe Sugg

Vydavateľstvo: Penguin books

Rok vydania: 2014

Počet strán: 346

I have this dream that, secretly, all teenage girls feel exactly like me. And maybe one day, when we realize that we all feel the same, we can all stop pretending we're something we're not... But until that day, I'm going to keep it real on this blog and keep it unreal in real life.

Penny has a secret.

Under the alias Girl Online, Penny blogs her hidden feelings about friendship, boys, high school drama, her crazy family, and the panic attacks that have begun to take over her life. When things go from bad to worse, her family whisks her away to New York, where she meets Noah, a gorgeous, guitar-strumming American. Suddenly Penny is falling in love - and capturing every moment of it on her blog.

But Noah has a secret, too, one that threatens to ruin Penny's cover - and her closest friendship - forever. (ZDROJ)


Celkové hodnotenie:
Zoe Sugg, úspešná blogerka/vlogerka, sa rozhodla vydať knihu, ktorú túžila napísať a následne vydať už dlhé roky. Zoe sledujem už nejaký ten piatok, presnejšie už asi skoro pol roka, preto bolo pre mňa celkom prirodzené siahnuť po tejto jej prvotine.
Bola som veľmi zvedavá nakoľko sa jej bude dariť ako spisovateľke. Vo videách pôsobí zlato, skoro až detsky nevinne, preto som očakávala, že jej kniha bude plná tejto "sladkosti", ktorá ku nej jednoducho patrí a mnohých práve kvôli tomuto odrádza.

Obálka: čítala som anglickú verziu a tú obálku milujem! Sedí tak k príbehu, ako k Zoe samotnej.

Autorkin štýl: Ako som už spomínala, Zoe pôsobí vo svojich videách dosť milo a prívetivo. Takto sa prezentuje aj v jej knihe, i keď v nej to už má aj určité pozadie a myšlienku. Celý príbeh je podaný veľmi jednoducho. Obsahuje asi veľa scén, ktoré sme už niekde čítali, ale Zoe sa nebojí čitateľom tieto scény opäť pripomenúť a priniesť s nimi mladého ducha plného optimizmu a pozitívnych túžob.
Kniha sa delí akoby na dve časti, ktoré sa navzájom striedajú. V prvej , spoznávame samotný príbeh hlavnej hrdinky , zatiaľ čo druhú časť tvoria blogové príspevky, ktoré publikuje naša hlavná hrdinka na svoj blog.


Penny je mladé dievča, ktoré sa rozhodlo založiť si blog. V dnešnej dobe to už nie je nič šokujúce, na internete ich nájdete už snáď milióny. Penny si tento blog založila na to, aby sa mohla anonymne vyjadriť a komunikovať s virtuálnym svetom o svojich trápeniach a úzkostiach. Môže sa zdať , že žije v usporiadanej rodine, má predsa oboch rodičov a staršieho brata, no nie je tomu celkom tak. Pred istým časom bola celá jej rodina priamym účastníkom automobilovej havárie, pri ktorej sa chvalabohu nikomu nič vážne nestalo. Teda, nikto nemal žiadne fyzické poranenie, Penny však od tejto doby trápia záchvaty paniky, ktoré nevie nijako ovplyvniť či zastaviť.
Má najlepšiu kamarátku, ktorá sa však v poslednej dobe správa veľmi čudne, preto je jej jedinou útechou blog a Pennym najlepší priateľ Elliot.
Keďže veľmi rada fotí, zúčastní sa jedného školského divadelného predstavenia , kde má za úlohu vyfotiť spoločnú fotku celej skupiny. Keď však stúpa po schodoch, spadne a je jej vidieť aj to, čo by nemalo. Táto udalosť naberie veľké rozmery, keď vyjde najavo, že ju niekto nielenže natočil ale aj zverejnil na internet. Penny sa cíti zahanbená a pod nesmiernym drobnohľadom verejnosti. Ako spása z nebies ponúknu jej rodičom prácu v New Yorku, ktorú príjmu a Penny tak môže ujsť celému tomuto rozruchu.

Čo má však pre ňu pripravený New York?


Môj názor?
Zoe Sugg má moja romantická duša veľmi rada. Ako som už spomínala na začiatku, Zoe sledujem už nejaký ten piatok. Jej videá ale samozrejme nie sú pre každého. Ja sa neradím medzi tie baby, ktoré sledujú módne trendy či beauty novinky, ale niekedy si rada pozriem čo je v tejto oblasti nové. Zoe má dva kanály, hlavný a ďalší, kde natáča denné vlogy. Ten druhý sledujem oveľa častejšie, lebo ma to istým spôsobom nabíja neuveriteľnou energiou. Naozaj mi stačí pozrieť si jej 15 minútové video o tom, čo robila vo všedný deň a hneď mám lepšiu náladu. Pýtate sa čím to je? Je zlatá svojím vlastným spôsobom, ktorý niektorí považujú za naivitu a detskú zaslepenosť, no iní to zase vnímajú ako špecifické užívanie si každej jednej minúty.


Od začiatku čítania som nemala žiadne prehnané očakávania. Vedela som, že kniha mi neprinesie ohromný čitateľský zážitok. Očakávala som krásnu jednoduchú teenagerskú knihu, ktorá mi spríjemní každodenné chvíle oddychu.

Penny som si od začiatku obľúbila, aj keď sa občas správala až príliš ..nerozumne. Nemôžem povedať , že bola príliš ustráchaná, pretože sa to jej "vyšilovanie" dosť podobalo mojich myšlienkam v stresových situáciách. Páčila sa mi, ako sa Zoe zamerala na premenu mladého ustráchaného dievčaťa s kopou mindrákov na silnú mladú ženu, ktorá si stojí za svojím.

