utorok 31. januára 2017

Trón zo skla: Koruna z temnoty & Zrodená z ohňa


Názov: Koruna z temnoty
Autor: Sarah J. Maas
Vydavateľstvo: slovart
Rok vydania: 2015
Počet strán: 391 




Boj o záchranu kráľovstva sa v románe Trón zo skla len začal. Koruna z temnoty je očakávané a napínavé pokračovanie jednej z najpopulárnejších fantasy sérii dneška! Osemnásťročná Celaena Sardothien je odvážna, statočná i krásna - dokonalá kombinácia pre najnebezpečnejšiu nájomnú vrahyňu a mladú dámu, ktorá dokáže zlomiť srdce nejedného muža. No aj keď porazila súperov v nezmyselnom kráľovom turnaji a stala sa jeho osobnou popravčou čatou, nezískala ani náznak slobody. Otročenie v soľných baniach bolo v porovnaní so službou kráľovi prechádzka ružovou záhradou. Kráľ, ktorý zo skleneného trónu vládne pevným žezlom, je totiž najzlovestnejším a neporaziteľným nepriateľom celého kráľovstva. Kráľovstvom otriasajú správy o vzburách otrokov a v uliciach Riftholdu sa šepká o povstaní. 

Celaena dostane za úlohu vznikajúcu revolúciu krvavo potlačiť. Ale ako môže bojovať proti vzbúrencom, keď s nimi súhlasí? Pridá sa k povstalcom za cenu životov svojich najbližších? Neľútostná nájomná vrahyňa sa nezastaví pred ničím - ale kráľ Adarlanu tiež nie... (ZDROJ






Tak po veľmi dlhej dobe, v ktorej som v ruke nedržala knihu, čo by nejakým spôsobom nebola spätá s označením "filozofická" , som sa dostala aj k pokračovaniu série, čo dnes tak veľmi rezonuje vo svete kníh pre milovníkov fantasy. A túto svoju voľbu som teda rozhodne neoľutovala. Rozhodla som sa, že vám dvojku aj trojku predstavím v jednej recenzii, keďže som ich čítala hneď za sebou a pekne na seba nadväzujú, takže to bude odo mňa trošku dlhšia recenzia ako obvykle ;)

Obálka: Slovart si na obálkach vždy dá záležať, takže im skoro nikdy nemám čo vytknúť ;)

Autorkin štýl : je absolútne magický. Donúti vás otáčať stránky rýchlosťou, ktorá hraničí s nemožným, no vaša zvedavosť jednoducho nepozná medze. Využíva najmä jednoduché vety, dialógy sú použité v tej správnej miere, aby sme každú jednu postavu mohli do hĺbky spoznať a opis, ktorý ja osobne veľmi nemusím, je tu podaný štýlom, ktorý mi vôbec nevadí, práve naopak, vďaka nemu si to viem v hlave veľmi dobre predstaviť. Ako správne fantasy má celá séria všetko, čo má mať : skvelé postavy, zápletku, ktorá sa neustále rozvíja a aj keď si už myslíte, že nič lepšie nemôže prísť, nejakým zázrakom sa predsa len nájde miesto, ktoré ešte nebolo úplne objasnené, alebo prídu nové postavy a tie zamotajú už aj tak zamotaný príbeh a perfektnú hlavnú hrdinku, do ktorej sa dokážete vcítiť aj keď nie ste nájomný/á vrah/yňa ;)


Môj názor? 

Ako ste si už mohli všimnúť z anotácie, Caleana plní úlohu, ktorú vyhrala v turnaji : stala sa oficiálnou kráľovou vrahyňou. Keďže túto úlohu už robila aj v minulosti, nemalo to pre ňu predstavovať žiaden problém, no situácia sa začína meniť.

