utorok 7. apríla 2015

Tisíc žiarivých sĺnk

Názov: Tisíc žiarivých sĺnk

Autor: Khaled Hosseini

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2009

Počet strán: 328

Chatrč na úpätí hôr nad Herátom a šesťsto kilometrov vzdialené hlavné mesto Kábul. Rámec príbehu dvoch žien, odlišných tak generačne, ako aj sociálne, ktorých životy zmetie dovedna osud surovým šľahom vojny. Zápas ťažko skúšanej krajiny… Vojny, ktoré prinútili milióny ľudí utiecť do cudziny, násilie, strach a nespravodlivé postavenie žien, ale aj viera, nádej a trvalé hodnoty sa intímne, hlboko všeľudsky konkretizujú v zápase o prežitie, ochranu rodiny a osobné šťastie hrdinov príbehu, ktorý nakoniec vyústi do poznania dôležitosti odpustenia a služby tým, čo sú v núdzi. Khaled Hosseini, autor svetového bestselleru Majster šarkanov, prichádza so svojím druhým románom, ktorý je nezabudnuteľnou kronikou histórie Afganistanu za ostatných tridsať rokov a zároveň dojímavým príbehom o rodine, priateľstve a sile lásky a obety.(ZDROJ)



Celkové hodnotenie: 

Kto je mojím čitateľom už dlhšie vie, že jednou z mojich najobľúbenejších kníh je kniha "A hory odpovedali ozvenou". Bolo teda pre mňa samozrejmé a prirodzené, že som siahla aj po autorovej ďalšej knihe, ktorá je už trošku staršia, no nemala som od nej menšie očakávania.

Obálka je v porovnaní s AHOO (A hory odpovedali ozvenou) jednoduchšia a temnejšia, no na druhej strane vystihuje podstatu knihy.

Autorov štýl je... Úžasný? Skvelý? Epický? Existuje veľa prívlastkov, ktoré by dokázali popísať štýl tohto autora a ak by sme aj vyčerpali všetky, ešte by sme ani zďaleka nevystihli jeho talent. Khaled Hosseini je muž, ktorý vyrastal v Kábule a preto je aj veľkým znalcom celej jeho histórie. Do svojich kníh vkladá veľkú časť seba a je to z knihy naozaj cítiť. Jeho štýl je veľmi výrazný a zapamätateľný. Využíva veľa opisu, no čitateľa ním neunudí na smrť. Práve naopak, vtiahne ho do deja a stane sa jeho súčasťou.

Khaled Hosseini nám v tejto knihe predostrie príbeh 2 afgánskych žien, ktorých osudy sa spojili vďaka zásahu vojny.

V prvej časti knihy spoznávame osud krehkého dievčatka Mariam. Je to "bastard", pretože sa narodila matke, ktorá bola slúžkou v dome Mariaminho otca. Keďže si otec nechce poškvrniť meno, venuje im malú chatrč, v ktorej sú nútené žiť a sám ich raz do týždňa navštevuje. Mariam otca zbožňuje a vždy sa teší na ich spoločné chvíle. Na druhe strane musí však počúvať nenávistné reči svojej matky, ktoré jej len spôsobujú bolesť. Neverí matke ani slovo. Je to predsa jej otec, ktorý jej vždy so sebou prinesie nejakú drobnosť, ktorý ju objíme a smeje sa s ňou. Mariam sa rozhodne vzoprieť svojej matke a chce žiť so svojím otcom. Celé to však dopadne úplne inak a Mariamin osud sa s ňou veľmi zahrá.

2. rozprávačkou knihy je opäť malé dievčatko,Laila, ktoré tentokrát žije priamo v Kábule so svojimi rodičmi a najlepším priateľom Tárikom. Jej mama je na tom psychicky veľmi zle, lebo dvaja jej synovia sa rozhodli zapojiť sa do vojny a ona len čaká na ich príchod. Laila celé svoje detstvo trávi s Tárikom, zdieľa s ním bolesť, smiech či trápenie. Tárik to v živote tiež nemá jednoduché, nemá totižto jednu nohu. Obaja musia žiť vo vojnovom Kábule a ich osudy sa, kvôli istej udalosti, musia na istý čas rozdeliť.

Ďalším zásahom osudu sa tieto dve, už skoro dospelé ženy, stretnú a čelia spoločným nepriateľom: vojne, biede a tyranii.



Môj názor?
Je veľmi ťažké podať objektívny názor, keď ste emočne vyšťavený, no aspoň sa o to pokúsim. Som milovníčkou takejto literatúry, o tom niet pochýb. Knihy, ktoré pochádzajú z ázijského prostredia jednoducho milujem. Neviem, či to bude tým prostredím alebo dobrými schopnosťami autorov, ktorých knihy som doposiaľ prečítala, ale každá kniha mi predostrie nový, jedinečný a nezabudnuteľný príbeh.

Ako som už spomínala na začiatku, po veľkom úspechu  AHOO, som od Tisíc žiarivých sĺnk čakala veľa.
Khaled Hosseini je meno, ktoré momentálne nie je až tak známe, čo je veľká škoda, pretože bol vyhlásený za najlepšieho svetového autora , tuším za rok 2008 a túto cenu zožal za svoju prvotinu "Majster šarkanov" ( ktorú si musím určite prečítať!!!).

Tisíc žiarivých sĺnk je v porovnaní s AHOO ľahšie čitateľná, čo sa týka dejových línií. Máme tu len 2 pohľady, ktoré sa striedajú, preto som sa do knihy celkom ľahko začítala.

