pondelok 26. januára 2015

Ako zvládnuť školu bez stresov?

Ahojte! :)

Viem, že polročné opravovanie známok je už pomaly za nami, ale myslím, že neuškodí, ak sa vám zverím s vlastnými "vychytávkami", ktoré mi pomáhajú prežiť "ťažké" školské dni ;)





1. Spánok : Asi to znie ako klišé, ale neviem si naozaj predstaviť, ako by som fungovala, keby som nespala aspoň 5-6 hodín. Naozaj obdivujem ľudí, ktorí spia tak 4 hodiny cca a ráno dokážu normálne vstať. Myslím si, že väčšina z vás však bude súhlasiť, ak poviem, že ak sme vyspatí, mozog nám pracuje lepšie a sme aj menej mrzutí ( vlastná skúsenosť ;) ). I keď je pravda, že ak si učenie nechávame na poslednú chvíľu, tak asi budeme musieť ponocovať...


2. Plánovanie: Zase "vychytávka", ktorú je možné nájsť na mnohých stránkach. Jasné, že je ťažké sa učiť priebežne, lebo , povedzme si rovno, ak si máte vybrať medzi učením a trávením času pri vašej obľúbenej aktivite, tak si asi drvivá väčšina vyberie svoje hobby.... no ak to takto odkladáme dlhšie, raz sa zobudíme z nášho krásneho sna a zistíme,že sme až po uši zavalení úlohami, termínmi odovzdania projektov a pod. Preto je fajn spísať si všetky dôležité písomky/úlohy o ktorých viete, že vám zaberú čas z nasledujúceho týždňa. Ďalej by bolo fajn, ak by ste popremýšľali nad tým, koľko času vám úlohy/učenie sa zaberú/ie. Ak splníte prechádzajúce 2 body, môžete si tak vyhradiť približný čas na učenie a na oddych. Takto stihnete nielen učenie ( a nebudete pri tom v strese) ale stihnete napr. aj zrelaxovať pri obľúbenom seriáli :)))



3. Prestávky: Počuli ste už o tom, že by sme sa mali učiť jeden predmet max. 25 minút a po nich by mala nasledovať 5 minútová prestávka? No, ja som sa to dočítala len nedávno a skúsila som to. Nevyšlo mi to zase úplne vždy, lebo ak máte napr. nejaký dlhý text, ktorý jednoducho nestihnete prečítať za 25 minút, musíte si ho kúskovať a taktiež predsa neskončím uprostred vety, len kvôli tomu, že už prešlo 25 minút, že hej? ALE relatívne sa mi to darilo . Moja prestávka pozostávala z toho, že som sa natiahla, vstala, poprechádzala som sa, napila som sa ( prípadne niečo "zobla" :D ) a pokračovala som ďalej a čuduj sa svete, učilo sa mi ľahšie.



4. Zvýrazňovač. Myslím, že toto je pomocník hlavne vysokoškolákov, avšak ani pri stredoškolákoch či  žiakoch na základnej sa rozhodne nestratí. Ak sa máte naučiť text, ktorý je celý čierny/modrý a text v ktorom sú zvýraznené kľúčové slová, asi sa rozhodnete pre ten zvýraznený, čo? Myslím, že by sa tak rozhodla väčšina, pretože si takto rýchlejšie zapamätávame kľúčové slová a nememorujeme sa všetky omáčky, ktoré máme v zošite či knihe. I keď, na druhej strane, poznám aj ľudí, ktorým takýto "bezfarebný bordel" vyhovuje a tvrdia, že sa z neho učia lepšie ako zo zvýrazneného textu. No, asi je to individuálne ;)