Obávala som sa, že sa budem mať problém začínať, keď zoberiem do úvahy fakt, že som jednotku čítala už pred naozaj dlhou dobou. No v tomto prípade boli moje obavy úplne zbytočné, pretože som nemala žiaden problém hneď vhupnúť do deja a opäť si pripomenúť, čím ma postavy už v jednotke očarili.

Caleana bola nemilosrdná, statočná, odhodlaná zabiť každého , kto by jej chcel skrížiť plány. No po tom, čo zistila, že má za úlohu potlačiť povstanie, ktoré vlastne podporovala, pretože bolo namierené proti jej nepriateľovi, robila všetko preto, aby sa nenápadne dostala do jeho jadra a využila to vo svoj prospech.
Čo sa týka Caleaninho postoja k jej dvom priateľom, Dorianovi a Chaolovi, v tejto časti dostane všetko úplne nový odtieň, ktorý sa mne osobne veeeeeeľmi páčil, a keďže nechcem spoilerovať, tak vám neprezradím, ako presne sa to všetko vyvinulo, no ak máte radi pasáže, ktoré sú viac romantické a vtipné ako tie adrenalínové, tak táto stránka knihy vás rozhodne poteší. Ja osobne milujem rozhovory tejto trojky, pretože sú väčšinou svieže, tajomné, niekedy vtipné či až sarkastické a práve vďaka nim je príbeh krásne stmelený.

Aj vedľajšie postavy ako je (pre mňa) práve Nehemia dostanú väčší priestor a ozvláštnia príbeh svojimi osudmi. Nemôžem povedať, že by som si ju nejako extra obľúbila, pretože som v nej nikdy nevedela dokonale čítať, čo ma trošku rozčuľovalo , a teda som nevedela , čo si o nej mám myslieť, no v konečnom dôsledku neurobila nič, za čo by vyslúžila moju antipatiu. Aspoň zatiaľ nie.

Celkovo toho adrenalínu a akcie je v dvojke pomenej, ak ju teda môžem porovnávať s trojkou alebo jednotkou, no je to veľmi pekný odrazový mostík, pretože na základe toho, čo sa tu udeje dostane tretia časť dokonalý zmysel. Všetko tu bolo podané v takej pohodovej správnej miere a mne sa táto časť veľmi dobre čítala, a ak sa mám vyjadriť ku koncu, ktorý bol písaný presne tak, aby ste doslova prahli po ďalšej časti, nebola som z neho nadšená, no , ako som spomínala, dal tejto sérií priestor na veľkú zmenu, takže ho v konečnom dôsledku beriem ako plus ;)


" - Nikdy nezabudnem na ľudí, ktorých som zabila.- Jej dych sa medzi nimi skrúcal do bielej špirály. - Dokonca aj v sebaobrane. Stále mám pred očami ich tváre a presne si pamätám, akou ranou som ich zabila. - Zahľadela sa na holé kostry stromov. - Občas sa mi zdá, že to spáchal niekto iný. Vo väčšine prípadov som to spravila s radosťou, ale ... nech to urobíš z akéhokoľvek dôvodu stratíš kúsok seba samého. Preto verím, že mi navždy zostanú v pamäti.-" ( str. 30-31) 




Názov: Zrodená z ohňa
Autor: Sarah J. Maas
Vydavateľstvo: slovart
Rok vydania: 2016
Počet strán: 543





Celaena sa už vysporiadala s nebezpečnými protivníkmi i so srdcom rozlámaným na márne kúsky. Teraz myslí len na pomstu, no ako kráľova šampiónka musí slúžiť podlému tyranovi, ktorý má všetko na svedomí. Kapitán kráľovskej gardy ju však vyšle do Wendlynu netušiac, že Celaenina minulosť aj budúcnosť sa skrýva práve v ďalekom kráľovstve férov. Pomoc férskej kráľovnej má však privysokú cenu...