Elliot bol fajn, ale prišiel mi trochu nedokončený. Dalo sa z neho vyťažiť viac, ale bolo fajn , že nebol príliš dokonalý najlepší priateľ.


Noah? Fúú..bol zlatý. Jasné, že mal všetky skvelé vlastnosti dokonalého princa na bielom koni, ale mne to vonkoncom nevadilo. Neprišiel mi nereálny, skôr taký tajomný anjel s tajomstvom. A samozrejme s citlivou dušou. Osobne mám radšej takých mužských hrdinov, ktorí sú tajomní a nedávajú najavo svoje city, a až neskôr sa ukáže ich citlivá stránka, no pri Noahovi mi to akosi nechýbalo. Bol fajn taký, aký bol.


Veľmi sa mi páčilo, že sa tuším viac ako polovica príbehu odohrávala v New Yorku. Mojím snom je raz navštíviť toto mesto a Zoe opísala jeho vianočnú atmosféru tak dobre, až som mala chuť tam byť s nimi ♥

Čo sa mi páčilo na knihe najviac? Tak okrem jednej vety, ktorá sa mi páčila až tak, že som kvôli nej napísala samostatný článok, klik tu, sa mi páčila atmosféra príbehu. Nebolo to nič svetoborné ani originálne ale malo to svoje vlastné čaro, ktoré vás nútilo otáčať stránky. Slová plynuli tak prirodzene až som mala pocit, že letím.
V mnohých veciach som sa videla na mieste hlavnej hrdinky. Či už to bola jej utiahnutosť alebo fotenie.
Verím, že mnoho mladých čitateliek sa dokonale dokázalo vcítiť do jej kože.
Niekedy to bolo až na neuverenie, koľko trápnych scén sa jej prihodilo, ale smiala som sa , takže to stálo za to.


Veľa sa popísalo o tom, kto vlastne knihu napísal, alebo, že to bol len marketingový ťah. Ja si myslím, že hlavná myšlienka išla určite od Zoe, lebo ju tam je v niektorých pasážach dosť cítiť. Je viac-menej isté, že
vydavateľstvá sa asi išli potrhať o to, v ktorom svoju knihu vydá, ale s tým sa nedá nič robiť. Poznajú ju milióny ľudí po celom svete. Je pre nich motiváciou a každodennou inšpiráciou. Nerobí nič špeciálne, len sa snaží užívať si každú jednu chvíľu života v tejto uponáhľanej dobe. Jej publikum sa rozrastá každú jednu minútu. Rozhodla sa vydať knihu? Bol to predsa jej sen, tak prečo by to nemohla aspoň skúsiť? Stále tú budú ľudia, ktorým sa kniha nebude páčiť. Ale na druhej strane tu vždy bude ďalšia veľká kopa ľudí, ktorí knihu budú zbožňovať a myslím si, že oni sú dôvodom, pre ktorý by mala Zoe pokračovať. Aj keď knihy nebudú sfilmované a nedostane Oscara, pokiaľ bude robiť ďalej to, čo ju baví, ja jej budem držať palce.

Som rada, že som mohla čítať niečo, čo vyšlo z jej rúk. Pri čítaní som sa cítila, ako keby rozprávala rovno ku mne, hlavne vďaka jej blogovým článkom, ktoré  boli napísané takým "motivačným " štýlom. Nepadla som z nej na zadok, ale to som ani nečakala. Asi bude znamenať niečo viac pre tých, ktorí ju pravidelne sledujú než pre tých , ktorí nevideli ešte ani jedno jej video. ♥ V knihe totižto spojila to najlepšie zo seba. Dokázala mi svojím príbehom spríjemniť deň a vďaka nej som tak trošku uverila, že sny sa môžu stať skutočnosťou ;)


Girl Online je kniha, ktorá sa číta ľahko a patrí medzi krásne oddychovky, pri ktorých nemusíte nejako extra premýšľať. Ak máte chuť ponoriť sa do sveta teenagerských trapasov, priateľstva, lásky a smiechu, skúste jej dať šancu :)


" This is one of the things I love the most about photos: the way they can help you capture and relive moments of happiness forever." (str. 24)





Zdroj obrázkov: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/0c/Zoe_Sugg_-_Girl_Online.jpg
                      http://newmediarockstars.com/wp-content/uploads/2014/06/zoella-e1403036459205.jpg
                      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/13/2b/5a/132b5a30d05cac2a2b7c717b36062ca8.jpg
                      http://data2.whicdn.com/images/150162855/large.jpg
                      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/07/cc/a0/07cca011448043e37dbc01a990384cfc.jpg
                      https://38.media.tumblr.com/8a7bba1613b428ffe79c151795650ff0/tumblr_inline_mp6yq2n75g1qz4rgp.gif
                      http://38.media.tumblr.com/e7147f8aab87e36960685047962ab0ce/tumblr_n7qis8VHvo1qdnb8fo1_r1_500.gif

2 komentáre:

  1. Už od jejího vydání ..... si toužím tuto knihu přečíst. Přijde mi to jako fajn oddychovka pro holky mého věku. Doufám, že si knihu brzy přečtu :)
    PS: Díky za pěkně napsanou recenzi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, súhlasím s tebou, je to naozaj dobre napísaná oddychovka :))
      To naozaj nemáš za čo :) Ja ďakujem za komentár :))

      Odstrániť