sobota 3. januára 2015

Život jedna báseň

Názov: Život jedna báseň

Autor: Colleen Hoover

Vydavateľstvo: YOLi

Rok vydania: 2014

Počet strán: 287

Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brat potrebujú jej pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť. Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru. Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami...(ZDROJ






Celkové hodnotenie:

Musím sa vám priznať, že som doposiaľ neprečítala žiadnu knihu od tejto autorky, ale po prečítaní viacerých recenzií som sa na túto knihu začala strašne tešiť.A taktiež, po prečítaní tejto knihy som prišla na to, že si rozhodne musím prečítať aj ďalšie knihy od Colleen Hoover :)

Obálka patrí medzi najkrajšie, aké som videla. Tá báseň, ktorej pokračovanie sa nachádza aj na zadnej strane, mikrofón a pódium...je na nej zhrnutá pointa knihy a to sa mi veľmi páči.


Autorkin štýl sa strašne dobre a rýchlo číta. Vybrala si tému, o ktorej už bolo napísaných veľmi veľa príbehov, no Coolleen do nej vniesla nový pohľad, nové svetlo, proste niečo , čo robí túto knihou predsa len inou.

Hlavnú postavu Layken som si obľúbila skoro od začiatku. Bolo to normálne 18 ročné dievča, ktoré práve stratilo otca a museli sa aj s mladším bratom a mamou presťahovať. Zo začiatku to znášala ťažko , no hneď v 1. deň sa zoznámila s Willom, ktorý býval aj so svojím mladším bratom v dome oproti a obe vekové kategórie si hneď padli do oka. Po prvom rande ( ktoré dopadlo úžasne) sa však obaja dozvedia pravdu: Will je Laykenin učiteľ.

Willa som mala rovnako rada ako Layken. Aj on bol v dosť ťažkej situácií, pretože sa o mladšieho brata staral sám + bol vo svojich 21 rokoch učiteľom na strednej škole , aby nejako prežili.



Môj názor?
 
Dlho som rozmýšľala nad tým, ako by som vám opísala to, čo je na tejto knihe také výnimočné, a prečo sa vlastne tak líši od ostatných kníh s rovnakou/podobnou témou. V nasledujúcich riadkoch vám prinášam moje zhrnutie, prečo by ste si knihu mali prečítať :


Postavy: Normálne 18 ročné dievča, ktoré chodí na strednú do maturitného ročníka a chalan, ktorí ma 21 a už je učiteľom. Na začiatku čítania som si povedala : "Fajn, toto bude asi trošku klišé, ale dám tomu šancu". Po prečítaní prvých kapitol môžte nadobudnúť dojem, že táto kniha nebude zase až tak výnimočná, no prvý dojem nás občas sklame.Postavy boli možno "obyčajné" , ničím výnimočné, no práve preto boli zase o kus realistickejšie.
Dej nezabudol venovať aj istú čas svojej podstaty vedľajším postavám , ktorými boli Laykenini kamaráti Eddie ( áno, je to baba, a príbeh o jej mene je v knihe vysvetlený trošku vtipne :D ) a jej priateľ Gavin. Hlavne Eddie je človek, ktorý Layken veľmi pomáha a ich kamarátstvo časom len silnie.


Myšlienka: Ako dej postupne plynul, začala som si uvedomovať, že tu pôjde aj o niečo iné, ako len o pubertálnu lásku, pretože v knihe sa rozoberajú aj témy: rakovina, súrodenecká láska,  zodpovednosť, priateľstvo či adopcia. Kniha nie je zameraná konkrétne ani na jednu z týchto tém, ale zahŕňa všetky.


"To už som na strane 100? Po 45 minútach?!" Áno, ďalšie pozitívum tejto knihy- je napínavá. Nemá v sebe klasickú akciu, ktorá na vás číha z každej jednej strany a predsa má v sebe niečo, čo vás prinúti otáčať stránky. Už veľmi dlho som nečítala knihu, vďaka ktorej som zabudla na to, že čítam, no Život jedna báseň je určite jednou z nich.