Kým Celaena vo Wendlyne bojuje s démonmi minulosti, v Erilei sa na útok pripravujú nebezpečné sily. Chaol a Dorian sa púšťajú do boja s temnotou, akú nečakali ani v najhorších nočných morách. Obávané bosorky sa totiž spolčili s tyranským kráľom a krvilačná Manon sa nezastaví, kým pred ňou nebude celá Erilea kľačať na kolenách. (ZDROJ)







Už sa vyhnem popisu obálky ( ktorá je opäť dokonalá!) a autorkinho štýlu, pretože by som sa len opakovala, takže prejdime rovno na môj názor ;)

Môj názor? 

O dvojke som vám vyššie napísala, že je odrazovým mostíkom pre to, čo sa udeje v trojke. Táto časť totižto priniesla toľko zmien a zvratov, až som v údive nevedela nájsť slová, a to sa mi pri fantasy sériách nestáva veľmi často.

Zrodená z ohňa je podľa mňa veľmi vydarené pokračovanie, pretože sa tu naša hlavná hrdinka, Caleana dostáva do úplne nového prostredia, spoznáva nových ľudí a v neposlednom rade hľadá aj samu seba.
Nové postavy sú rovnako skvelé ako tie predošlé a opäť tu máme dostatočný priestor na to, aby sme ich spoznali. Najväčšmi sa mi do pamäte zapísal , samozrejme, Rowan, s ktorým trávila Caleana najviac času. Ich vzťah bol na mňa spočiatku veľmi silený a rozhodne som mu nefandila, keď som vedela, čo doma prežíva Chaol a Dorian, no snažila som sa nebyť na Caleanu taká zlá a nejako som sa cez to postupne preniesla a ku koncu mi už Rowan neprišiel až taký zlý. ( aj keď istá antipatia tam stále ostala!)

Ďalšou skvelou stránkou tretej časti je aj vsadenie príbehu, ktorého sa zúčastňujú bosorky. Priznám sa vám, že spočiatku ma tieto kapitoly nudili a nevedela som si k nim nájsť cestu, no ako príbeh napredoval, postupne som sa vžila aj do ich situácie a na konci si získali ich osudy aj moju dušu. Do príbehu naozaj krásne sedeli a neboli len nudným oživením, ktoré by sa snažilo príbeh umelo narušiť.

A tretí pohľad, ktorého sa zúčastňovali naše staré dobré postavy pri neprítomnosti Caleany vôbec nezaháľali. Dorian si našiel vlastné oživenie, ktoré mu zároveň pomáhalo s jeho mágiou, Chaol robil všetko preto, aby za seba zabezpečil skvelú náhradu a spolčil sa s ľuďmi, na ktorých mal v minulosti iný názor, no ťažké časy si vyžadujú ťažké zväzky. A kráľ bol ešte horší ako obvykle.

Aby tých pozitív nebolo málo, tak nesmiem zabudnúť na fakt, že v tejto časti sa dostane ku slovu aj Caleanina minulosť a my budeme mať možnosť nahliadnuť aj do jej detstva, takže ak ste mali v hlavy kopu otázok, podobne ako ja, garantujem vám, že aspoň na niektoré dostane vaša zvedavá duša dychberúce odpovede.

Táto časť má absolútne všetko. Vždy sa obávam, že v knihe nie je ľahké zachovať dokonalú harmóniu medzi akciou a dobrým vývojom postáv, no pri tejto časti boli moje obavy (zase!) úplne zbytočné. Stránky sa otáčali doslova sami, a aj keď som nebola v istých situáciách úplne stotožnená s Caleaniným chovaním, nemôžem sa vyhnúť veľkej poklone, ktorú si autorka zaslúži, pretože udržať si aj pri tretej časti takúto vysokú latku je dnes naozaj neobyčajné. Nové zmeny by mohli znamenať absenciu starých dobrých zvyklostí, na ktoré sme si už zvykli pri prvých dvoch častiach, no opäť to Sarah vymyslela tak dokonale, že nielenže sa tu nájde priestor na vývoj tej pôvodnej zápletky ale aj nové osudy pribúdajúcich postáv sa spoja s touto zápletkou tak dokonale až budete len neveriacky krútiť hlavou.
Ak by som mohla dať 100 bodov zo 100 , tak tomuto dielu dám minimálne 101 a to aj po prečítaní konca, ktorý ma doslova položil na lopatky! A som si vedomá, že konce by mali byť také, aby sme sa tešili na ďalšiu časť, no tento...... úplne zničil moju knihomoľskú dušu! ♥

