piatok 8. januára 2016

Ďaleko od hlučného davu

Názov: Ďaleko od hlučného davu

Autor: Thomas Hardy

Vydavateľstvo: PRAVDA

Rok vydania: 1973

Počet strán: 435


Román Daleko od hlučícího davu patří k nejzářivějším pokladům anglické literatury. Už jeho první vydání v roce 1874 se stalo literární senzací, kniha se vyprodala během pouhých dvou měsíců a Thomasi Hardymu vynesla reputaci předního spisovatele viktoriánské doby. Čím kniha tolik zaujala ve své době a čím dodnes oslovuje další generace čtenářů?
Hardyho román v sobě úchvatně kombinuje romantickou love story s upřímným, otevřeným vylíčením anglického venkova; nejedná se však o nějakou pastorální idylu, jakkoli je kniha prodchnutá nostalgií.
Právě naopak, v mnoha ohledech jde o zcela moderní příběh s ryze moderní hrdinkou – mladá, nezávislá statkářka Batsheba se už dávno zařadila do kánonu velkých postav světové literatury, podobně jako její tři velice rozdílní nápadníci, oddaný pastýř Gabriel, postarší statkář Boldwood a světácký seržant Troy. Spletitý děj plný zvratů, nádherné popisy jihoanglické krajiny i života na venkově, zajímavě vykreslené postavy a dokonalá práce se čtenářovým očekáváním – to vše dělá z románu Daleko od hlučícího davu vpravdě mistrovské dílo, které nepochybně stojí za přečtení i dnes.(ZDROJ)




Celkové hodnotenie:
Odvtedy, ako som videla trailer na film na Petinom blogu, som vedela, že tento príbeh sa mi bude páčiť. Historický román z anglického prostredia je ten typ knihy, ktorý mi učaroval a neváham po ňom siahnuť v  hocakom období či príležitosti. Preto som sa konečne dostala aj k tomuto románu a bola som pripravená na kvalitnú dávku toho najlepšieho , čo nám britská literatúra ponúka.

Obálka: samozrejme, že som nemala vydanie s vyššie uvedenou obálkou, takže to staršie a jednoduchšie nemá veľmi cenu hodnotiť.

Autorkin štýl: asi taký typický anglický? Zdalo sa mi, že opisy mierne prevládali, no napriek tomu som objavila asi len pár, ktoré by boli dlhé aj na mňa. Hlavní hrdinovia boli opísaní dostatočne a reálne. Ako bonus sme tu mali aj vedľajšie postavy, ktoré netvorili len krovie ale zohrávali v príbehu dôležitú rolu, takže sme mohli nazrieť na dej aj cez odlišné pohľady. Priala by som si trošku viac irónie či dôvtipu, ktorý mám tak rada pri dielach Jane Austen, keďže atmosféra tohto príbehu bola skôr pochmúrnejšia. Farmárčenie zohrávalo významnú rolu, no nerušilo ma.

Bathsheba, naša hlavná hrdinka, nemá o svojich nápadníkov núdzu. Hneď po tom, čo príde navštíviť svoju tetu, spozná muža, ktorý sa do nej za pár dní zamiluje a požiada ju o roku. Aj keď mnoho jej rovesníčok túži po vydaji s takýmto rozumným mladým mužom, ona medzi ne nepatrí. Je polichotená, no jeho ponuku odmietne. Náhle zomrie jej strýko vo Weatherbury a zanechá jej farmu. Bathsheba odchádza za svojou novou budúcnosťou a necháva svojho nápadníka, Oaka, napospas vlastným pochmúrnym myšlienkam. Oak sa veľmi trápi a keď sa preto dopočuje, že jeho milá odišla do Weatherbury, rozhodne sa, že skúsi šťastie a vyberie sa do toho mesta hľadať si v jeho okolí nejakú prácu. Osud mu to zariadil tak, že sa ocitne v meste práve vtedy, keď v ňom vypukne požiar, ktorý on statočne zachráni a tým sa zapáči aj Bathshebe. Prijme ho do svojich služieb aj po tom, čo ho spozná. Je jej verným pomocníkom a radcom v jej živote plnom nenaplnenej lásky , bolesti a námahy.