Tí, čo ma sledujú na goodreads, ste si mohli všimnúť, že už po nejakých 70 stranách cca, som vedela, že toto bude silný príbeh. Pýtate sa prečo? Lebo vo mne autor vyvolal emóciu. Dokázal to naozaj už po 70 stranách.

Mariam som fandila. To, v akých podmienkach vyrastala, koľko sklamaní prežila, ako sa s ňou osud nepekne zahral...to všetko vytváralo úžasne silnú osobu, ktorá tvorila pevné jadro knihy. Častokrát musela čušať a podvoliť sa svojmu osudu, mnohokrát musela trpieť, len aby sa jej neušlo ešte niečo horšie.

Laila bola zase od začiatku mladá dáma, z ktorej som cítila istú dávku nežnosti a hravosti zároveň. Áno, vyrastala v oveľa lepších podmienkach ako Mariam, o tom niet pochýb, no rozhodne nemôžme o nej povedať, že by mala skvelé detstvo. Jej priateľstvo s Tárikom bolo silné a strašne pekné. Khaled mu doprial čas, aby sa vyvinulo na niečo naozaj silné a trváce. Starosti s matkou sa zdali pri Tárikovi oveľa menšie a Laila mala aspoň v tých chvíľach úsmev na tvári.

Kniha sa čítala veľmi príjemne aj keď je potrebné zdôrazniť, že autor v celom príbehu spomínal vojnu. Boli tam mená, organizácie, konkrétne situácie či bitky, ktoré sa tejto vojny zúčastňovali, no netvorili podstatu knihy, len ju dotvárali.

V jednom úseku bol spomínaný list vecí, ktoré mali ženy a muži zakázané robiť. V tom pre ženy, mali ženy zakázané viac-menej základné úkony ako napr. : "žena nesmie nosiť pekné šaty", "žena nesmie hovoriť , ak ju muž nevyzve" "žena sa nesmie na verejnosti smiať. Ak to nedodrží, bude zbičovaná". Ako, naozaj? Čím viac sa dozvedám o tejto mentalite, tým viac si vážim to, čo mám. 

Táto kniha rieši strašne veľa tém: postavenie žien, vojnu, strach, priateľstvo, lásku, obetu a veľa iných. Myslím si, že je veľmi ťažké vytvoriť príbeh, ktorý by obsahoval tak veľa tém, a zároveň by sa venoval každej v dostatočnej miere ( ak nemá kniha 800 strán samozrejme ;) ). Khaled Hosseini však patrí medzi tých autorov, ktorým sa podarilo vytvoriť jedinečný príbeh, ktorý vás donúti zamyslieť sa. Je možné , že vám spôsobí depku, to nevylučujem. Ale to je presne to, čo ja na knihách milujem. Ak vo mne kniha zanechá silnú emóciu, viem, že stála za to.


Tisíc žiarivých sĺnk je príbehom, ktorý zaujal milióny čitateľov. Rieši ťažké témy, to nepopieram , no rieši ich  na pozadí, vďaka čomu sa vám dostanú pod kožu nenásilným spôsobom. Vďaka osudom 2 žien spoznávame vojnu, takú, aká naozaj je. Nie je to len strohé vymenúvanie faktov či udalostí. Na základe životov Mariam a Laily pozorujeme nielen hrôzu ale aj pomoc či obetu, ktorá k vojne neodmysliteľne patrí, pretože každá strana má dve mince.

Prečo by ste si knihu mali prečítať? Ach, to je dosť ťažká otázka. Viem, že väčšinu odradí práve ten "ázijský a vojenský podtón". Áno, viem, že je to tak, s tým však už nič nenarobím. No verím, pevne verím, že Tisíc žiarivých sĺnk hŕstku ľudí zaujme a rozhodnú sa knihu prečítať. Dokonca to možno ani neoľutujú a pridajú sa do môjho fanklubu. Ak tu niekto taký je/bude, kľudne sa mi ozvite, budem len rada :)

"Nemožno spočítať mesiace, čo sa jagajú na jeho strechách,
Ani tisícky žiarivých sĺnk, ukrytých za jeho múrmi." (str. 149)



Zdroje obrázkov: http://data.bux.sk/book/020/087/0200875/large-tisic_ziarivych_slnk.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/8a/13/80/8a1380cb98c20c86527015443e472f36.jpg
                       http://boardofwisdom.com/cachetogo/images/quotes/336929.png

                       http://prafulla.net/wp-content/sharenreadfiles/2012/08/298049/s_a01_0MG75412-800x532.jpg
                      http://khaledhosseini.com/wp-content/uploads/2013/01/hosseini.jpg
                     
                    

2 komentáre:

  1. Krásna recenzia! Tak mňa si na túto knihu nalákala. Viem, že som sa raz na ňu dívala a aj na Majstra šarkanov a AHOO :D , ale neviem prečo som na ne zabudla a už sa k nim nevrátila.
    Mňa práve že táto téma láka a ak v tebe kniha zanechala emóciu, niečo ti dala, tak to je skutočne dobrá kniha. Páči sa mi, že sa autor rozhodol písať o ženách v týchto krajoch a ukázal, aké to majú ťažké. Myslím, že by sme mali takéto knihy čítať povinne, aby sme si vážili to, čo máme.
    Tak po tejto knihe určite siahnem...a možno aj po tých dvoch už spomínaných, ak ma autor zaujme....ale myslím, že áno :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani nevieš, aká som rada, že som ťa na ňu navnadila :))) ♥
      Pevne verím, že ťa zaujme a súhlasím, takéto knihy sú hodnotné a ľudia by si ich mali prečítať :)

      Odstrániť