sobota 30. mája 2015

And maybe one day, when we all realize that we all feel the same, we can all stop pretending to be something we´re not.


Námet na tento vykecávací článok som dostala, keď som si prečítala "predkapitolu" z knihy Girl Online. Veta znela: And maybe one day, when we all realize that we all feel the same, we can all stop pretending to be something we´re not.



Poznáte tých ľudí, ktorí tvrdia , že tie babské reči sú blbé a že existuje hlavná postava z knihy, ktorá rozpráva také veci, z ktorých sa vám chce vracať? No, som si istá, že pár ich existuje. Keď vidím ich negatívne postoje, ktoré zaujali voči danej téme, núti ma to premýšľať, prečo je to tak. Napádajú ma myšlienky ako: Prečo to ja vidím inak? Prečo sa mne zdá postoj, ktorá niekto označil za blbý len ľudský? Prečo sa mu tak veľmi nepáčia myšlienky hlavnej postavy, keď mne sa zdajú ako myšlienky, ktoré postretnú nejednu z nás?
Všetky tieto myšlienkové pochody ma privádzajú k tomu, akí sme všetci rozdielni. Ako veľmi sa líši moja myseľ od myslí ostatných. Občas si pripadám ako Bella: ako keby všetci fungovali na frekvencii FM a ja chytám len AM.

Čo ma však zaráža ešte viac je to, ako prijímam ostrú kritiku, ktorá sa valí na autorov. Vžívam sa do ich role a premýšľam, akoby som sa na ich mieste cítila ja, čo nie je práve dobrá vlastnosť pre človeka, ktorý by mal napísať recenziu s objektívnou kritikou. Ak sa mi niečo nepáči, poviem to, ale niekedy úplne inak ako väčšina ľudí. Väčšinou stretávam sebavedomých ľudí, ktorí sa neboja vyjadriť svoje názory do celého sveta. Sme predsa demokratický štát, kde si každý môže hovoriť , čo len chce. Tu však nastáva problém. Kde končí vlastný názor a kde začína hrubosť, prípadne osočovanie iných?

Fascinuje ma myslenie ostatných. Páči sa mi , že nie sme všetci rovnakí a každý má vlastnú osobnosť. Rada spoznávam nových ľudí a snažím sa prísť na to, aké myslenie majú oni. Je to vlastne aj istý spôsob ako povedať aj niečo o sebe.

Existujú názory , s ktorými nesúhlasím. Kvôli ľudskej rozličnosti nie je možné, aby ste si sadli s každým jedným človekom, ktorého stretnete. Ak narazím na človeka, s ktorým vo veľa veciach nesúhlasím, asi sa veľmi nepohodneme. Ak mám príležitosť, vyjadrím svoj názor, ale takým spôsobom , aby som nenarušila ten jeho. Pretože, jedna vec je nesúhlasiť a druhá je presviedčať toho druhého o vlastnej pravde.
Samozrejme, že sú situácie, kedy sa takto ukážkovo nesprávam, ale o to predsa ide. Nikto z nás sa nenarodil dokonalý a učíme sa na vlastných chybách. Ak však tvrdíme, že nás niečo rozčuľuje, zamysleli sme sa už nad tým, koľkokrát sme už spravili presne tú istú vec?

Myslím, že sa pomaly vytráca niečo, čo nám môže v budúcnosti chýbať a tým niečím je rešpekt. Náš triedny nám na občianke povedal, že Vodca je niekto, koho každý rešpektuje. Je to vraj niekto , koho rešpektujeme aj napriek tomu, že nemusíme súhlasiť so všetkým, čo povie. Napadlo ma, prečo by sme nemohli rešpektovať všetkých, nielen vodcu. Veď každý má právo na názor a na to , aby jeho názor rešpektovali, no nie?

Keď vidím tie masy ľudí,ktoré sa ma snažia presvedčiť o niečom, o čom si zase oni myslia, že je pravda, cítim sa nahnevaná a smutná. Poviem vám príklad zo života: Chcela som si založiť účet v banke X. Chcela som naň dať peniaze, ktoré som mala v banke Y. Vybrala som sa teda do banky Y, kde pracovala istá žena, ktorá sa ma neúnavne snažila presvedčiť o tom, že by bolo pre mňa veľmi dobré, keby som si u nich založila Študentský účet. Ja som sa jej snažila vysvetliť, že som si práve vybavila osobný účet v banke X a teda už jeden účet mám. Tejto žene sa to však vôbec nevidelo ako nejaký problém. Vravela: "Veď budete mať dva!". Týmto ma už naozaj rozladila a pomyslela som si, že asi ťažko budem mať z čoho prispievať na dva účty naraz, čo som jej aj povedala. Samozrejme, mala pohotovú odpoveď : " To nie je žiaden problém! Na našom účte stačí mať za rok nejaké 3 eurá!" No... vážne neviem, na čo by mi bol účet , kde by som mala 3 eurá.