5. Zelený čaj, horká čokoláda. O zelenom čaji je dávno známe, že podporuje myslenie, tak isto aj o horkej čokoláde. Ešte si pamätám na to, ako nám pred monitorom prízvukovali, aby sme si v deň D so sebou nezabudli vziať horkú čokoládu :D ( myslím, že si ju aj tak väčšina nevzala :D ). Zelený čaj veľmi často využívam ( teda , teraz už menej, lebo momentálne nám došli všetky zásoby :D ) a musím priznať, že zase nejaké extra nabudenie som nespozorovala, avšak na druhej strane, rozhodne mi zahnal únavu a dokázala som sa sústrediť na učenie lepšie ako bez neho. Horkú čokoládu doma ( zase!) nemáme, takže jej účinky nemôžem veľmi súdiť, ale mala by nám zlepšovať našu mozgovú aktivitu ;)



6. Hudba. Toto je trošku individuálne, pretože sú ľudia, ktorí hudbu pri učení môžu počúvať, teda nevadí im, a sú zase ľudia, ktorým vadí hociaký rušivý zvuk z okolia. Ak patríte do prvej skupiny, tak si myslím, že hudba je fajn vec, ktorá vám spríjemní chvíle pri učení. Nemyslím si však, že by to mala byť hudba , ktorá je veľmi dynamická, ale odporúčam skôr nejakú plynulú , jemnú...možno by nebolo na škodu skúsiť vážnu hudbu ;) Ja sa však prikláňam k trošku prijateľnejšej alternatíve ( proti vážnej hudbe nič nemám, ale zase viem, že nie každý ju má rád)  a tou je, taká tá relaxačná hudba alebo hudba vhodná pre učenie. Na youtube je takých playlistov mnoho ;)


 EXTRA TIP: Vždy  si stanovím nejakú udalosť, na ktorú sa môžem tešiť: prázdniny, oslava, Valentín, premiéra obľúbeného filmu, vydanie očakávanej knihy a pod. :) Potom mi ten nepríjemný čas vždy zbehne akosi rýchlejšie :)

                            Aké sú Vaše tipy na zvládnutie školských stresov? Zhodneme sa v niečom?

Vaša Andy♥


Zdroje obrázkov: https://365daysofmayhem.files.wordpress.com/2013/04/school-sucks1.jpg
                        http://www.eattoperform.com/wp-content/uploads/2012/01/sleepbaby.jpg
                  http://northfield.groupfusion.net/modules/groups/homepagefiles/cms/7114/Image/student_plan_h_vl_s%281%29.jpg
                        http://i.123g.us/c/bus_relation/card/101050.gif
                        http://www.mtv.com/content/style/photos/flipbooks/back-to-school/g-33-eye-luv-u-highlighters.jpg
                        http://greentea.autocontentwriter.com/wp-content/uploads/2013/04/greentea9.jpg

8 komentárov:

  1. Ja by som šla podľa plánu asi len v prípade, že nado mnou dakto stojí a dozerá, že čo robím, či zase nerobím dajakú somarinu namiesto učenia :D S písaním plánov na tom aj tak nie som veľmi dobre, vrcholom je, keď si spíšem zoznam tých úloh, čo musím urobiť napr. cez víkend, a potom idem od toho, čo je najmenej nepríjemné :D
    Ja som unavená a mrzutá už keď spím pod osem hodín. Nejako sa pre mňa ale stáva luxusom spať cez osem hodín aj cez víkend, čiže väčšinou ma stretneš ako unaveného boha pomsty :D
    Prestávok mám furt viac jak učenia. Ty brďo, ja v tom vôbec nemám systém, i keď už som veľa takých rád čítala.
    Hudbu počúvam len pri počítaní príkladov, napr. z matiky alebo fyziky, alebo pri prepisovaní poznámok, keď som chýbala. Ja som viac na soundtracky k filmom :D Mám taký rituál, že keď sa pripravujem na test z matiky, tak počúvam Pána prsteňov - Dve veže :D
    Ja sa nemôžem tešiť na také vzdialené udalosti, ja mám skôr také pravidelné - každý týždeň sa teším na novú časť seriálu, tiež si hovorím, že cez víkend si čosi pozriem,... :D
    Super článok ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zase rada dodržujem plán, ktorý si sama stanovím :D Ale tak, každý človek je iný ;)
      Haha, tak ja žiaden rituál nemám :D Aj hudba je u mňa niekedy zriedkavá...teda počúvam ju asi len pri väčších celkoch ( na opakovanie) alebo v krajnej núdzi, ale je fajn :)
      Tak ako jasné, že sa teším na časť z obľúbeného seriálu, ale :D ja potrebujem taký dlhodobejší plán ;) ( ako som už vravela/písala, každý človek je iný ;) :D )
      Ďakujem krásne! :) ♥

