utorok 22. júla 2014

A hory odpovedali ozvenou..alebo kniha, ktorá stojí za to ;) ♥

Názov: A hory odpovedali ozvenou

Autor: Khaled Hosseini

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2013

Počet strán: 407

 

 Emocionálny a nevšedný román o tom, ako milujeme, ako sa staráme jeden o druhého a ako naše životné rozhodnutia rezonujú naprieč generáciami. Dve malé polosiroty z afganskej dediny – trojročná Pari a jej veľký brat Abdulláh, majú nádherný a jedinečný vzťah. Pre desaťročného Abdulláha je jeho malá sestra to najdrahšie, čo má, a obetavo jej nahrádza mamu. Jediná životná situácia však ovplyvní nielen ich životy, ale zasiahne aj množstvo ľudí okolo nich a stane sa svedectvom morálnej zložitosti života. V multigeneračnom románe Hosseini podrobne analyzuje spôsoby, akými sa v rodinách vychováva, ale aj zraňuje, zrádza i rešpektuje, ako sa obetujeme jeden pre druhého a neraz nás zarazí konanie našich najbližších v osudných okamihoch. Román A hory odpovedali ozvenou je nádherná intímna sága vyrozprávaná v príbehoch rôznymi rozprávačmi, z ktorej dýcha autorovo hlboké a súcitné porozumenie toho, čo nás definuje ako ľudské bytosti a formuje náš život. Je to kniha do kresla, v ktorom sa spomalí čas – o šťastí v pokore, o ktorom možno ani len netušíme. Z anglického originálu And The Mountains Echoed (Riverhead Books, New York 2013) preložila Mária Galádová. (anotácia zo stránky www.bux.sk )







Celkové hodnotenie:

Tak tejto knihe budem venovať zvláštnu pozornosť, pretože si myslím, že si ju rozhodne zaslúži.
Po prečítaní anotácie som mala aký-taký prehľad o čom asi kniha bude, avšak kniha ma veľakrát prekvapila. Kúpila som si ju hlavne preto, pretože milujem knihy z indického prostredia a keďže Kábul, mesto, kde sa väčšina príbehu odohráva, je v Afganistane, čo nie je až tak ďaleko od Indie :D, kniha vo mne vzbudila záujem. Pre kúpu som sa rozhodla až vtedy, keď som si prečítala , že je to kniha o 2 súrodencoch, pretože toto je téma, ktorú mám veľmi rada a myslím, že nie je zasa až tak veľa kníh, ktoré by sa tejto téme venovali. A obálka sa mi taktiež veeeľmi páčila! ♥

Zo začiatku sa mi čítala príjemne. Všimla som si síce, že tu sú dlhšie kapitoly, avšak nebrala som to ako negatívum a neskôr som aj pochopila , prečo to tak je.
Prvá kapitola je o 2 súrodencoch a rozpráva príbeh o tom, čo sa  im stalo, avšak ostatné kapitoly už nepopisujú len ich život , ale venujú sa iným ľuďom, s ktorými však príbeh úzko súvisí.
Toto bolo pre mňa niečo nečakané a najprv som sa nevedela zorientovať a musela som sa prinútiť sústrediť, aby som pochopila, aký má momentálna kapitola súvis s predošlou.
Pri konci som však už bola v obraze až veľmi a stránky sa čítali doslova samy.

Vedela som, čo asi je multigeneračný román, ale čo to presne znamená mi objasnila až táto kniha. Celá pointa príbehu bola taká, že my ľudia si vlastne vôbec neuvedomujeme, aký dopad môže mať jedno rozhodnutie na náš život alebo dokonca na život celých generácií, ktoré prídu po nás.
"Je to kniha v ktorej sa spomalí čas..." S týmto výrokom úplne súhlasím. Kniha vás donúti zamyslieť sa nad tým, čo všetko máte a začnete si to vážiť.
U niekoľkých ľudí som čítala, že na konci plakali a teda trošku som sa im na začiatku čudovala, avšak po prečítaní vám môžem oznámiť, že mne sa chcelo plakať už niekde v strede knižky a na konci som sa už slzám ani nebránila. Boli veľmi prirodzeným zakončením knihy, ktorá vo mne vzbudila myšlienky vážiť si to, čo mám a zamyslieť sa nad tým , koľko ľudí by som mnou možno menilo.