Zase sa vrátim ku knihám. Poznám ľudí, ktorým sa nepáčia knihy napr. T.K. Vasilkovej. Dobre,nie je to autorka, ktorú by som bežne vyhľadávala , ale prečítala som už veľa jej kníh, keďže ju má mama veľmi rada. Skoro stále majú jej knihy podobný námet, čo mnohým vadí. Na druhej strane to je stále autorka, ktorá patrí medzi najpredávanejšie na Slovensku. Asi to závisí aj od vekovej skupiny, to nepopieram. Páči sa mi však , že sa drží toho, čo ju baví. Stále tu budú ľudia, ktorým sa jej tvorba nebude páčiť, lebo každému ulahodiť nemôže ;)

Vidím tu zástupy obdivovateliek J. Bieber-a, ktoré sa idú potrhať, aby zistili jeho nanojnovšiu story. Na druhej strane však stojí skoro rovnaké množstvo "hejterov", ktorí ho očierňujú na každom jednom kroku. Vedú neustále hádky o tom, aký je to "gayko", aký má hrozný účes a pod. Doslova pozorujem ako meno Bieber  dostalo až hanlivý či skôr trápny význam.
Fajn, nepočúvam ho, ale aby som na neho kydala , kde sa len dá, pritom som ho v živote nevidela sa mi nezdá správne.

Čo som sa týmto článkom snažila ukázať? Vlastne ani sama neviem. Asi som len chcela poukázať na rozličnosť, ktorá v dnešnom svete prináša veľa nedorozumení a nepriateľstva. A taktiež na to, že ak urážame iných, mali by sme sa zamyslieť aj sami nad sebou, pretože všetci sme ľudia a všetci robíme chyby. Alebo som sa len jednoducho chcela vypísať. Ak ste došli v čítaní až tu a neunudili ste sa na smrť, máte moju úctu ;)

Rada si prečítam vaše názory :))

Vaša Andy♥
Zdroje obrázkov:http://cdn0.dailydot.com/cache/11/c1/11c15076dddc50931a26aeb954e84f2d.jpg
                 http://quotepixel.com/images/quotes/inspirational/inspirational-quotes_14780-2.png

             http://quotespaper.com/wp-content/uploads/2013/11/life-quotes-174.jpg

2 komentáre:

  1. Tak klobúk dole za tento článok, pretože si sa nad touto témou skvelo zamyslela.
    Dnešná doba je čudná - každý chce byť generál a nikto vojakom. A tak je to aj s tými názormi, niekto vysloví svoj názor, druhý tiež, tým pádom vyvráti názor prvého, vznikne spor a to len kvôli tomu, že v tomto prípade každý bojuje len za svoj názor. Preto je dôležité, aby sme sa konečne naučili, ako spomínaš, rešpektovať. Podľa mňa je veľké umenie rešpektovať názor druhých,nepresadzovať len sám seba, a uznať aj druhú stranu (samozrejme, nie vždy ak to popiera naše zásady ale chcem povedať to, že je dôležité si priznať chybu). Každý má právo sa vyjadriť a my tiež, len nesmie chýbať dôležitý rešpekt. A čo sa týka Biebera, použila si naozaj zaujímavý príklad, ktorý vystihuje túto tému. Ja ho nepočúvam a nikdy som nebola jeho priaznivcom. Priznávam, že aj ja som sa z neho smiala, ale teraz vidím, aké to bolo prízemné. Nepoznám ho, nič o ňom neviem a aj tak som sa správala ako ostatný jeho neprajníci, takže som kráčala s davom. Našťastie som sa aspoň trochu zmenila a začala ľudí vnímať inak. Mne napríklad veľa povedala kniha Rovnako iný ako ja... a presne na to netreba zabúdať, že všetci sme rovnako iný a hlavne nesmieme zabudnúť byť sami sebou. Rešpekt, súcit, vnímanie citov druhých a zachovanie si vlastnej tváre je to, čo ľudia potrebujú...
    Ešte raz super článok a som veľmi rada, že som si ho prečítala...:)
    A aby som nezabudla, tak som ťa nominovala do projektu Knižná kombinatorika (http://piesen-fantazie.blogspot.sk/2015/05/knizna-kombinatorika.html), ale to iba ak by si mala chuť a čas sa zapojiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :))
      Presne tak. Vytvorili sme demokratický svet, v ktorom má každý právo na názor, no niektorí to berú až príliš vážne a idú si za svojím hlava-nehlava.
      Ja som Biebera zvykla počúvať, pretože som počúvala asi všetky pesničky, ktoré sa hrali v rádiu. A tie jeho sa mi proste celkom páčili. Nepadla som z nich na zadok, ale nechápala som, prečo ho toľko ľudí neznáša.
      Niečo podobné je teraz zase s Miley C. Mala som ju rada, ako však pozorujem jej zmenu, s viacerými jej činnosťami nesúhlasím alebo sa mi nepáčia. Ale zase neviem, aká je, takže ju otvorene nemôžem kritizovať ;)
      O tej knihe som nepočula, ale je to super, že kniha dokáže tak veľa :)) Ak bude možnosť poobzerám sa po nej :)
      Wau...ďakujem ti veľmi pekne za nomináciu. :)))) Momentálne mám toho v škole ešte dosť, ale cez víkend alebo cez menej rušné dni sa do toho pustím, lebo to vyzerá veľmi dobre ;) Ešte raz ďakujem ♥

      Odstrániť