pondelok 11. mája 2015

V znamení ametystu- Kronika strateného impéria #1

Názov: V znamení ametystu- Kronika strateného impéria #1

Autor: Lyn Von Nightlight / Mária Danihelová

Vydavateľstvo: -

Rok vydania:-

Počet strán: 296


 
V Ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom sedemnásťročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri.
Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev - sčasti to pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku.

Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je Prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu.
Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť.
Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby. (ZDROJ:goodreads.com)




Celkové hodnotenie:

Slovenská autorka. Fantasy príbeh. Aby ste ma chápali, ja som doteraz veľa kníh od slovenských autorov nečítala, ale predstava , že dievča, blízke môjmu veku, ktoré je dokonca zo Slovenska a dokázala napísať fantasy príbeh, ma teda riadne nadchla. Videla som kopu pozitívnych recenzií ( asi som ani nenašla žiadnu zlú ;) ), tak som si povedala, že za pokus nič nedám a rozhodla som sa autorku poprosiť o zaslanie knihy v pdf formáte.

Obálka: neviem či som to už niekde spomínala, ale milujem vesmír. Preto je asi logické, že táto obálka sa mi mega páči.

Autorkin štýl je skvelý. Píše zaujímavo, detailne a hlavne sa to dobre číta. Dala si záležať na peknom opise Ametystového sveta, čo je super, lebo si tak čitateľ môže takýto fantasy svet dobre predstaviť. Na druhej strane môže prehnaný opis človeka nudiť, v tomto prípade sa to však nestalo. Je tam veľa priestoru pre postavy, ktoré sa pekne vyvíjajú a nechýbajú ani vtipné dialógy či akčné scény.

Meggie, naša hlavná hrdinka, je mladé dievča s červenými vlasmi, ktoré nemá rodičov či súrodencov. Veľa času však trávi so svojím bratrancom  Carsonom, ktorý je pre ňu ako brat. Tento mladý dvanásťročný chalan je pohltený vesmírom a mimozemštanmi a má veľkú obľubu v rozprávaní nových teórií, ktoré sa týkajú týchto tém. Je dokonca presvedčený o tom, že jeho sesternica je divná a že sú na svete miesta, kde sa vyskytujú zvláštne fialové vlny.
Meggie rada behá a je vlastne celkovo dobrá v športe.V jeden deň ide spolu so svojimi spoluhráčkami na turnaj, keď sa tu zrazu strhne neobvyklá búrka. Všetci sú nútení vystúpiť z autobusu a pred Meggie sa zrazu zjavia dve postavy: jedna žena, ktoré Meggie nepríde vôbec sympatická a druhá staršia, ktorá vyzerá tiež čudne, no povedala, že sľúbila jej mame, že ju ochráni. Meggie sa vďaka tejto starene ocitne v inom svete,  vynorí sa rovno v Ametystovom lese.
Keď bola menšia, našla zošit, v ktorom si jej mama písala zápisky o Lesnom spoločenstve, Ametystovom lampáši a o viacerých podivných veciach. Uvažovala, že by to bol dobrý námet na knihu.
Tentokrát sa však Meggie ocitne presne v tom istom svete, o ktorom si myslela, že je len výplodom fantázie jej mamy.
Ako sa dostane naspäť?


Môj názor?

V znamení ametystu (VZA) je prvá kniha, ktorú som čítala v pdf formáte. To máte tak: nemám čítačku kníh a zatiaľ si ju ani neplánujem kúpiť, takže môžem čítať len na pc alebo na mobile. Na pc ma to veľmi nebaví, lebo vtedy radšej pozerám seriály či videá, takže ostáva už len ten mobil. Tam som mala taký blbý zobrazovač pdf, ktorý nebol práve najlepší , preto som si stiahla PDF reader a tým to všetko začalo ;)

Poznáte ten pocit, keď už po prvej strane viete, že sa vám kniha bude páčiť ? ( u Marťana to bolo samozrejme už po prvej vete :D ) Tak ja áno. Nie je veľa kníh, ktoré by ma uchvátili hneď od prvej strany , ale táto ma min. zaujala .

Už od tej prvej strany som mala pocit, že som s autorkou istým spôsobom spojená. Meggie mala špecifickú povahu, ktorá sa mi veľmi páčila. Bola odvážna, trochu drzá, vedela si presadiť svoje, mala rada akčné situácie a myslím, že nebolo veľa vecí , ktoré by ju vystrašili. Jej humor ma bavil a práve vďaka nemu som začala mať pocit, akoby sa predo mnou otvárala sama autorka.

Už asi v každej recenzii som napísala, že je podľa mňa veľmi ťažké vytvoriť fantasy svet, ktorému čitateľ uverí, ktorý si bude vedieť dobre predstaviť a ktorý si obľúbi. Majka si dala na opise záležať. Ametystový svet je svet, ktorý je výnimočný: má veľa magických prvkov, no nepôsobí nereálne. Má tú správnu dávku kúzelnosti a reálnosti, ktorou vás dokáže očariť.  