Dá sa zabudnúť na prvú lásku? Je život k našim mladým hrdinom milosrdný alebo má pre nich pripravených  pár veľmi ťažkých skúšok, v ktorých budú musieť ukázať svoju vnútornú silu?

Môj názor?
Ďalšia britská klasika a v poradí už 4. kniha z knižnice. Akosi mi to počas týchto prázdnin vyšlo a ja som dokázala prečítať väčšinu vypožičaných kníh. Ďaleko od hlučného davu zatiaľ patrí k tým lepším, tak sa pozrime , čo si o ňom myslím.

Už som prečítala zopár stoviek kníh, preto je prirodzené, že mám v hlave postavy, ktoré sú mi  sympatickejšie ako iné. Bathsheba patrila niekde do zlatého stredu, i keď sa skôr mierne nakláňala k tej horšej strane. Nechápte ma zle, svoju rolu ženy, ktorá je neskúsená, nechce sa vydať, no na druhej strane ju poteší každá lichôtka, zvládla bravúrne. Jej vrtochy boli príkladné jej postaveniu, no niekedy sa mi zdala ľahko slabomyseľná a prostoreká. Mladý život sa však napokon skresal do skúseností, ktoré tak veľmi potrebovala.
Na začiatku ma hneď zaujalo jej meno, pretože som sa ešte nikdy nestretla s postavou, ktorá by mala takéto  meno. A musíte si priznať, že si skôr zapamätáte/všimnete takéto nezvyčajné meno ako napr. Amanda či Jane.

Oaka som zaradila do šuflíka s názvom : zlatý, milý s pár muchami. Bol to správny typ chlapa, vedel sa postarať o farmu, bol na blízku pri každom probléme a nebál sa vzchopiť aj vtedy , keď to ostatní už vzdali. Jeho odhodlanie a vytrvalosť z neho robili krásneho udatného rytiera v šatách "pomocníka". Jeho údel bol ťažký. Predsa len, musel sa pozerať na to, ako jeho milá, koketuje s inými mužmi rovno pred jeho očami. Po radu však skoro vždy prišla za ním a on sa so svojou rolou v jej živote napokon zmieril.

K ostatným dvom mužom som mala dosť rezervovaný vzťah. Boldwood sa mi nepozdával skoro vôbec, zdal sa mi až príliš doliezavý a Troy.... to bol taký mladý vojačik, ktorý si o sebe myslí, že kvôli tomu, že má svalnaté telo a peknú tváričku môže poblázniť každú ženu bez toho , aby po sebe znášal dôsledky!

Čo som nechápala ani na jednom mužovi, ktorý padol do jej rúk, je tá ich rýchla zamilovanosť. Oakovi to trvalo pár týždňov , Boldwoodovi stačila jedna jediná valentínka poslaná z roztopaše a poslednému vojakovi padla do oka už pri prvom stretnutí. Bathsheba bola zo slov autora nepochybne krásna mladá žena so slušným majetkom, no nejako mi nesedelo, že je to všetko, prečo ju tí muži tak milovali. Asi v sebe mala tú správnu dávku vzrušenia, ktorá mužov tak lákala. No, možno som len žena a členom druhého pohlavia stačí málo. Viem ja? :D

Príbeh zasadený do dedinsko-farmárskeho prostredia sa mi páčil. Tento námet mám rada a autor ho vykreslil reálne a pekne, i keď by som si na istých miestach priala aj hlbší opis. ( na iných by zase mohol ubrať ;)).

Koniec ma prekvapil. Celý príbeh sa totižto niesol v pokojnom tempe, len s miernymi výkyvmi, no väčšie vzrúšo sa však na scéne predsa len objavilo a to práve na konci, keď som si už myslela, že presne viem, ako to skončí. Troška ma pri tom autor vystrašil a bála som sa , kam tým smeruje, no nemôžem povedať, že sa to nedalo aspoň trošičku čakať.

