utorok 5. augusta 2014

Ak zostanem

Názov: Ak zostanem

Autor: Gayle Forman

Vydavateľstvo: IKAR

Rod vydania: 2010

Počet strán: 174

Sedemnásťročná Mia má všetko, po čom kedy túžila - milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu. V jedno februárové ráno sa však všetko zmení - na výlete s rodičmi a s bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči..., a keď ich otvorí, stojí v priekope. Na jej okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje, že hľadí sama na seba a spontánne sa pýta: Som mŕtva? Ešte včera mala veľa možností, ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jedinou otázkou: Zostanem? Kniha Ak zostanem je plná citu a určite vás chytí za srdce. Je to kniha o sile lásky, o zmysle rodiny a o tom, že všetci sa v istej chvíli musíme rozhodnúť.( ZDROJ )







Celkové hodnotenie: 
Ku knihe "Ak zostanem" som sa dostala náhodou. Akože úplne vážne. Sedela som si tak v kresle a rozmýšľala, čo krátke by som si prečítala a zrazu mi padol zrak na poličku a zbadala som tam malú modrú knižku. Pozriem na názov a zrazu mi dôjde! Veď to je kniha, ktorá má teraz filmovú obálku, podľa pripraveného filmu "If I stay"! :D Takže som zistila , že mám doma už asi tak 3 roky knihu, ktorú dnes už ani zohnať nejde...takže som sa rozhodla ju prečítať znovu, pretože už som si veľmi nepamätala, o čom bola.


Táto obálka je úžasná a mne sa osobne páči  viac ako tá filmová, hoci ani tá nie je zlá.




Kapitoly nie sú veľmi dlhé a nie sú označované slovami ale číslami, ktoré označujú čas, pretože sa celý príbeh odohráva v priebehu približne 2 dní.. Sú tam však aj pohľady do minulosti, lebo bez nich by to bola  o dosť kratšia knižka. ;)



Čo sa týka postáv, medzi hlavné patria: Mia, Adam, Kim, Teddy, Miini rodičia a starí rodičia, Willow a Henry (rodinný priatelia).
Mia je hlavná hrdinka, ktorá sa po autonehode ocitá v situácií, v ktorej sa musí rozhodnúť či sa vráti späť do svojho tela, alebo sa rozhodne pre smrť. Pred nehodou sa rozhodovala , či pôjde na Juilliard, pretože vie hrať krásne na violončelo, no teraz... má 17, stratí rodinu a hľadá odpovede na to množstvo otázok, ktoré sa prehŕňa jej hlavou. Nie je anjel, pretože nedokáže prejsť cez steny, ale zase ju ani nikto nemôže vidieť či počuť , a tak je na všetko sama.

"Ako nad tým uvažujem, napadne mi, čo pred chvíľou povedala sestrička. Ona je režisérka. Zrazu pochopím, čo sa starý otec pýtal starej mamy. Aj on počúval tú sestričku. A pochopil to skôr ako ja. Ak zostanem. Ak prežijem. Záleží to na mne." (str.66)


Adam je Miin frajer. Z tých náhľadov do minulosti sa dá postupne zistiť , ako sa spoznali a že ich spája najmä hudba, lebo Adam hraje vo vlastnej kapele. Nie je to ten typický sladký chalan, už napohľad krásny, no má v sebe veľký kus reálneho chalana , a to z neho robí dosť zaujímavého týpka. To, ako sa vyrovnával s Miinou autonehodou mi prišlo tak strašne "normálne" ... nebál sa plakať, ak to potreboval, nebál sa povedať, čo cíti ( i keď mu to trvalo skoro celú knihu), nebál sa porušovať pravidlá, len aby ju videl... Jednoducho sa mi táto postava veľmi páčila!

