streda 29. júla 2015

Zostaň, kde si, a potom odíď

Názov: Zostaň, kde si, a potom odíď

Autor: John Boyne

Vydavateľstvo: slovart

Rok vydania: 2015

Počet strán: 215


V deň, keď vypukla prvá svetová vojna, Alfiemu Summerfieldovi sľúbil otec, že nikdy neodíde bojovať, no hneď nasledujúci deň svoj sľub porušil. O štyri roky neskôr Alfie netuší, kde jeho otec naozaj je, myslí si, že je na špeciálnej tajnej misii. Raz, keď na stanici King's Cross čistil topánky, úplne náhodou zazrel na papieroch vojenského doktora otcovo meno. Prekvapený a zmätený Alfie zistí, že jeho otec je v nemocnici, v špeciálnej nemocnici pre vojakov s nezvyčajnými ťažkosťami. Alfie sa rozhodne otca z tohto čudného skľučujúceho miesta zachrániť. (ZDROJ)


nedeľa 26. júla 2015

Denník Anny Frankovej

Názov: Denník Anny Frankovej

Autor: Anna Franková

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2006

Počet strán: 294


Úplné vydanie najznámejšieho denníka na svete pod záštitou Nadácie Anny Frankovej. Trinásťročná Anna Franková sa spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame. Tesne pred koncom vojny však padla za obeť nacistickému režimu. Anna si zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944 a zaznamenala všetko, čo sa okolo nej dialo, aj jednotlivé dni v úkryte. Keď v marci 1944 v Oranžskom rádiu počula výzvu občanom, aby poskytli svoje zápisky do zbierky na historické účely, svoje poznámky začala prepisovať do knižnej podoby. Stihla prepísať podstatnú časť pôvodných listov. Zápisky sa končia textom, ktorý Anna zaznamenala iba pár dní pred tým, ako ju aj jej rodinu našli vojaci a odvliekli do koncentračného tábora. Zápisky sa však zachovali a po vojne sa o ich knižné vydanie zaslúžil Annin otec Otto Frank, ktorý jediný vojnu prežil.(ZDROJ)



štvrtok 23. júla 2015

Po dlhom čase opäť v knižnici ;)

Ahojte! :)

Všetci sa sťažujú na toto teplé počasie a hoci mne tiež prekáža, už som si na neho asi aj zvykla. Myslím, že to bude aj tým, že moja izba je otočená na juh, takže slnko tu svieti tak okolo 5. ráno a inak nikdy. No a von vychádzam až o 6 večer, takže ma to najväčšie teplo akosi obchádza ;)


utorok 21. júla 2015

Northangerské opátstvo

Názov: Northangerské opátstvo

Autor: Jane Austen

Vydavateľstvo: Media Klub

Rok vydania: 1998

Počet strán: 175


Módne kúpeľné mestečko Bath pred dvesto rokmi: sem si chodili anglickí otcovia liečiť v horúcich prameňoch kĺby trápené dnou a spolu s manželkami uvádzať dcéry do spoločnosti s cieľom upútať záujem vyhliadnutých ženíchov. Hrdinky príbehu, úprimná, naivná mladučká Catherine a jej prefíkaná priateľka Isabella, si toto svoje poslanie spestrujú čítaním v tých časoch veľmi obľúbených hororových gotických románov a ich rekvizity vidia na každom kroku. Takáto situácia dáva Jane Austen výbornú príležitosť rozohrať svoj typický zmysel pre humor a ironický vtip. (ZDROJ)


sobota 18. júla 2015

Poklony & sprisahania

Názov: Poklony & sprisahania

Autor: Gail Carriger

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 300


Sophronia sa tajne pripravuje v Akadémii pre mladé dámy uhladených mravov na povolanie špiónky. Na tajných nočných výletoch po vzducholodi zistí, že sa chystá akési sprisahanie s hrôzostrašnými následkami pre nadprirodzené bytosti i ľudí. Pokúša sa odhaliť, kto za ním stojí, a ochrániť svojich priateľov. Nebezpečný experiment s preletom vzducholode éterosférou je v plnom prúde takisto ako aj plesová sezóna v Londýne. Sophronia rieši plesovú róbu, falošné poklony a intrigy a začína si intenzívne uvedomovať záujem dvoch veľmi odlišných mladých mužov o jej osobu... Charakteristický humor Gail Carrigerovej a svojrázne steampunkové prostredie tohto „pôvabne streleného špionážneho dobrodružstva“ budú stopercentne vrcholom módy tejto sezóny. (ZDROJ)