      Odstrániť
  2. :) tak si predsa len napísala tento článok-som rada.Aspoň som si pospomínala na tie časy-ale nie je to zas až tak dávno-len 2 roky dozadu :D.A tak sa mi zdá, že ja som ani nemala žiaden systém-sprvu áno-to plánovanie a aj spánok, ale po čase sa to vytratilo a nastal chaos.Spánku málo,plánovanie žiadne a zvýrazňovače nepomáhali...tak som sa na to vykašľala a šla som pohodovým tempom-a tak aj potom vyzerali moje známky:D No ale ten extra tip som sem-tam používala aj ja-a pomohol-presne ako aj hudba(u mňa zaberá jedine alternativa a Lord Huron-poznáš ich?-teraz som závislá na ich pesničke Ghost on the shore-ale to už odbočujem úplne mimo :) Čo sa týka čokolády a čaju-u mňa žiadna zmena-nepomohlo...a ked nepomáhalo už nič, tak vtedy nastal ten prevrat a prišlo ľahké tempo-žiaden stres, známky nič moc,ale zmaturovala som a to celkom dobre :D Ale neber si zo mňa príklad-učiť sa treba...myslím, že keby sa vrátil čas, tak by som zmenila svoj postoj k učeniu, ale už je neskoro-ale zas nikdy nie je neskoro začať odznova...som sa zas rozpísala.Naozaj to bol pekný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hah, tak to sa máš super ( teda, ako sa to vezme, lebo skoro každý pracujúci túži po návrate do školy :D )
      Tak ja potrebujem mať systém, lebo by som inak nevedela fungovať :D Ale chápem, že väčšina ľudí ho asi nemá ;)
      Tak nepoznala som doteraz :D ale som si pustila Time to run a Ghost on the shore a páči sa mi to :) Trošku mi to pripomenulo film Into the Wild :) Ďakujem za tip ;)))
      Hej, učiť sa treba ;) :D
      V pohode, ja som len rada, že sa článok páčil, naozaj si ma potešila. :))

      Odstrániť
  3. Skvelý článok.. ja mám štátnice dávno zasebou, tak si ma aspoň príjemne vrátila o krok nazad a zaspomínala som si :) Ale úprimne poviem, že život po Výške bol lepší.. každý mi vravel, aby som si čas na škole užívala, že je to najkrajšie obdobie môjho života a ja s nimi nesúhlasím. Finančná nezávislosť je stav, ktorý je k nezaplateniu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Tak ja som ešte len na strednej a celkom sa mi na nej páči ( teda, občas na ňu nadávam, ale tak, to asi každý) :D Ale máš pravdu, asi to po výške budem vidieť inak ;) A ďakujem pekne :))

      Odstrániť
  4. Super článok.. taktiež už som zistila, že keď si všetko spíšem a naplánujem, ľahšie sa mi potom pripravuje a učí a pekne si to rozdelím. O tom zelenom čaji a čokoláde som počula, ale moc som to nepraktikovala, no zajtra, keď je to voľno sa chystám učiť (ten paradox) a vyskúšam tie tvoje rady. Hlavne 25 minút učenie a 5 minút prestávka. A čo sa týka hudby, skúšala som, ale bol to iný typ hudby, možno by mi táto príjemná klavírna nevadila. Veľmi dobrý článok a ďakujem za komentár na mojom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi poctená, že chceš vyskúšať moje rady :3 Snáď aspoň nejaké ti pomôžu :)
      Ja ďakujem za komentár aj za sledovanie! :) ( inak, už počúvam Cookie a zatiaľ je to fajn :)) )

      Odstrániť