pondelok 2. marca 2015

Love, Rosie

Názov: Love, Rosie

Autor: Cecelia Ahern

Vydavateľstvo: Harper

Rok vydania: 2014

Počet strán: 558




 Celkové hodnotenie:
Cecelia Ahern je v momentálnej dobe veľmi známe meno, a to aj vďaka filmu Love, Rosie, ktorý bol minulý mesiac odpremierovaný v kinách. 

Táto obálka je podľa mňa úžasná, pretože sú na nej obaja hlavní predstavitelia už spomínaného filmu. ( a ja oboch milujem ♥). 

Autorkin štýl je , ako vždy, veľmi plynulý a svieži. Knihu som čítala v angličtine a môžem povedať, že občas zašla do veľmi detailných opisov, no stále si držala krásne tempo a všetko nám pekne kúskovala. 

Kniha nám rozpráva príbeh 2 najlepších kamarátov : Alexa a Rosie. Na začiatku príbehu ich spoznávame ako maličké 5 ročné deti, ktoré postupne dozrievajú v dospelých ľudí. Obaja spolu prežívajú všetky svoje problémy, teenagerské párty, prvé lásky... Vážia si svoje priateľstvo na toľko, že nie sú ochotní priznať svoje city.  Život ich však zavedie do rôznych okamihov a vzdialených miest, kedy sa budú musieť odlúčiť od toho druhého. Zakaždým, keď si budete myslieť, že sa obaja zase stretnú a skúsia vyjadriť svoje pocity, do toho zasiahne osud a znovu ich od seba oddelí. Vyhrajú napokon túto naháňačku s osudom? Alebo zostanú obaja navždy o krok vzadu a zmeria sa s tým, že budú navždy najlepšími kamarátmi?



Môj názor?
Ako ste si už mohli všimnúť, patrím k ľuďom, ktorí najprv videli film s rovnomenným názvom a až ten ma presvedčil si prečítať aj knihu.  Z filmu som bola maximálne nadšená, preto som sa na knihu veľmi tešila aj keď som si ju kúpila v angličtine. 

Úroveň angličtiny je v tejto knihy tuším okolo úrovne B1-B2 ( kedy ako :D). Tie prvé strany, ktoré sa odohrávajú ešte v období ich detstva sú písané ešte jednoduchšie a veľmi zlatým štýlom. Nemala som s porozumením nejaký extra veľký problém, aj keď tu samozrejme, zase boli slovíčka, ktoré som nepoznala. 

No a môžeme prejsť k samotnému štýlu knihy. Je nutné povedať, že kniha je písaná vo forme emailov, listov a správ , ktoré si medzi sebou píšu Alex a Rosie, no aj Alex s jej rodičmi či súrodencami. Čo ma naozaj prekvapilo bolo, že postupom času do príbehu vstupovali aj ostatné postavy, najmä Ruby ( kamarátka Rosie), alebo aj jej dcéra Katie, či jej najlepší kamarát Toby. To všetko dávalo knihe úplne iný rozmer, pretože už to nebolo len o romantickej láske Alexa a Rosie, ale aj o osudoch vedľajších postáv, za čo má u mňa autorka veľké plus. ( Píšem to preto, lebo vo filme sa vedľajším postavám veľký priestor nedal).

Pýtate sa, či mi takýto štýl vadil? Odpoveď je : Nie, nevadil mi. Samozrejme, že by bolo možno lepšie, ak by sme poznali aj myšlienky hlavných postáv, lebo takto sme museli všetky ich pocity vyčítať z jednotlivých správ. No aspoň ma to nútilo zamýšľať sa nad všetkým, čo napísali a ako to asi mysleli. A to nebolo zase až také ťažké, lebo autorka napísala každý správu , list či email veľmi dobrým jazykom, z ktorého ste mohli veľa vyrozumieť. 