Slamovanie: Hovoríte, že ste o ňom ešte nepočuli? Ani ja nie :D A trošku som sa ho aj bála, ale neskôr ma pohltilo. Nepoviem vám konkrétnu definíciu, no slamovanie je vlastne vyjadrovanie pocitov prostredníctvom básne. Báseň sa však vôbec nemusí rýmovať, nie je to však ani taký klasický voľný verš, pretože, ak konkrétnu báseň recitujete, podobá sa to skôr na rozprávanie, pri ktorom dávate dôraz na určité slová. Viem, znie to divne, ale naozaj ma to dostalo. Cez slamovanie,  nám autorka dokázala priniesť isté vyliatie duše oboch hlavných postáv a to , v konečnom dôsledku, veľmi osviežilo tento príbeh.


Úryvky z textov piesní skupiny The Avett Brothers. Autorka hneď na začiatku vysloví poďakovanie tejto skupine a na začiatku každej kapitoly nájdeme úryvok z nejakej ich piesne, ktorý ,samozrejme, súvisí s danou kapitolou.


Záver. Nebudem spoilerovať, takže poviem len, že záver už bude trošku pripomínať klišé, i keď vo svojej vlastnej podobe, no myslím, že to bude záver, ktorý si táto kniha zaslúži.

 
Tak, aby som to zhrnula, Život jedna báseň je jedna veľká smršť. Je to jazda, ktorá vám so sebou prinesie veľa prekážok a v niekoľkých momentoch vás oberie o dych. Na konci , keď sa znovu nadýchnete, zrazu otvoríte oči a nebudete veriť, že ste to stihli prečítať za pár hodín. Vo vašej hlave bude milión myšlienok, no jedna vám tam bude blikať stále dookola : "Chcem viac!"( ešte, že existuje aj pokračovanie ;) )




"Správa sa k tebe vždy úctivo? To je prvá otázka. Druhá otázka znie, či by si sa zaňho vydala aj o dvadsať rokov, keby sa za ten čas, vôbec nezmenil. A po tretie by si si mala odpovedať na to, či vďaka nemu túžiš byť lepším človekom. Ak stretneš niekoho, pri kom na všetky tri otázky odpovieš áno, potom si našla toho pravého." (str. 38-39)

 

Pár pesničiek, ktoré sa mi od skupiny The Avett Brothers páčia najviac ( všetky boli v knihe spomenuté)  : 

 





Zdroje obrázkov: http://www.martinus.sk/data/tovar/_l/165/l165078.jpg
                        http://25.media.tumblr.com/22e0b3b2a6c61769a010caecd4fa0fc4/tumblr_meq18sCisx1rsyukao1_500.jpg

6 komentárov:

  1. Knihu mám už dlho na wishliste a ľutujem, že ju doma ešte stále nemám! Budem si ju musieť čo najskôr kúpiť.. inak, pekná recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že si ju čo najskôr kúpiš a taktiež, že ťa bude baviť! :) Ďakujem krásne :))

      Odstrániť
  2. Zaujímavá kniha. :) Mňa práveže nalákalo už to, že Will je učiteľ a ona študentka, ale v pohode. :D To slamovanie si do toho príbehu neviem veľmi predstaviť, ale uvidíme, keď sa ju rozhodnem prečítať. Lenže ak to je séria, čo som pochopila z tvojej poslednej vety, tak neviem, či sa na to dám. Ja potrebujem nejaký ucelený záver. :D
    Btw. Všetko najlepšie k meninám! :* :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, ale on nie je typický učiteľ, veď má len 21 ;) :D
      Ono, to práveže bol dosť ucelený záver a neviem veľmi, čo bude v dvojke, ale to "chcem viac" nemalo vyjadrovať to, že to nie je ucelené a celkom uzavreté, ale že chcem viac takýchto skvelých kníh ;)
      Ááá, ďakujem krásne :) :*

      Odstrániť
  3. Pěkná recenze :) Tuhle knížku už mám dlouho na wishlistu, a doufám, že se do ní brzy pustím :) Zaujala mě slovenská verze obálky, je zajímavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Mne sa táto naša verzia naozaj veľmi páči, ale bude to aj tým, že milujem modrú farbu, ktorá v takejto kombinácií robí naozaj dobrý dojem :)

      Odstrániť