Autorove ďalšie knihy: Majster šarkanov ( Ikar , 2008), Tisíc žiarivých sĺnk ( Ikar, 2009)



sobota 19. júla 2014

Jane Austen - Pýcha a predsudok

Názov: Pýcha a predsudok

Autor: Jane Austen

Vydavateľstvo: Odeon

Rok vydania: 1974

Počet strán: 319

Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti..




Celkové hodnotenie : 

 Už podľa anotácie sa príbeh odohráva skôr v staršom období, a preto som nevedela, či ma to bude baviť, avšak po prečítaní prvej vety sa moje obavy stratili : „Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky. .Od tejto 1. vety som knihu doslova žrala.
1.scéna je rozhovor medzi manželmi Bennetovými, ktorý sa mi veľmi páčil, lebo bol veľmi ironický a hneď ste vedeli , kto si z koho uťahuje.
Postupne sa objavilo viacej zamýšľajúcich sa citátov a myšlienok, ktoré mi spríjemnili čítanie a zneli mi hlave ešte dlhší čas, napr. :"Je rozdíl mezi pýchou a hrdostí, ač se obě tato slova často užívají. ...Hrdý člověk nemusí být ještě pyšný. Hrdost se týká spíš toho, co si sami o sobě myslíme, pýcha toho, co si přejeme, aby si o nás mysleli druzí " .(str.21)
Celá táto kniha nebola úplne "napínavá" a koniec ma samozrejme až tak neprekvapil, ale autorkin štýl vo mne zanechal také dojmy, že si v najbližšej dobe plánujem prečítať všetky jej diela, ktorých nebolo zase až tak veľa , keďže autorka zomrela relatívne mladá, v 42 rokoch.
Nemôžem tu posudzovať obálku, pretože knihu mám z knižnice a moja verzia žiadnu obálku nemá, ale keď mám usudzovať z fotky vyššie, nijako extra ma nenadchla, ale zase nemôžeme sa čudovať , keďže knižka nevyšla v 21.storočí ;)
Námetom boli pre autorku témy ako láska, peniaze, cit, spoločenské pokrytectvo a faloš. Táto kniha nebola zameraná na politiku a ani na zdĺhavé opisy, bola zameraná na dialógy ( niekedy veľmi ironické :D ) a vnútorné monológy, a preto je to vhodné dielo pre všetkých, nehľadiac na vek.

 Zaujímavosťou je, že tento román písala autorka medzi rokmi 1795-1796 a pokúsila sa ho vydať pod názvom "Prvé dojmy", ale bola odmietnutá. Po úprave ich vydala v roku 1813 pod dnešným názvom.

Taktiež existujú aj filmové verzie, najznámejšia bude asi z roku 2005 ( Pride & Prejudice) v hlavnej úlohe s Keirou Knightle, ktorá dostala za túto postavu nomináciu na Oskara. 

Autorkine ďalšie diela: Rozum a cit, Mansfieldský park, Ema, Northangerské opátstvo a Anna Eliotová ( posledné 2 vyšli až po jej smrti)


piatok 18. júla 2014

Trip to Košice/ Part 2

Krásny deň všetkým! :)

A som tu s 2. časťou môjho výletu, ktorá je zameraná na výstavu voskových figurín a prehliadku Dolnej brány v Košiciach.

Ako som už písala včera, po súsoší Immaculata som prešla ku Urbanovej veži, kde sa koná spomínaná výstava. Uvítala nás milá a veeeľmi zhovorčivá staršia pani, ktorej som zaplatila 2 € + 1 € za to, že budem aj fotiť a mohli sme začať! :) Na začiatku nám povedala pár viet o výstave , a potom som si už mohla chodiť sama, kde som chcela, pretože figuríny boli rozmiestnené asi na 3 alebo 4 poschodiach.

A tu sú už fotky! :)

                             Urbanova veža



                               Košický pútnik :)

                               Štefan Roman ( slovenský podnikateľ v Kanade a USA)



Janka Guzová ( speváčka ľudových piesní) a Andy Warhol (zakladateľ pop artu) :) 


V popredí Július Jakoby (maliar) a za ním  Janko Borodáč (divadelný režisér)


Abebe Bikila :D (maratónec). Neviem či sa to zdá len mne, ale tento pán sa asi trošku začal topiť,  súdiac podľa jeho hrude ;) :D


Napravo Jonáš Záborský ( kňaz a spisovateľ), naľavo Ondrej Szabó ( 1. košický biskup) 