Toto dielo sa mi čítalo celkom príjemne. Mala som však od neho väčšie očakávania, takže aj keď ho radím medzi tie lepšie, malo zopár miest, ktoré by som vynechala. Postavy, atmosféra či myšlienka však boli krásne zvládnuté, a preto som rada, že som sa do diela pustila. Myslím si, že tie opisy, ktoré by som niekde vynechala a niekde zase pridala, by sa mohli pekne využiť práve vo filme, takže som naň už poriadne zvedavá! ♥ Ten trailer vyzerá faaakt dobre! :)





"Pretože bol mužom, ktorý si uvedomoval pôvab života, aký viedol, stál nepohnute, na nebo sa pozeral ako na užitočný prístroj , a veľmi si ho cenil aj ako nádherné umelecké dielo. Zdalo sa, že ho na chvíľu premohla krása tejto osamelej chvíle, alebo skôr kozmický pokoj, nerušený ľudskou prítomnosťou. Ľudia, ich starosti a radosti akoby ani neexistovali. Pripadalo mu , že na zemskej pologuli , prikrytej plášťom noci, niet žiadnej inej mysliacej bytosti okrem neho. Predstavoval si, že všetci odišli na druhú, slnečnú stranu." (str. 19-20)


Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/208/l208484.jpg
                        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c9/fb/aa/c9fbaad4ed44a9328bee50a8af4287c6.jpg
                        https://mamaneedsherbrainback.files.wordpress.com/2015/06/little-bit-of-literature-2.png?w=800&h=800
                        http://41.media.tumblr.com/c36ae2a1f258eb6dfcc1131cf3da6da8/tumblr_nnj1ovIzNs1upjxmzo1_1280.jpg

15 komentárov:

  1. Krásna recenzia. :) Ja som mala knihu požičanú z knižnice ešte niekedy začiatkom šk. roka (aspoň myslím), ale nejako som sa k nej nemala času dostať a tak som ju vrátila. Film som však videla a bol parádny, čiže určite si ho pozri. Ja sa plánujem opäť vrátiť ku knihe, keď skončí to šialenstvo v škole. :) Teda... mám ju doma aj v originálnom vydaní, ale na to si trúfnem, až keď si prečítam to slovenské. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :))
      Tak to sa na ten film teším ešte viac! ♥ Hej, originálne vydania sú niekedy naozaj zaujímavé na čítanie! ;) :D

      Odstrániť
    2. Keď si spomeniem na niektoré tie slovné obraty v preklade, tak by som si na originál netrúfla... ale aj tak by som ho chcela mať doma na poličke :))

      Odstrániť
  2. Ja som si akurát včera hovorila, že sa konečne musím mrknúť, čo robia moji obľubení blogeri. A ono aha, aké milé prekvapenie keď hneď v blogfeede vidím, že si sa vrhla na ďalšiu klasiku! A hneď môj milovaný Hardy! Super recenzia a určite súhlasím s tým, že Tomáško mohol niekde na opisoch ubrať. Som sa zasmiala pri označení, že hrdinka je slabomyseľná :) No, niekedy by som ju kľudne vzala panvicou po hlave, nech sa dievča preberie, máš pravdu :)
    Myslím, že dôvod, prečo sa všetci muži tak rýchlo zamilovali do hrdinky bol ten, že Hardymu nešlo o vykreslenie chlapskej logiky pri výbere ženy (tam je to jasné: si pekná = chcem ťa!, ale chcel poukázať skôr na to, ako sa ženy rozhodujú pri výbere svojich partnerov. Vyberajú si srdcom alebo rozumom? A stačí fyzická príťažlivosť alebo finančná istota na spokojné manželstvo? Atd atd.. takže hrdinku postavil pred hotovú vec, ponúkol jej tri varianty a milá - dráha, rozhodni sa :)
    Veľmi sa teším na ďalšie klasiky na tvojom blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Mňa si teraz potešila svojím komentárom! :))
      Tak no, občas mi tie jej myšlienky pripadali fakt uletené, takže som si pri jej označení nevedela pomôcť... keď navonok vehementne odmietala všetky lichôtky, no červenala sa a v mysli mala jasne napísané, ako ju to teší :D Ktovie, čo by som ja robila v jej situácií! :D
      Hmm..veľmi zaujímavé vysvetlenie, takto som sa na to nepozerala, ale sedí mi to k tomu, takže ďakujeeem :)))
      Tak ja dúfam, že ich bude dosť, ale v tomto maturitnom období sa k nim tak skoro asi nedostanem :/