Kim je Miina najlepšia priateľka, s ktorou sa pozná už strašne dlho. Pred nehodou sa s Adamom moc nemuseli, no teraz ochotne pomáha Adamovi s plánom uvidieť Miu v nemocnici. Kim je židovka a často sa háda s mamou, pretože jej toho veľa nedovoľuje, ale s Miiou si skvelo rozumejú. Celkovo je to skvelá baba, ktorá taktiež zohrá úlohu pri Miinom rozhodovaní.

Teddy je Miin mladší brat a je strašne zlatý...viac neprezradím ;)

Miini rodičia sú super! Vážne! Otec bol taktiež ako Adam v minulosti členom kapely ( veľmi úspešnej) , no teraz vyučuje angličtinu a taktiež sa už oblieka viac ako "otec" než "spevák". On a Miina mama boli veľmi skvelé postavy, ktoré Miu pred nehodou veľmi podporovali a taktiež je s nimi v knihe aj pár vtipných scén.

 Miini starí rodičia  budú stáť pri Mii v nemocnici a spolu so širšou rodinou ju budú navštevovať, no najväčšiu úlohu zohrá asi jej dedko.

A Willov bude prepašovávať ľudí ! ( Nie je to tak, ako to vyzerá... :D )

Ak mám vyjadriť moje pocity po dočítaní knihy asi budú pozitívne, teda URČITE budú pozitívne, len mne osobne sa kniha zdala trochu krátka, i keď stačila na to, aby ma zaujala, no nepohnevala by som sa, keby bola dlhšia. Autorka si vybrala nevšednú a zaujímavú tému, no to, prečo ju oceňujem je to, že túto tému  nepojala bežným spôsobom ( niečo na spôsob filmu Duch), ale že to podala skôr realisticky, čiže žiadny duchovia alebo fantasy..vážne som začala rozmýšľať nad tým, čo ak tí ľudia , ktorí sú v kóme, naozaj počujú, čo sa okolo nich deje a podobne ako Mia sa rozhodujú , či zostať alebo odísť. A na konci boli veľmi pekné a trošičku dojemné scény ( síce krátke) , ktoré sa mi veeeľmi páčili. ♥
Celkovo sa mi kniha čítala veľmi dobre, bola písaná pútavo a veľmi zaujímavo, takže sa už veľmi teším na film! :)

"Nie som si istá, či ešte patrím do tohto sveta. Nie som si istá, či sa chcem prebrať." (str.121)

"Ešte vždy som si nie celkom istá, čo chcem, viem iba, že ak sa raz rozhodnem ísť, pôjdem."(str.132)

Kto ešte nevidel trailer ! :) ( a podľa traileru sa film dosť drží knihy...juchúúú ;) ♥)



a nedávno vyšiel už aj druhý ;)



Autorkine ďalšie knihy: You Can't Get There from Here: A Year on the Fringes of a Shrinking World (2005), Sisters in Sanity (2007), Where She Went (2011), Just One Day (2013), Just One Year (2013), Just One Night (2014)( ZDROJ )

9 komentárov:

  1. To nie je fér! Ja som si chcela prečítať túto knihu! :( Sa hnevám! :D
    Ale nie. :) Som rada, že si si ju prečítala a že sa ti páčila, aspoň sa na ňu môžem ešte viac tešiť. :) Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ti ju ponúkala! :P :D :D Ďakujem, ja sa už teším na film! ;)

      Odstrániť
    2. Veď aj dúfam, že mi ju v najbližšej dobe požičiaš. :D :)
      Aj ja sa teším, ideme s Majkou. :)

      Odstrániť
    3. Ja ti mám už dať veľa kníh , ale ty si ich stále nepýtaš! :P :D :D :)

      Odstrániť
    4. OKay, tak teraz si pýtam túto. :D Mohla by si ju, prosím, poslať po Maťovi? :) Ďakujem. :)

      Odstrániť
    5. Jasnéééé :) Zajtra ju máš :)

      Odstrániť
    6. Jupííí! :) Ďakujem. :) :) :)

      Odstrániť
  2. Knížku jsem nečetla, ale trailery se mi moc líbí :)

    OdpovedaťOdstrániť