Ak ste sa k tejto sérií ešte nejakým zázrakom nedostali a stále váhate, myslím si, že by ste jej mali dať šancu, lebo doteraz sa na ňu objavilo kopu pozitívnych ohlasov a ak si myslíte , že sú neopodstatnené, tak sa mýlite, pretože za mňa vám ju môžem len a len odporučiť ;)


" - Nestala sa ničím iným než tým, čo odjakživa bola a čím sa mohla stať. Konečne si všetko videl. A keď si zazrel jej druhú stránku ... Nemôžeš si vyberať, ktoré časti z nej budeš ľúbiť.- Uvedomil si, že Chaola ľutuje. Bolelo ho srdce kvôli priateľovi, kvôli všetkému, čo si Chaol za posledné mesiace uvedomil. - Tak ako si nemôžeš vyberať, ktoré časti mňa budeš akceptovať.-" ( str. 338)




Zdroje obrázkov: http://i1.martinus.sk/tovar/_l/179/l179885.jpg
                             https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e3/e6/c2/e3e6c25c7d2576b4012dcc14ad0ed435.jpg
                             http://i1.martinus.sk/tovar/_l/224/l224523.jpg
            https://secure.static.tumblr.com/24c99c69d459f66ee91d2fcd380f306c/wgmdazi/L4zog1g42/tumblr_static_tumblr_static_3k83hptz0jgg8c48gcgso0k4k_640.jpg
                              https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/10/68/96/106896ba007ffb138b241896c1871bc1.jpg


2 komentáre:

  1. Okay, okay, veľmi ťažko prestávam čítať po prvom odseku tvojho názoru k tretej časti, lebo od konca decembra, kedy som prečítala prvé dve, sa mi len veľmi, veľmi ťažko darí vytlačiť tie knihy z hlavy, zísť späť do normálneho sveta a pravidelne na ne nemyslieť! Trojku a štvorku si prečítam až po písomnej maturite. To je moje predsavzatie! A žiadne impulzívne online nákupy mi ho neskazia. Teda, dúfam :D
    Ale inak presne presne presne oh my Canada, neviem, prečo som s touto sériou toľko váhala, konečne knihy, ktoré sú na výslní u všetkých knižných blogerov celkom oprávnene! :D Hrozne ma nabili energiou a motiváciou (teda, nestala sa zo mňa nájomná vrahyňa... zatiaľ) a okrem toho mi obnovili tú hroznú chuť naučiť sa bojovať mečom, strieľať z luku a ovládať nejaké bojové umenie. To je nevýhoda týchto akčných kníh, donútia ťa chcieť sa naučiť veci, ktoré nikdy nezvládneš :( :D
    Keď prečítam Zrodenú z ohňa, tak sa sem vrátim!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, ty moja anti-čitateľka! :D :D Ja som zvedavá, či ti to tvoje predsavzatie vydrží, ale keďže mám na pamäti aj tvoje vzdelanie, tak oželiem toľko ten čas do maturít! ;) :D Ale potom musíš po pokračovaní rozhodne siahnuť! ♥
      A som veľmi rada, že si do tohto fantasy víru spadla, lebo tie tvoje nadšené ohlasy stáli za to ! ♥ :D :) Haha, tak ja ti to môžem aj názorne ukázať, ako sa nemá strieľať z luku! :D :D ;)
      Teším sa na to! :)

      Odstrániť