utorok 24. februára 2015

Sila šestky

Názov: Sila šestky

Autor: Pittacus Lore

Vydavateľstvo: IKAR

Rok vydania: 2012

Počet strán: 279

Prišlo nás deväť, aby sme spoločne zmarili plány Mogadoráncov na ovládnutie Zeme. Z času na čas ma však prepadnú pochybnosti. Nezmenili sme sa? Všetci ešte veríme v naše poslanie? Ako to mám vedieť? Ostalo nás šesť. Ukrývame sa, usilujeme sa zapadnúť medzi ľudí, vyhýbame sa vzájomným stretnutiam... Naše schopnosti sa však nezadržateľne vyvíjajú a onedlho budeme mať dosť síl na boj. Je John číslom štyri a jeho boj znamením, na ktoré sme čakali? Videla som ho v správach. Sledovala som všetky články o tom, čo sa stalo v Ohiu. John Smith sa ocitol na úteku. Pre svet bol záhadou, no pre mňa... bol jedným z nás. A čo čísla päť a šesť? Nemohlo by jedným byť aj to dievča s havraními vlasmi z mojich snov? To, ktorého moc presahuje hranice mojej predstavivosti? To, ktoré môže mať dosť sily, aby nás všetkých spojilo?(ZDROJ)






Celkové hodnotenie: 
Knihu Som číslo 4 som čítala asi pred 2 rokmi a veľmi sa páčila. To isté platí aj o filme. Preto som sa veľmi tešila na pokračovanie. 

Obálka je super. Úplne vystihuje šestku.

Autorov štýl bol plný akcie, no zachoval si ten svoj predošlý štýl, podľa ktorého ho ľahko spoznáte. Bola tam akcia s nádychom nebezpečenstva, ale nič, z čoho by ste padali na zadok.

Šestka, ktorá sa objavila na konci 1. časti, putuje spolu s Johnom a Samom. Všetci unikajú pred zákonom, pretože po tom, čo vyhodili do vzduchu ich strednú školu ich už považujú za teroristov. Na ich ceste sa Šestka chová ako človek, ktorý je silný a odvážny. Dalo by sa povedať, že ona je tá rozumná, rýchla a smelá.

Zase tu máme Johna, ktorý musí odísť od svojej milovanej Sarah a k tomu sa ešte musí vyrovnať so stratou svojho opatrovníka Hanryho, ktorý zomrel v ich poslednej bitke.

Sam je člen, ktorý je z tohto úniku asi najviac nadšený, pretože to berie ako adrenalínový zážitok, aj keď im občas ide o život.

Novou postavou je postava Sedmičky, ktorej osud sa vyvíja v 2. dejovej línií. Žije spolu so svojou opatrovníčkou v kláštore, kde to nemajú ľahké. Po rokoch sa dokonca z jej opatrovníčky stane horlivá veriaca žena, ktorá sa už viac nezaujíma o dedičstvo Sedmičky a ani o osud Lorienu. Jedinou útechou sedmičky je momentálne jej horlivé hľadanie všetkých noviniek o Johnovi po internete. Akosi cíti, že toto by mohol byť jeden z jej ľudí. Do jej života však vstúpi mladé dievča menom Ella, ktoré sa pre Sedmičku stane novou priateľkou, s ktorou zažije nejednu krušnú chvíľu.

Osudy našich 3 utečencov naberajú na obrátkach a každý deň je pre nich čoraz nebezpečnejší. Podarí sa im nájsť aj zvyšných "členov posádky" ? A ako dopadne Sedmička?



Môj názor?
Túto knihu som dostala k narodeninám, a veľmi som sa jej potešila ♥. Som číslo 4 sa mi veľmi páčila, preto som od pokračovania čakala rovnako akčný príbeh. 