Alexa som úplne žrala aj keď si myslím, že on bol ten, ktorý vždy písal kratšie listy/ správy a preto mi trvalo dlhšie pokiaľ som si domyslela, čo tým asi myslel. 
Rosie bola/ je zase veľmi silnou postavou, ktorá sa aj napriek tomu, že jej osud nadelil horšie karty, nevzdala a išla si za svojím snom. Aj keď ju človek musel nakopnúť! :) 

Priateľstvo , ktoré mali medzi sebou títo dvaja v reálnom svete asi nestretnete, no predsa len pôsobilo celkom reálne. Alex a Rosie neboli dokonalé postavy, naopak , obaja robili chyby a možno práve tie ich doviedli ku koncu, k akému ich doviedli ( nespoilerujem ;) )    


Kniha obsahovala aj veľa pekných myšlienok, ktoré ja milujem a dali by sa pretransformovať aj do reálneho života. ( aspoň do života takého snílka ako som ja ;) :D 

Love, Rosie je knihou, ktorá vo mne vyvolala mnoho pocitov a som rada, že som si ju prečítala. Mne bolo od začiatku jasné, že je to presne "moja šálka kávy", keďže ja som večná romantička, no vďaka tomu, že kniha je veľmi dobre napísaná by som knihu odporučila naozaj všetkým, ktorým nevadí tento štýl písania a ktorí túžia po skvelej romantickej oddychovke. Čítanie som si užila a dúfam, že sa slovenské vydavateľstvá rozhodnú vydať viac kníh od tejto skvelej autorky.  



" It´s funny because when you´re a child, you believe you can be anything you want to be, go wherever you want to go. There are no limits. You expect the unexpected, you believe in magic. Then you grow older and that innocence is shattered. The reality of life gets in the way and you´re hit by the realisation that you can´t be all you wanted to be, that you just might have to settle for a little bit less.

Why do we stop believing in ourselves? Why do we let facts and figures and anything but dreams rule our lives?" (str. 231)

TRAILER TU.

Zdroje obrázkov: http://static.harpercollins.com/harperimages/isbn/large/3/9780007538393.jpg
                       https://36.media.tumblr.com/4d9356f636a7b19177f0705278b10044/tumblr_mu249vYtEF1s2qm18o1_500.jpg
                       https://33.media.tumblr.com/925d7c59d7367d17c7c8ad03e1b126dc/tumblr_ne2lbyfVDc1s0wmsho1_500.gif
                       https://31.media.tumblr.com/f9907337e62e6d96cc503171337242b8/tumblr_nedp1lPYmb1sbvr5ao1_500.jpg 

4 komentáre:

  1. Kniha je naozaj nádherná <3 Získala si ma hlavne tým že je taká jednoduchá, nie je moc originálna ale práve preto je taká dokonalá. Obyčajný život obyčajných najlepších kamarátov, ktorí sú do seba zahľadení a uvedomia si to až po niekoľkých rokoch. :)
    Pekná recenzia!

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak! :) Autorka dokáže skvelo písať o jednoduchých okamihov v živote človeka, a preto má u mňa čestné miesto :) Ďakujem pekne :)

      Odstrániť
  2. Super recenzia :) Takže ďalší kladný názor na túto knihu, čo ma opäť utvrdzuje v to, aby som si knihu prečítala, kedže ja som tiež romantická duša. Ale akosi sa bojím tej formy e-mailov-neviem, či by ma to náhodou nerušilo a či by som sa dokázala sústrediť na príbeh-toho sa bojím, ale tak treba dať šancu. Ale film si asi kuknem aj keď som ešte nečítala knihu...možno to bude ďalší dôvod, aby sa kniha dostala do mojich rúk :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skús si pozrieť aspoň film. Aj keď neviem, či je to dobre, vidieť najskôr film a až potom čítať knihu, ale mne sa to takto páčilo. Len viem, že mnohí sa sťažujú pri filmoch, že zvyčajne vynechajú veľa vecí z knihy, ale keď som si ja najprv pozrela film, nejako mi to nevadilo/nevadí :D :) ( asi to bude najmä kvôli hercom ♥♥♥) A ďakujem pekne :)

      Odstrániť