Naľavo Ján Bocatius (básnik a starosta mesta), napravo Rudolf Schuster ( prezident SR :D ) 

Naľavo František Rákoczi II. ( Sedmohradské knieža), napravo pobočník Mikeš



Gabriel Betlén a Katarína  Brandeburská ( nekorunovaný uhorský kráľ s manželkou :) )


Žigmund Luxemburský ( Rímsky cisár, Uhorská český kráľ)  a jeho páža


Matej Korvín (Uhorský kráľ)


Hant Ager ( kamenár a pomocník, ktorý sa podieľal na stavbe Dómu sv. Alžbety v 15. storočí)


Po "vyčerpávajúcej" výstave , sme sa presunuli k Dolnej bráne, ktorú ste si mohli prejsť za poplatok 0,50 €. Celkovo sa mi prechádzka páčila, nečakala som, že to bude až také dlhé, ale mňa baví dotýkať sa kameňov a stavieb, ktoré sú takto staré ( myslím, že keď som bola malá, tak som si predstavovala, že sa presne tých istých miest dotýkali aj pradávni ľudia, no a tento pocit sa so mnou vlečie až doteraz ;) ).







P.S.: Dnes je na googli pekný obrázok, ktorý si môžete posúvať a uvidíte pár pekných myšlienok slávneho Nelsona Mandelu ;) "Najväčší úspech v živote nespočíva v tom, že človek nikdy nespadne, ale že sa po každom páde postaví opäť na nohy."

štvrtok 17. júla 2014

Trip to Košice/ Part 1

Ahojte! :)
Včera som bola na výlete v Košiciach a chcela by som vám ukázať miesta, ktoré som navštívila. Nebol to dlhý výlet, preto sme nezavítali na veľa miest, ale pre mňa všetky stáli za to! ;)
Enjoy it! :)

Takto som začala! :)



 Moja cesta začala na Mlynskej ulici pri Jakabovom paláci. Chcela som ísť aj dnu, avšak nenašla som ho otvorený, ani nikde neboli otváracie hodiny či také niečo, takže neviem, či sa tam dá vôbec ísť...čo je ale dosť škoda, lebo je zvonku krásny.










 Neskôr som si sadla pred fontánku, ktorá sa nachádza za Štátnym divadlom. Zaujímavosťou je, že po celej fontánke sú pravdepodobne vyryté znamenia zverokruhu ( usudzujem to z toho, že som tam našla aj Vodnára :D ). A plávala tam dokonca aj krásny ryba!




Keď som zašla trošku ďalej objavila som súsošie Immaculata. Nevedela som o ňom doposiaľ nič, ale na stránke www.visitkosice.eu som o ňom našla krátky popis. : "Immaculata je 14 metrov vysoký morový stĺp na kamennom podstavci postavený v rokoch 1722 až 1723. Na jeho vrchole sa nachádza plastika Panny Márie, po bokoch sú umiestnené plastiky Jozefa, Sebastiána a Ladislava. Postavený bol z podnetu poštového správcu Viktorína Flachenfelda na mieste niekdajšieho popraviska, ako prejav vďaky za zažehnanie morovej epidémie, vojen a hladu." 





Prešla som okolo Štátneho divadla až ku spievajúcej fontáne. Ako môžete vidieť na dolnej fotke, je tam napísane, že by mala hrať každú celú hodinu, ja som tam ale bola o 10 a nič :D




Pokračovala som ku Urbanovej veži , kde je výstava voskových figurín, avšak o tejto výstave sa chystám urobiť samostatný článok, takže nasleduje Kostol sv. Alžbety, kde som sa dlho nezdržala, pretože tam chodím každý rok, avšak zistila som, že sa dá vystúpiť na vežu za poplatok 1,50€ a tak som sa na to odhodlala! :D Ten výhľad stál za to, avšak tých 150 -160 schodov približne, bolo celkom dosť.... :D








Pred Kostolom sv. Alžbety sa nachádza aj Kaplnka sv. Michala, ktorá je otvorená aj pre návštevníkov, avšak mne už nezvýšil čas si ju pozrieť, tak pripájam aspoň fotku.

.... a to je pre tento článok všetko. V nasledujúcom článku Vám ukážem výstavu voskových figurín a pripojím aj pár fotiek z prehliadky Dolnej brány. :)
A čo vy a Košice? Nalákala som Vás na niečo? :)

nedeľa 13. júla 2014

Tigria sága (2.,3.,4. diel)

Tááákže prichádzam s anotáciami ďalších častí Tigrej ságy.

