nedeľa 21. decembra 2014

Panika

Názov: Panika

Autor: Lauren Oliver

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 303

Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach. Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra stojí za to, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu. Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát. Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme. méně textu(ZDROJ






Celkové hodnotenie:

Paniku som si chcela prečítať už dlhšie, no podarilo sa mi to až teraz, aj to len vďaka Lenke  ( Ďakujem, zase ;) ). Zaujala ma najmä anotáciou, trošku mi pripomína Labyrint, i keď ten som ešte nečítala.( čo musím rýchlo zmeniť :D ) Lenku veľmi nezaujala (KLIK na jej recenziu ), tak som bola zvedavá, ako to bude u mňa.

Čo sa obálky týka, osobne sa mi veľmi páči. Font písma je super a aj tá baba má niečo do seba.

Autorkin štýl je v podstate ľahký, ale zdal sa mi príliš jednotvárny. Pár akčných scén mi trošku zlepšilo obraz, no stále si myslím, že príbeh mohol byť podaný lepšie, pretože potenciál má.

Príbeh je písaný z pohľadu Heather a Dodgea. Heather je mladá baba, ktorá sa rozhodne zapojiť do každoročnej letnej hry s názvom Panika. Názov je dosť výstižný , pretože táto hra vždy zahŕňa úlohy, ktoré nebudú dvakrát príjemné a rozhodne budú nebezpečné. Heather, spolu s jej mladšou sestrou Lily a ich matkou, bývajú v nie práve prepychovej štvrti . Ich matka je jednou z tých , ktoré zaujímajú chlapi, poprípadne ešte chľast.

Dodge býva v horšej štvrti ako Heather. Žije tu spolu s matkou, ktorá pracuje v bare a so sestrou , ktorá nemôže chodiť. Celý Dodgeov život, od sestrinej nehody, sa točí hlavne okolo jeho staršej sestry a chce sa pomstiť tomu, kto jej to spravil.

Vystupujú tu aj Heatherini kamoši : Nat a Bishop. Nat som si predstavila ako takú menšiu pipku, ktorá sa zaujíma o módu a pod. , ale má Heather rada. Bishop je zase ten "najlepší kamoš" , ktorý predsa len možno chce aj niečo viac.

Heather sa zapojí do hry a zmení tým život nielen sebe ale aj ostatným.


Môj názor? 

Od knihy som nemala priveľké očakávania, ale po prečítaní anotácie som bola zvedavá, ako sa s takouto témou autorka popasovala. Predsa len, Panika je téma, v ktorej sa môže autor poriadne vyblázniť, škoda len , že sa to v tomto prípade nestalo.

Zo začiatku som bola tak veľmi stratená.. nevedela som, o čom tá Panika vlastne je, prečo sa Heather rozhodla skočiť, kto je kto a pod. Potom tu bol Dodge, o ktorom som si myslela ( mylne), že bude zohrávať nejakú romantickú úlohu v Heatherinom živote, no skoro až do polovičky knihy to bolo všetko veľmi nejednoznačné.

Pozadie Paniky autorka , podľa mňa, trošku odflákla. Bolo tam pár akčných scén, pár nepredvídateľných zvratov, no myslím si, že sa toho dalo vytvoriť viac.


Postupne som sa nejako našla a sledovala som vývoj postáv, aj môj celkový pohľad na knihu sa zlepšil, no ešte to aj tak nebolo ono.


Heather .... z nej mám veľmi rozporuplné pocity. Na jednej strane ma občas trošku vytáčala svojimi činmi, na druhej strane sa mi niektoré páčili. Bola často veľmi náladová a úprimne mi ako postava nesedela.

Bishopa som mala celkom rada. Aspoň v začiatkoch, potom to už bolo také všelijaké.


No a Dodge.... to bola kapitola sama o sebe. Zase, na jednej strane ma desili jeho činy a jeho posadnutosť pomstou, na druhej strane, sa mi páčil vzťah ktorý mal so sestrou, i keď som si ho často skôr domýšľala, pretože autorka nekládla veľmi dôraz na pocity hlavných hrdinov.


Nemôžem povedať, že Panika bola pre mňa sklamaním, ale už si ju asi viac neprečítam . Ak by autorka venovala väčšiu pozornosť celkovému pozadiu hry, charakterom postáv a vzťahom medzi nimi, bolo by to určite lepšie, ale takto je to u mňa len priemer ;)




"To je ďalšia vec, čo sa pri Panike naučíš: ľudia ťa prekvapia. Spadneš z nich na zadok. To je jediná vec, s ktorou môžeš počítať." (str. 175)





Zdroj obrázka: http://www.databazeknih.cz/images_books/18_/189524/big_panika-189524.jpg

4 komentáre:

  1. Úžasne napísaná recenzia! :) Skoro vo všetkom s tebou súhlasím, až na to, že mne Heather prišla taká najviac normálna zo všetkých a Bishopa som nemala rada asi vôbec. Bol dosť divný. Nie síce až taký ako Dodge, ale aj tak. :D
    No nič, ďakujem za super recenziu a ja sa idem pustiť do tej svojej. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala Bishopa rada hlavne zo začiatku, potom už tak všelijako :D
      Ďakujem :3 a no mohla by si už! :D

      Odstrániť
    2. Ja sa snažím, ale keď mne sa tak nechce a vôbec neviem, čo písať. A takto to ide už celý týždeň. :/
      Btw. Zabudla som ti ešte napísať, že máš v recenzii preklep, totiž Dodge mal staršiu sestru, nie mladšiu. :)
      No nič, idem pokračovať, dve tretiny textu by som už nejako mohla zvládnuť, no nie? :D

      Odstrániť
    3. Ďakujem ;) Som rada, že poctivo čítaš aspoň moju recenziu, keď ti to s tým písaním momentálne až tak nejde ;) Držím palce :)

      Odstrániť