piatok 16. septembra 2016

Uvoľnení #1

Názov: Uvoľnení

Autor: Neal Schusterman

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2016

Počet strán: 336





Amerika v budúcnosti sa spamätáva z následkov vojny medzi dvoma stranami znepriatelenými pre rozdielne názory na ochranu života. Jej výsledkom je uzákonenie „uvoľnenia“, podľa ktorého deti medzi trinástym a osemnástym rokom možno poskytnúť na odobratie a následnú transplantáciu orgánov. Súhlas dávajú rodičia z rozličných dôvodov: dieťa je problematické, sirota v štátnom ústave, rozvedení manželia sa nevedia dohodnúť na výchove... Náboženskí fanatici poskytujú svojho desiateho potomka ako obeť Bohu, desiatok.
Niektorí „uvoľnení“ sa mlčky podriadia, iní sa nechcú len tak vzdať. Na ceste za prežitím sa náhodou stretnú traja mladí ľudia: búrlivák Connor, sirota Risa a spočiatku poddajný ľudský desiatok Lev. Ak sa im podarí dožiť osemnástky, nikto im neublíži, ibaže v pomätenom svete, ktorý si brúsi zuby na každý kúsok ich tela od rúk až po srdce, sa osemnáste narodeniny zdajú nekonečne vzdialené. (ZDROJ)



Vždy sa poteším, keď v poličke označenej " novinky" nájdem naozaj knihu, ktorá vyšla v tomto roku a zároveň je na mojom knižnom wishliste. Aj o knihe Uvoľnení som počúvala rôzne názory ( prevažne kladné) zo všetkých možných knižných zdrojov, tak som neváhala a bez väčšieho rozmýšľania som si knihu vzala.

Obálka: je krásna, aj keď sú tie kúsky tela trošičku drsné, no vystihujú dej knihy, takže im to odpustím ;)

Autorov štýl: Neal je spisovateľ, ktorý vytvára väčšie množstvo postáv, čím nám ponúka rôzne uhly pohľadu. Nemáte tu však nejakých výrazných hlavných hrdinov, ako tomu býva pri iných knihách, aj keď, samozrejme, väčšina príbehu sa točí okolo troch hlavných postáv, no ani tie ostatné neostanú navnivoč a majú dostatok priestoru na svoj charakterový rozvoj. Schusterman si vybral naozaj neobyčajnú tému : potrat, ktorý môžu rodičia uskutočniť aj po narodení vlastného dieťaťa. Spočiatku tu pre mňa bol istý problém začítať sa a uveriť svetu, ktorý vytvoril , no v polovici sa to zlomilo a musela som uznať, že kreativita, ktorá dodržuje hranice akej takej únosnosti, mu nechýba.


Uvoľnenie je proces , pri ktorom odsúdite vlastné dieťa na smrť, no zároveň ostane nažive. Je vykonané na deťoch od 13 do 18 rokov. Šialené, čo? Pre ľudí, ktorí žijú v Amerike v budúcnosti, je to však bežný úkon, ktorý využíva nie práve najmenší počet rodičov. Aj Connorovi rodičia sa rozhodli svojho syna uvoľniť. Connor nebol práve ukážkový študent, mal kopu problémov s udržaním vlastného hnevu, často sa dostával do bitiek, a možno aj to boli dôvody, pre ktoré sa rozhodli jeho rodičia tento súhlas podpísať. Connorovi však o tom nepovedali, dozvedel sa o tom sám a rozhodol sa, že utečie. Pri svojom úteku však nečakane narazí na ďalších uvoľnených: Risu a Leva. Sú nútení utekať polícií a na svojej strašidelne dobrodružnej ceste sa dostanú do nejedného maléru.

Ako utečú tri deti pred svojím osudom? Dokážu sa pripojiť k ostatným utečencom a prežiť do osemnástych narodenín?

Môj názor?

Dystopie čítam veľmi rada, aj keď len máloktorá sa mi hlbšie zapíše do srdca. Taktiež sa mi veľakrát stane, že jednoducho neuverím svetu, ktorý nám autor predostrel, čo je pre mňa dosť veľký problém, pretože potom z celého príbehu nemám ktovieaký zážitok. Každopádne som sa k Uvoľneným uchýlila aj preto, lebo mali zaujímavý námet a moja čitateľská duša veľmi dúfala, že tentokrát nesiahnem vedľa.

Vždy najprv začínam s tým, ako sa mi príbeh čítal a v prípade tejto knihy, to bolo veľmi jednoducho, nie je to vôbec náročné čítanie. Čo som brala neskôr ako plus bol väčší počet rozprávačov, ktorí sa v priebehu knihy striedali. Spočiatku som sa do ich sveta síce musela dostať a pochopiť ho, no od polovice knihy som už patrila k nim.