streda 15. júla 2015

Etiketa & špionáž

Názov: Etiketa & špionáž

Autor: Gail Carriger

Vydavateľstvo: CooBoo

Rok vydania: 2014

Počet strán: 299


Štrnásťročnú Sophroniu zapíše jej mama do akadémie pre mladé dámy, aby sa naučila náležite sa správať v spoločnosti. Sophronia však čoskoro príde na to, že Prípravná akadémia mademoiselle Geraldine pre mladé dámy uhladených mravov je výnimočná: dievčatá sa učia tancovať, správne sa obliekať, dokonale ovládať etiketu a popritom si osvojujú aj základy špionáže! Sophroniu a jej kamarátov čaká strhujúci prvý rok na novej škole. (ZDROJ)



nedeľa 12. júla 2015

Túra a prekonanie vlastného strachu ;)

Krásnu nedeľu prajem všetkým! :)

Dnes Vám chcem priniesť moje pocity , ktoré som zažívala na včerajšej túre.
Po začiatočnom ničnerobení, ktoré ma sprevádzalo prvé prázdninové dni, som si povedala, že ak chcem mať nejaké spomienky, musím pre to niečo spraviť. Spomíenky na to, ako sedím doma za notebookom a pozerám videá na youtube, nie sú práve tie, ktoré som chcela mať. Takže, som sa po prečítaní viacerých tipov a motivujúcich článkov rozhodla, že sa vyberiem na bicykel.



piatok 10. júla 2015

Začiatok magnetkománie alebo ako som opäť vzala do ruky foťák :)



Magnetky. Malé vecičky,ktoré nám pripomínajú veľké veci. Sú malými pamiatkami na miesta, ktoré sme navštívili my alebo naši blízki. Sú malé, celkom lacné a sú taktiež skvelým darčekom. Verím, že väčšina z vás má doma na chladničke min. jednu magnetku.




utorok 7. júla 2015

Muž menom Ove

Názov: Muž menom Ove

Autor: Fredrik Backman

Vydavateľstvo: iKAR

Rok vydania: 2015

Počet strán: 334

Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného.
Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život. (ZDROJ)




sobota 4. júla 2015

Knižná kombinatorika




Za nomináciu ďakujem Monike z blogu Pieseň fantázie :) Organizátorkou Knižnej kombinatoriky je Katarínka :))

Kde bolo, tam bolo...ale nie. Takto môj príbeh začínať nebude. Ten môj bude iný. Pravdepodobne nebude najlepší, ale bude môj a o to mi ide.
Chcem vám totižto predstaviť príbeh, v ktorom spoznáte nielen väčšinu postáv, ktoré mám rada, ale dokonca aj niečo viac. Spoznáte svet, ktorý sa možno raz stane realitou....

štvrtok 2. júla 2015

Jane Austenová a muž v kněžském rouchu

Názov: Jane Austenová a muž v kněžském rouchu

Autor: Stephanie Barron

Vydavateľstvo: MOBA

Rok vydania: 2015

Počet strán: 374


Další ze série kriminálních příběhů, v nichž hlavní vyšetřovatelkou je samotná Jane Austenová, se odehrává v přímořském letovisku Lyme Regis, kam se na ozdravný pobyt vypraví rodina Austenových. Příjezd je však poznamenán nešťastnou příhodou. Jejich kočár se převrátí a oni jsou nuceni vyhledat útočiště na blízkém panství. Právě zde se Jane poprvé setká s tajemným a nespoutaným, zároveň však velmi přitažlivým panem Geoffreyem Sidmouthem. Tento muž je pro Jane záhadou, neboť je podezřele úzce spjat s místní partou pašeráků..(ZDROJ)