2.časť- TIGROVA MISIA

"Druhé pokračovanie úspešnej tigrej ságy! Kelsey sa podarilo pomôcť zakliatym tigrím bratom prekonať prvú skúšku na ceste za ich vyslobodením. Na konci prvého dobrodružstva sa však rozhodla vrátiť sa z Indie domov, aby dopriala pokoj sebe a slobodu milovanému Renovi. Bolo jej rozhodnutie správne? Doma začne Kelsey chodiť na vysokú a taktiež je pozývaná na rande. Ktorý chlapec sa však môže prekrásnemu indickému gentlemanovi rovnať...? Zatiaľ sa niekde vo svete chystá šialený Lokeš znova udrieť a získať cenné medailóny začarovaných bratov. Bude Kelsey pripravená na ďalšiu nebezpečnú výpravu? Prinesie tigrova misia zaslúžený úspech?"





Tak ešte sa vyjadrím k obálke , konkrétne táto obálka sa mi páči zo všetkých obálok asi najmenej. Je to asi preto, pretože nemám až tak rada červenú farbu a ani  čierneho tigra...predsa len, na Rena nemá ;)

3.časť- TIGROVA PLAVBA



"Tretie pokračovanie úspešnej Tigrej ságy! V spoločnosti očarujúcich tigrích bratov sa Kelsey aj tentoraz vyberie na dobrodružnú cestu, aby svojim milovaným spoločníkom pomohla zbaviť sa kliatby. Aj s múdrym pánom Kadamom, ktorý im bude vo všetkom nápomocný, bude plavba za ďalšími výzvami náročná. Podarí sa výprave nájsť všetkých bájnych drakov a získať Durgin Náhrdelník? Vyberie si konečne Kelsey z tigrích bratov toho pravého? Tešte sa na úžasnú plavbu plnú výziev, osudových okamžikov, lásky a vášne!" (anotácia zo stránky www.gorila.sk)

Čo sa týka tejto obálky, mám protichodné pocity. Na jednej strany sa mi hrozne páči kombinácia fialovej , sivej a modrej, na druhej strane..ten drak ma desí!  Ale celkovo je podľa mňa lepšia ako 2. ;)

4.časť-TIGROV OSUD


"Dobrodružná cesta Kelsey a tigrích bratov sa blíži ku koncu. Nastáva kľúčový boj s démonickým Lokešom, ktorý rozhodne o osude našich hrdinov. Bude napokon tigria kliatba zlomená? Dostanú odvážni bojovníci zaslúženú odmenu a nájdu v sebe odvahu ísť za hlasom svojho srdca?" ( anotácia zo stránky www.albatrosmedia.sk)

Tak a máme tu poslednú obálku ,ktorú hodnotím kladne, pretože nie je síce taká super ako prvá, ale vystihuje koniec série :)

Celkové hodnotenie série:  Milujem túto sériu! Je to séria , ktorá poteší rozhodne priaznivcov fantasy, romantiky, dobrodružstva, akcie, mýtov, tigrov a pod. Úprimne ju nemôžem  zaradiť ani do jednej kategórie, pretože pre mňa mala z každého rožku trošku :D Ja, milovník romantiky, som si  tam romantiku samozrejme našla a bolo jej tam pre mňa práve tak akurát, no odporcovia romantiky so mnou však určite budú nesúhlasiť a povedia, že jej tam bolo až priveľa. Nemôžem nikoho nútiť , ale myslím, že každý, komu nevadí zamilovaný  trojuholník, legendy a veci hore zmieňované , by mal po tejto sérií siahnuť.
To, aký príbeh vymyslela Colleen je vážne obdivuhodné. Celá séria má veľa úžasných detailov, ktoré sprevádzajú Kelsey a tigrov a vtiahne vás to do deja takým spôsobom, že sa pristihnete pri tom, ako otáčate stránky a neviete sa zastaviť. ;)
Celej tejto sérií dávam 5 hviezdičiek! :)
P.S.: Napísala som aj na "že vraj "  officialnu stránku autorky,ktorá mi normálne odpísala!!! :D Bola som z toho mierne v šoku, ale potešila ma to! ( Nebojte sa, žiadne rozpisovačky to neboli ;) :D ) . A taktiež som niekde na nete zahliadla , že by sa mohol natočiť aj film, čomu by som sa teda nebránila! Hm...kto by si asi tak zahral Rena ? :D