Postavy som si obľúbila. Možno až priveľmi... Meggie bola prijemne svojská, asi takto by som ju opísala :D Vedela ma prekvapiť, pobaviť a so záujmom som sledovala jej myšlienkové pochody. Wen bol zase pre mňa ten typ chalana, ktorý je ako taká úbohá laň, o ktorú by som sa najradšej starala celý život. Najprv sa mi zdalo, že požiadala Wena o pomoc zo sebeckých dôvodov, len aby sa dostala naspäť domov. Po chvíli si ho však obľúbila a táto myšlienka ma už prestala trápiť. Potom som si zase istý čas myslela, že na domov nemyslí až tak, ako by mala, no presne v tej chvíli si naň opäť spomenula.

Myslím, že mám problém s príbehmi , kde je viac postáv, ktoré ho ovplyvňujú, takže tuto som tiež občas bola stratená, ale to je len moja vina, keďže ma nebaví sa učiť / vnímať mená hlavných postáv ( a potom sa čudujem, že mám z toho trošku  chaos!). Bola tam istá scéna , ktorá ma mierne rozladila, ale rozhodla som sa pokračovať a som rada, pretože som svoje rozladenie nakoniec prekonala ;)

Koniec bol plný napätia a akčných scén, čo ma veľmi potešilo. Úplný záver ma teda dostal, avšak po prečítaní anotácie k druhej časti, som sa upokojila :D Autorka nás trošku vystrašila, ale mala to dobre vymyslené ;)

VZA ma prekvapil v mnohých smeroch. Už tu bolo toľko fantasy kníh  a ľudia stále dokážu prísť s niečím novým, čo je pre mňa absolútne neuveriteľné. Ametystový les a všetky bytosti v ňom možno nie sú Rokfort, ale rozhodne patria do sveta, ktorý dokáže upútať. Kto by predsa nechcel vyliečiť chorobu/poranenie blízkej osoby?

Čo by som mu vytkla? Neviem, nenašla som hluché miesta a až na pár gramatických chýb + zrýchlený začiatok, to bol naozaj super príbeh, takže za mňa veľká spokojnosť ;)

Čo viac ešte k dielu dodať? Keď si uvedomím, že túto knihu napísalo dievča zo Slovenska, normálne začínam byť rada, že tu žijem. Na druhej strane naozaj nechápem, prečo vydavateľstvá toto dielo ešte nevydali... ak tu náhodou niekto z nejakého vydavateľstva zablúdi, odkazujem mu, že vydať túto knihu sa mu rozhodne oplatí. A odkaz pre ostatných: ak máte radi fantasy príbeh s dávkou akcie a svetom, ktorý je naozaj výnimočný, určite si VZA prečítajte. :)

"-Čo to je?!- spanikárila som.
-Pegasy, - povedal Wen.
Mali lesklú hnedú srsť, nablýskané podkovy, o niečo kratšie pysky ako normálny kôň, veľké čierne oči. Tie dva hrby na chrbte sa roztiahli do dlhých blanitých, krehko vyzerajúcich krídel. -V-vy chcete s týmto letieť?-
-Využívame ich na väčšie vzdialenosti.-
-Paráda.-
-Vy nie?-
-Ale iste. V našom svete sú úplne bežné. Povráva sa dokonca, že keď im strčíš do zadku petardu, vezmú ťa aj na mesiac.-
Mykol plecami, pretože nepochopil môj sarkazmus a zrejme ani slovo -petarda-." (str.131)

 

"Domov je tam, kde máš predurčené niečo zmeniť."(str. 148)

 

"Zrazu sa mi zdala veta -sme tvorcami svojho vlastného osudu- nepremyslená a príliš unáhlená. Ak sú naše mysle ovplyvnené iným svetom v takej miere, že je ťažké povedať, či sme sa rozhodli sami, alebo niekto iný rozhodol za nás, nevidím zmysel v snažení sa prežiť. Jednoducho počkám, kým zomriem." (str. 150)

 

"Nič nie je skutočnejšie ako prítomnosť.
Nič nie je nebezpečnejšie ako strach.
Sme súčasťou obrovského celku a neustále trpíme, aby sme sa naučili žiť." (str.181)


Autorku môžete nájsť na jej blogu tu ;)
Pre viac obrázkov k jednotke, klik na autorkin pinterest tu :)


Zdroje obrázkov: http://36.media.tumblr.com/tumblr_md78gumpf91qfayzro1_500.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e5/83/b2/e583b216036c4d1346b8247aba9c86db.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e8/c4/b4/e8c4b45cc28e14aac2bdd53656782c0f.jpg  

16 komentárov:

  1. Ďakujem za milé slová, dobrá víla :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je zač , pani autorka :D Bolo mi cťou byť vašou obeťou , ktorá sa tak tešila na prečítanie tohto skvostu, až pri písaní recenzie vymyslela nový ametystový objekt :D :(

      Odstrániť
    2. Vidíš? Mala by som pridať do mojej novej slovenskej verzie ešte ten tvoj ametystový objekt. Bude ho chcieť pre seba získať Čierna grófka a ukradne ho jej drahá spoločníčka z trezoru hlboko v Martinskom lese. :D

      Za chvíľu už nebudeš len autorka anotácií, ale aj spoluautorka príbehu :D

      Odstrániť
    3. :D :D A potom už budem môcť napísať vlastnú motivačnú knihu s názvom " Ako sa autorka anotácií stala spoluautorkou príbehu" :D :D čo zo mňa už bude robiť autorku vlastného diela :D Myslím, že som práve prišla na to, ako sa stať spisovateľkou :D :D

      Odstrániť
    4. Mala by si mi prezradiť tajomstvo úspechu, lebo mne to zatiaľ bohvieako s tým spisovateľstvom nevychádza. To vieš... ja som si už pred pár rokmi naplánovala, že o takomto čase budem mať dom na Bahamách a na konte milióny za množstvo predaných výtlačkov. :D Ale niekde sa musela stať chyba, lebo furt sedím pri tom istom okne, pozerám ním na tie isté stromy a k Bahamám som naposledy pričuchla akurát tak vtedy, keď som šla pozrieť krstnú do Írska.
      Možno zmením profesiu a otvorím si palacinkáreň :D :D

      Odstrániť
    5. Dúfam, že tú palacinkáreň otvoríš v Martine :D :D
      Ty si si dala dobré plány, počúvaj :D Ja si skromne myslím, že to Írsko bol len začiatok. Taká malá predzvesť toho, čo ešte len príde. Nemohla si mať hneď dom na Bahamách, to by si už nepotrebovala dokončiť zvyšné časti! Bola by si zabezpečená na celý život, takže pekne postupne :D My, tvoji verní fanúšikovia a dobré víly, tie časti naozaj potrebujeme :))

      Odstrániť
    6. Tam by mi všetky požrala Čierna grófka, radšej ju otvorím tu u nás. :D
      Tak aj to je pravda, ale trvá mi to dlho tak či tak, a tam by sa mi možno na pláži pri mori oveľa lepšie písalo.
      Raz by som si tú teóriu mala otestovať.
      Potom sa ku mne môžeš pridať a podarí sa ti napísať v rekordnom čase najväčší počet anotácií. :D

      Odstrániť
    7. Tu u nás, myslíš v BA? :D Lebo to je pre mňa dosť ďaleko :D :D
      Tak určite by si si to mala vyskúšať... potom by si mohla zakomponovať do príbehu aj tú takú pravú exotickú atmosféru, čo by bolo veeeľmi zaujímavé :D :D
      :D To by som vyhrala všetky súťaže v písaní anotácií, jedla by som tvoje palacinky a vyvaľovala by som sa na pláži....asi porozmýšľam nad touto ponukou :D

      Odstrániť
    8. Nie, asi o sto kilometrov ďalej, ale tak všimla som si na FB, kde bývaš, tie moje palacinky by ťa asi vyšli veľmi draho :D Alebo možno ani nie draho, ale nejakú chvíľu by si určite cestovala. :D

      Odstrániť
    9. :D No, cesta by mi trvala asi tak 8 hodín cca, čo nie je málo :D :D Možno by sa zišla aspoň nejaká zľava, prípadne by som ich mala grátis... :D

      Odstrániť
    10. No ak by si sa už dotrepala, to by som ti dala asi ešte aj jednu navyše :D

      Odstrániť
    11. Oukej, beriem ťa za slovo :D Určite prídem ;) :D

      Odstrániť
  2. Ve znamení ametystu mám taky v plánu si přečíst, a to co nejdříve :) Jsem na příběh opravdu zvědavá a snad taky budu moct knížku pořádně pochválit :) Vypadá to na opravdu dobré čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju min. skús prečítať :) Verím, že ťa zaujme :)

      Odstrániť
  3. Tejto knihe sa vyhýbam ako čert krížu.. lebo viem, že ešte séria nie je dokončená a ja by som určite nutne chcela čítať pokračovanie hneď po dočítaní jednotky :) Takže keď toto dielo bude vonku (a ja verím, že sa to raz Majke podarí), tak si kúpim všetky časti a vyrazím na autogramiádu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ten pocit naozaj dobre poznám :D Pokračovanie nutne potrebujem, no ja si pekne trpezlivo počkám ;) Taktiež verím, že VZA uzrie svetlo kníhkupectiev :))) Autogramiáda by potom nebol zlý nápad :D Asi sa k tebe pridám ;)

      Odstrániť