Začiatok bol super. Postupne sme sa dozvedali nove dobrodružstvá a nástrahy, ktoré čakali na Šestku, Johna a Sama. Vlastne to bolo super, až do chvíle, kedy sa začalo niečo diať medzi Johnom a Šestkou. Najprv som to brala len ako nejaký náhodný moment, no John sa zrazu začal meniť na ... zroneného chlapca, ktorým zmietajú hormóny?! Nedokázala som pochopiť, ako môže tvrdiť, že miluje Sarah z hĺbky svojho srdca a že Lorienčania sa vždy zamilujú len raz a potom sa začne pozerať na Šestku, ako by bola tou najkrajšou ženou na planéte a jeho úlohou bolo s ňou stráviť svoj život.! A to ani nehovorím o tom, že Sam na nej tiež mohol oči nechať.... myslím, že toto bolo pre mňa dosť otravný aspekt tejto knihy. Fajn, keby takých momentov bolo len zopár, beriem. Lenže, keď bol John v jednej pasáži v takej emocionálnej búrke, že pri normálnej konverzácií so Šestkou a Samom, stále v duchu porovnával Sarah a Šestku, trošku mi to začalo vadiť.
Ja som naozaj veľmi romantický človek, ale takéto myšlienky mi k Johnovi vôbec nesedeli. 

Aby som nezabudla spomenúť, to, že v knihe vystupuje aj postava Sedmičky, som zistila asi na 80. strane? :D Áno, striedali sa tam pohľady Johna, Sedmičky a Šestky, ale ja som mala od začiatku pocit, že to, čo bol v skutočnosti príbeh Sedmičky bol pre mňa príbeh Šestky. Veď, prečo inak by sa kniha volala Sila šestky, že? :D

Po tomto menšom nedorozumení, som začala mať Sedmičku naozaj rada a veľmi som jej držala palce. Dokonca môžem povedať, že ma jej osud zaujímal viac ako Johnove citové problémy. ( fajn, už asi nebudem taká zlá :D). Mala to podľa mňa veľmi ťažké, hlavne po tom, ako nenachádzala pomoc u svojej opatrovníčky. Taktiež sa mi páčil vzťah , ktorý mala so svojím kamarátom Héctorom. Jej dedičstvo bolo taktiež veľmi zaujímavé a pre mňa aj veľmi nečakané.Ellu som mala taktiež veľmi rada, aj keď som ju v začiatkoch podozrievala, lebo mi tam nejako nesedela, no nakoniec som nebola zase až tak ďaleko od pravdy.

Na konci prišla dosť veľká akčná scéna, na ktorú som sa veľmi tešila a očakávala som ju už skôr. Priala by som si, aby v knihe bolo viacej takýchto scén, pretože boli veľmi dobre napísané a bavili ma.

Pokračovanie( ktoré pravdepodobne v slovenčine vydavateľstvá nevydajú) by mohli byť zaujímavé, pretože nám ostáva ešte dosť času na to, aby autor vytvoril naozaj dobrú sériu, preto mu ešte dám šancu a pokračovania si prečítam aspoň v angličtine. :)

Celkovo však musím povedať, že som trošku sklamaná. Tie Johnove emotívne chvíľky vo mne naozaj vyvolali zlé pocity a hlavne vďaka nim som si čítanie naplno neužila. Keď si ich nebudem všímať, tak Sila šestky nebola vôbec zlá kniha, no Som číslo 4 u mňa zatiaľ vedie :) 



" Zamilovanosť je čudesný stav. Myšlienky sa vám v jednom kuse vracajú k milovanej osobe- bez ohľadu na to, čo práve robíte. Možno sa naťahujete v kuchynskej linke alebo si umývate zuby či počúvate, ako vám niekto niečo rozpráva, myseľ vám však v kuse zabieha k jej tvári, vlasom, vôni..." (str. 167)

Zdroje obrázkov: http://vignette3.wikia.nocookie.net/iamnumberfour/images/5/5d/THE_POWER_OF_SIX_Book_Trailer/revision/latest/scale-to-width/335?cb=20140806161146
                       http://meetville.com/images/quotes/Quotation-Pittaculus-Lore-power-Meetville-Quotes-41108.jpg
                       https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d8/f7/fe/d8f7fe170acec16a1e424d0341074ff1.jpg

2 komentáre:

  1. Som číslo štyri som najprv videla film, už dávno, ale nebol zlý. Chcela som si kúpiť aj knihu, no akosi ma od toho odradili niektoré recenzie takže nebolo z toho nič. Ale akoby to bolo ďalej s týmto príbehom ma naozaj zaujíma-hoci som trochu teraz zmätená z tej Sedmičky a Šestky a už ani neviem kto bol Sam-priveľa nových informácii :D Možno keby som narazila na túto sériu v knižnici, tak si ju pravdepodobne prečítam, ale kupovať asi nie....pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemyslím si, že by to bola zlá séria, ale zase až taká výnimočná nie je , i keď potenciál má :) Ďakujem pekne :)

      Odstrániť