Connor bol výbušný chlapec, ktorý naozaj spôsoboval svojím rodičom vrásky na čele. Na začiatku som sa obávala, že to bude nejaký drsňák, frajer, ktorý sa snaží každého ohúriť, no opak bol pravdou. Pri strachu z uvoľnenia koná unáhlene a aj to je dôvod, prečo sa správa nebezpečne, snaží sa však len ujsť svojmu osudu a to mu nemôžeme zazlievať, pretože pud sebazáchovy nás ľudí nepustí. Páčilo sa mi , ako sa jeho postava vyvíjala, ako sa postupom času menil z kôpky nervov na rozvážneho muža, ktorý vie, čo je dôležité a má srdce na správnom mieste.

Risin osud bol ťažký už od začiatku, keď vďaka tomu, že bola v hudobnom smere len priemerná šedá myška, musela odísť z centra, kde vyrastala. Keď videla príležitosť na útek , hneď sa jej chopila a pri Connorovi s Levom sa aj z nej stávala mladá žena. Nebola mojou najobľúbenejšou postavou, no aj tak som kapitoly z jej pohľadu čítala rada.

Lev bol teda postavou, ktorá ma spočiatku zaujala najviac, aj keď som mala na neho prevažne negatívny názor. Bol desiatkom, teda desiatym dieťaťom v rodine, čo znamená, že bol dieťaťom, ktoré rodičia automaticky posielali na uvoľnenie. Od malička bol vychovávaný v takejto viere, nebral to ako hrozný čin, práve naopak, stotožnil sa s ním a poňal ho ako svoj osud. Nikdy nezapochyboval, že to , čo robí je správne, až dokým nestretol Connora s Risou. Spočiatku ich bral ako nepriateľov, pretože nechápal, prečo sa chcú vyhnúť uvoľneniu , no pri ich dobrodružstve sa na nich naviazal a aj jeho charakter prešiel veľmi veľkým vývojom, čo bola vítaná zmena.

Hlavná myšlienka bola pre mňa spočiatku trošku neuveriteľná, no od polovice som sa už od knihy nevedela odtrhnúť. Každá stránka v sebe ukrývala nehorázne napätie, dobrodružstvo, strach.... Schusterman vytvoril originálny svet plný krutosti a nespravodlivosti, do ktorej sa dostávali úbohé deti, ktoré si to ani nezaslúžili. Veď si len predstavte, aké by to bolo, keby vás rodičia poslali na uvoľnenie? Ako by ste sa cítili, keby ste vedeli, že vaše časti tela budú transplantované iným ľuďom, bez vášho súhlasu?



Koniec bol epický, priznám sa, že som do poslednej strany nevedela , ako to dopadne, no bola som s ním nadmieru spokojná a dúfam, že čoskoro vyjde aj pokračovanie.

Uvoľnení sú obete Ameriky v budúcnosti. Nevinné bábky, ktoré sú nástrojom štátu. Majú v sebe hnev na všetko a na všetkých. Neustále sa musia skrývať, aby prežili a ušli svojmu osudu. Táto komunita chce zmenu, chce si zaslúžiť právo na to, aby mohli o svojom osude rozhodovať sami. Netúžia po ničom inom, len žiť ako každý jeden dospelý. Je len na vás , či budete na ich ceste za normálnym životom spolu s nimi, no za mňa , knihu odporúčam všetkým nadšencom fantasy a dystopie, pretože rozhodne stojí za prečítanie! : )



" Naveľa sa ozve Lev : - Ľudia by nemali odnášať deti, ktoré nájdu na prahu.-
-Ľudia by nemali odkladať vlastné deti,- dodá Risa.
-Ľudia by nemali robiť všeličo-, dodá Connor. Vie, že obaja majú pravdu, ale nič to nevyrieši. V dokonalom svete by všetky matky chceli svoje deti a cudzinci by svoje domovy otvárali nemilovaným. V dokonalom svete by bolo všetko buď čierne, alebo biele, správne alebo nesprávne a každý by poznal rozdiel. Ibaže toto nie je dokonalý svet. Problém je v tom, že ľudia si to myslia.-" (str. 83-84)






Zdroje obrázkov:https://data.bux.sk/book/020/282/0202828/large-uvolneni.jpg
                            http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/12/f0/69/12f06947df1bf40ee4e0ad99579621f3.jpg
                            http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/5d/66/1a/5d661a6d02dff85522ef780d43e78e4a.jpg
                            http://i.quoteaddicts.com/media/q5/659997.png

10 komentárov:

  1. Skvelá recenzia! Som veľmi rada, že sa ti to páčilo :). Pri tejto knihe som nevedela čo čakať... Anotácia ma zaujala a vedela som, že si to chcem prečítať, no aj tak som nemala žiadne očakávania. Avšak keď som sa do toho začítala (čo bolo hneď), tak som sa nestačila diviť. Po prvé sa to čítalo neskutočne rýchlo a dobre. A po druhé som sa od toho nedokázala odtrhnúť! Knihu som prečítala na posedenie a počas čítania som ledva dýchala. Veľmi, veľmi dúfam, že u nás na Slovensku vyjdu aj ostatné diely. Svojim spôsobom sa to ukončilo, no mám pocit, že druhý diel by nemusel byť tak celkom navyše :). Je to skvelý príbeh ako celok, no ak ide o svet, ktorý je v tejto knihe a o tú realitu, tak iba ťažko potláčam hrôzu. Mnohokrát som počas čítania, bola až tak nepríjemne šokovaná tým čo sa tam deje... Pre mňa je to fakt obrovské, knižné prekvapenie :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) ♥♥♥
      Súhlasím, ani ja som nevedela, čo mám očakávať, preto ma veľmi prekvapilo, ako ľahko sa kniha čítala. A taktiež dúfam, že u nás vyjdú aj ďalšie diely, lebo si myslím, že sa tam dá ešte niečo naozaj skutočne dobré vymyslieť ;) :)
      Tá hrôza tam určite bola, to áno, ale myslím, že bola najviac viditeľná v tých posledných kapitolách, ak vieš , čo mám na mysli ;/ Ale o to zaujímavejšie to bolo! :) :)

      Odstrániť
  2. Fíííha, tak toto je po dlhej dobe nejaká YA , ktorú by som si naozaj rada prečítala. Skvelá recenzia, mrknem, či ju nemajú u nás v knižnici :) Svet plný krutosti (ten literárny!) - to je presne niečo pre moju zvrátenú dušičku :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :)) ♥
      Heh, tak to by si si potom najmä tie posledné kapitoly mohla užiť vo veľkom štýle krutosti ;) Teším sa, čo na ňu povieš :))

      Odstrániť
  3. Túto knihu som zaznamenala i ja, no anotácia ma od nej odradila. Je to príšerná a chorá predstava a nechce sa mi veriť, žeby taký svet niekedy existoval (i keď už ten náš je poriadne chorý -_-). Predstava, žeby v budúcnosti dávali deti na darcovstvo orgánov lebo sa im zunujú, či sú problematické a podobne je scestné, brutálne a hlavne neľudské. Neviem, ale asi by som knihu nechcela čítať, i keď recenzia sa ti veľmi podarila, no určite by ma tá predstava mátala vo snoch až by sa zmenila na nočnú moru :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem, každý sme iný a preferujeme v literatúre niečo iné ;) Mne ani takéto sci fi nevadí, no zase nemôžem cítiť horory, takže ti úplne rozumiem :) Ďakujem za pochvalu :) A súhlasím, že táto predstava je neľudská a dúfam, že sa nikdy neuskutoční, no žijeme vo svete, kde sa všetko mení každú sekundu, takže, bohužiaľ, nikdy nevieme ;/

      Odstrániť
    2. Tak kočky, túto "brutálnu a nechutnú" knihu som dnes ukoristila v knižnici (komentárod Mony ma pobavil:)) , hneď keď som ju videla, som si spomenula Adi na teba :) Joj sa teším.. :) Snáď ma bude poriadne mátať aj vo sne :))

      Odstrániť
    3. Heh, tak ja verím, že ti dá tú správnu dávku napätia! :) Daj vedieť, ako sa ti páčila :)

      Odstrániť
  4. No a opäť tu máme ďalšiu úžasnú recenziu od Andy, ktorá ma na túto knihu namotala ešte viac! A to som si myslela, že to už ani nebude možné - omyl! :D Páni, zatiaľ som nečítala ešte ani jedno negatívum a táto kniha je na mojom Wishliste, odkedy som po prvý krát zazrela tu obálku a napokon prečítala aj anotáciu. Do sveta Uvoľnených sa mi vďaka Tebe podarilo nahliadnuť ešte viac a najradšej by som sa do tej knihy pustila tu a teraz.♥ Uff, rozhodne sa raz bude vynímať na mojej poličke, no vzhľadom na danú situáciu a množstvo povinností to ešte bude musieť počkať. Každopádne, ďakujem za uistenie, že investícia do tejto knihy by mala naozaj stáť za to a pevne verím, že sa nesklamem a ozaj to tak bude.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéééj, toľko slov chvály na mňa! ♥ Ďakujeeeeem :)))
      Ja sa vždy teším, keď niekoho namotám na konkrétnu knihu a má z nej podobnú radosť ako ja :) Verím, že sa ti svet Uvoľnených bude páčiť a nesklame ťa! :) A chápem, tento rok je makačka, čiže tiež to s tým čítaním u mňa nevyzerá bohvieako, no budeme sa snažiť a uvidíme ;) Ešte raz , vrelá vďaka za tie pekné slová :) ♥♥♥

      Odstrániť