pondelok 19. januára 2015

PS: Miluju tě

Názov: PS: Miluju tě

Autor: Cecelia Ahern

Vydavateľstvo: BB/ art

Rok vydania: 2006

Počet strán: 365

Holly a Gerry patří k těm šťastným manželským párům, jimž by každý mohl závidět. Náhle, v jeho třiceti letech, odhalí lékaři u Gerryho rakovinu v konečném stadiu. Holly si vůbec nedokáže život bez Gerryho představit a vlastně si ani nic takového představovat nechce. Jenže Gerry s ní má jiné plány. Pár měsíců po jeho smrti dostane Holly balíček dopisů, které pro ni její manžel sepsal a v nichž ji žádá o splnění nečekaných úkolů. S pomocí těchto dopisů, svých potrhlých kamarádek a milující rodiny, která ji někdy dohání k šílenství, Holly postupně objevuje nový život; život dokonce rozmanitější než ten, který ji osud donutil nechat za sebou. Kniha, mezinárodní bestseller, získala ocenění Passionate Pen Honour za nejromantičtější knihu roku 2004/2005(ZDROJ)






 Celkové hodnotenie:

 Knihu vlastním už pekných pár rokov, no akosi som nenašla chuť či čas si ju prečítať. Film som videla už dvakrát a plakala som pri oboch momentoch. Asi som nejako predpokladala, že už nemá cenu si knihu prečítať, no som rada, že som zmenila názor.

Mám knihu v češtine , takže je s filmovou obálkou, čo sa mi veľmi páči, lebo obsadenie hercov schvaľujem! :)

Autorkin štýl je veľmi ľahký. Kniha mala pár hluchých miest, ktoré by sa dali vynechať( hlavne na začiatku), no celkovo sa mi príbeh čítal veľmi príjemne.

Holly ,hlavná postava, nám cez rozprávača predostrie svoj príbeh. Po tom, čo jej manžel po chorobe umrie, je Holly vo veľmi ťažkej situácií. Neje, skoro nespí, rozpráva len málo...Čudujeme sa? S Gerrym tvorili skvelý pár, preto jeho stratu niesla o to ťažšie. Po tom, čo vstúpi do jej života "zoznam" , ktorý jej napísal Gerry, v sebe akoby našla stratenú nádej. Naďalej v sebe nesie jeho podobizeň a s jeho pomocou sa krôčik po krôčiku dostáva z nitiek bolesti a depresie. Nie je to však vôbec jednoduché a veľakrát si prejde ťažkými chvíľami, no ona to stále prežije a ide ďalej. To je vlastnosť , ktorú na nej tak obdivujem. Holly sa správa asi ako každá žena, ktorá by sa ocitla v jej situácií: smúti, plače, stále v sebe živí spomienku na manžela, prediera sa životom v ktorom jej chýba jej životná láska, no s podporou rodiny a priateľov zvláda toto svoje ťažké obdobie.

V knihe sa Holly stretáva s mnohými ľudmi: jej rodinou: mamou a otcom plus 4 súrodencami a svojimi 2 kamarátkami. Osudy všetkých týchto ľudí sú popretkávané a spája ich jedno: všetci niekoho stratili.



Môj názor?

Ako som už spomínala v úvode, ku knihe som sa dostala náhodou, pri prezeraní našej knižnice. Film som už videla, takže nejaké závratné očakávania som nemala, skôr som si chcela prečítať takú oddychovku a toto mi prišlo ako správna voľba.

Holly mi bola veľmi sympatická. Pamätám si, ako ma vo filme prekvapila Gerryho smrť... Čudovala som sa,ako to na nás mohli tak vrhnúť , z ničoho nič. Kniha sa začína už obdobím, po jeho smrti, takže sa mi s tým vyrovnávalo ľahšie. Obsahuje však aj retrospektívne pohľady do obdobia, keď ešte žil, čo veľmi oživuje príbeh a dokážeme vďaka nim trošku spoznať aj Gerryho.


