nedeľa 28. februára 2016

Brooklyn

Názov: Brooklyn

Autor: Colm Tóibín

Vydavateľstvo: slovart

Rok vydania: 2013

Počet strán: 270

Eilis Laceyová vyrastala v malom írskom mestečku, v ťažkých rokoch po druhej svetovej vojne. Keď jej otec Flood z farnosti v Brooklyne ponúkne možnosť odísť do Spojených štátov, Eilis sa rozhodne vycestovať, a tak sa stane jednou z mnohých írskych emigrantov v USA. V Brooklyne si dokončí účtovnícku kvalifikáciu, nájde si prácu v obchodnom dome Bartocci´s, a keď to Eilis najmenej čaká, aj lásku.
Nové "americké" Írsko je však iné ako to pravé doma, medziľudským vzťahom chýba niečo osobné, prirodzené a nezištné. Zemepisná vzdialenosť, čo delí Eilis od jej najbližších v rodnej zemi, je neporovnateľne menšia než úmyselne zatajené rodinné tajomstvá.
Postava Eilis Laceyovej je jedna z nezabudnuteľných literárnych hrdiniek súčasnej írskej tvorby a Colm Tóibín dôkladný, trpezlivý rybár, čo vyťahuje na hladinu hlboko ponorené, starostlivo ukryté city.(ZDROJ)



nedeľa 21. februára 2016

Ako sa to všetko začalo?

Názov: Ako sa to všetko začalo

Autor: Robyn Schneider

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 310

Ešte donedávna bol Ezra Faulkner chlapcom, ktorý mal úplne všetko – úspech u dievčat aj v škole, vyhliadku kariéry úspešného tenistu, chápavých rodičov aj partiu kamošov. O svojom ďalšom živote mal jasnú predstavu, zapadali doň konkrétni ľudia a všetko sa zdalo byť akousi samozrejmosťou. Ale to platilo len do okamihu, kým sa nestal súčasťou vážnej autonehody. A tak sa to všetko začalo... Jediný okamih, ktorý môže zmeniť úplne všetko. Vôbec by však nečakal, že práve takáto udalosť mu otvorí oči a namiesto bezvýchodiskového konca môže byť, naopak, novým začiatkom. (ZDROJ)





utorok 16. februára 2016

Movie Tip? #7 - Dánske dievča

The Danish Girl


Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (ZDROJ)

nedeľa 7. februára 2016

Netvor

Názov: Netvor

Autor: Alex Flinn

Vydavateľstvo: MOBA

Rok vydania: 2013

Počet strán: 255

Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo - New York City. Čas - současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu. Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem. (ZDROJ)