      Odstrániť
    2. Joj bože, maturita! No tak to by mala byť samá klasika z povinného čítania :) Nemáte náhodou na zozname aj Lysistratu od Aristofana? Minule som ju čítala a predstavila som si , ako by asi vyzeral rozbor tohto diela na hodine literatúry ... to by sa červenali asi včetci, s učiteľom v čele :)

      Odstrániť
    3. Hej, ale to čítam lebo musím, čiže ma prejde chuť písať na to aj recenziu ;) I keď nájde sa aj pár zaujímavých diel ako napríklad "Ako chutí moc" či "Kto chytá v žite" ;)
      Nie, nemáme :D Celkovo si myslím, že ten náš zoznam je ochudobnený od dosť diel a zameriava sa prevažne na slovenské diela, čo je pochopiteľné, no priala by som si vybrať aspoň jedno či dve na želanie ;)

      Odstrániť
  3. Tak na túto knihu si robím zálusk tiež odvtedy, čo som videla recenziu u Peti :)) A už som si zistila cez online katalóg knižnice, že knihu majú, len dúfam, že mi ju niekto nečmajzne skôr ako sa k nej dostanem :D A dúfam, že mi nebude liezť hrdinka až príliš na nervy, pretože z toho opisu na ňu, ktorý si napísala, mi už veru lezie :D A zas až traja krásavci okolo nej...no uvidím, dám knihe šancu a potom aj filmu :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno spočiatku, ale potom sa to aj trochu zlepší ;) :D A neprekážalo to veľmi :D Príjemné čakanie! :D :))

      Odstrániť
    2. Super Mony, som rada, že sa na knihu tiež vrhneš :) Ak hrdinku budeš brať s nadhľadom, tak sa to dá prežiť. Už teraz sa teším na recenziu :)

      Odstrániť
  4. Síce takéto knihy veľmi (ehm, vôbec) nečítam, ale recenzia je super. No pochybujem, že sa k tomu niekedy dokopem. Možno skôr k filmu :D :D Ten trailer je parádny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujééém :))
      Hejže? Ja už sa teším, kedy sa ja dokopem k tomu, aby som si ho pozrela, lebo som to mala v pláne urobiť ešte cez prázdniny, ale nejako som to nestihla :D ;)

      Odstrániť
    2. Ja nestíham veľa vecí :D to je kolobeh života :D

      Odstrániť
  5. O tejto knihe viem už dlhšie, no nebola som nijako veľmi rozhodnutá prečítať si ju. A tvoja recenzia mi nepomohla :D A dokonca ani ten trailer :D To, že mám k nej momentálne prístup len v angličtine a sa bojím, že nebudem rozumieť, predsa len, je to klasika. Ale tak ma ťahá, čiže možno v budúcnosti... :D Inak, pekná recenzia :) "Viem ja?" ma pobavilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to ma mrzí, že ti nepomohla :/ ale ja verím, že si k tebe cestu nájde :))
      Css...že nebudeš rozumieť. Dievča, ja čítam Dobrodružstvá Huckleberry Finna v pôvodnej verzii a to je teda niečo...hlavne keď ti tam jedna postava rozpráva šušlavo , čo v písanej forme neprečítam ani keby neviem ako sa snažím :D :D ;)
      Tak niekedy sa tým našim mužom rozumieť nedá :D :)

      Odstrániť