Čo ma na knihe zaujalo najviac a čo by som vyzdvihla je to, že sa mi páči , ako sa autorka pohrala so všetkými postavami. Nevenovala sa len Holly a jej utrpeniu, dala priestor aj na vývin vzťahu medzi jej súrodencami, najmä medzi ňou a jej starším bratom, čo veľmi oceňujem. ( je to asi niečo , čo mi vo filme chýbalo).

Celkovo nám príbeh nehovorí o utrpení, ale o tom , ako sa z neho človek môže dostať. Páčilo sa mi, že autorka netlačila na pílu: nevykresľovala nám zotavenie, ktoré by prišlo ako šibnutím čarovného prútika a Holly by bola hneď v pohode. Práve naopak, snažila sa, aby jej vyliečenie pôsobilo realisticky. Holly veľmi trpela , asi ako každý normálny človek, ktorý stratí svoju životnú lásku, no nebála sa skúšať každý deň vstať a žiť svoj život, aj keď to pre ňu bol každodenný boj.

Kniha je písaná veľmi pekným a ľahko sa čítajúcim štýlom, aj keď na začiatku bolo pár hluchých miest, ktoré by som asi vynechala.
Na konci som si myslela, že sa mi slzy vyhnú, pretože už som predsa videla tento film dvakrát, no či sa mi to páčilo alebo nie, slzy dostihli aj mňa.

P.S. Miluju tě je krásnym príbehom o tom, ako človek miluje iného človeka . Miluje ho tak veľmi, že hoci už nie je na tomto svete, ten druhý stále vie, že je tu s ním, a jeho láska pretrvá v jeho srdci aj naďalej. Náš milovaný by však chcel, aby sme žili ďalej, a aj keď sa nám nechce vzdať všetkých spomienok, nakoniec pochopíme, že spomienky nám nikto ukradnúť nemôže. My však musíme žiť ďalej, pretože to je to, čo by si ON prial. :)



"Seděla zaklíněná mezi jedním mladým a jedním starým párem. Obraz toho, jací kdysi s Gerrym byli, a náznak toho, jací mohli být. Všechno se jí zdalo tak nespravedlivé. Tísnila se mezi svou minulostí a ztracenou budoucností, měla pocit, že se dusí. Uvědomila si, že by tu vůbec neměla být. Žádný z jejích přátel nemusel ničím takovým projít. Nikdo z její rodiny to nemusel zažívat. V podstatě valná většina světové populace se nemusela ocitnout v její současné pozici. Zdálo se to nefér. Protože ono to bylo nefér." (str. 34)

 

Ak ešte niekto nevidel film , tak tu máte trailer :)



Zdroje obrázkov: http://img.databazeknih.cz/images_books/66_/6680/mid_ps-miluju-te-mNS-6680.jpg
                        http://31.media.tumblr.com/e87fce0f1033e65a2fcffc7918b8619e/tumblr_n4g6y6s9CF1ts7f01o1_500.gif
                        https://38.media.tumblr.com/c45715b14aa7795164507edbe343f374/tumblr_n63rmzmi0B1tryedao1_500.gif
                        http://www.apisanet.com/nnh-content/uploads/p-/p-s-love.jpg

4 komentáre:

  1. Ten film som videla minimálne štyrikrát, no zdá sa mi, že to mohlo byť aj viac :D Ako som už spomínala, bol to môj najobľúbenejší film :) A Gerarda Butlera mám rada doteraz :D A tiež som minule znovuobjavila pesničku z filmu, ktorá sa mi predtým tak páčila - The Galway Girl :)
    Keď dočítam všetky svoje knihy, ktoré mám, čiže asi tak v marci, tak na teba budem smutne kukať a pekne ťa prosiť, či mi ju požičiaš, čiže sa priprav :D O:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to očakávam a aj kniha sa poteší, že bude mať zase nejakého čitateľa :D :) ;)

      Odstrániť
  2. Film som videla a veľmi sa mi páčil, ale knihu by som asi nezvládla prečítať. Neviem, či by to pre mňa nebolo depresívne čítanie ako u knihy Predtým ako som ťa spoznala.
    Mimochodom, pekná recenzia a tie tvoje konce mám najradšej. :3 :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm..depresívne je asi silné slovo, ale celá kniha má nádych smútku , to je pravda :)
      Ďakujem krásne ♥ :)

      Odstrániť